Όταν ο Ιονέσκο ήρθε στην Ιθάκη, ήρθε και η ΚΥΠ…

Στα τέλη της δεκαετίας του 70, αρχές του 80, τα μουσικά και θεατρικά φεστιβάλ της Ιθάκης αποτελούσαν μια πραγματική όαση πολιτισμού για εκείνη την περίοδο, και ήταν δύο από τα σημαντικότερα φεστιβάλ που πραγματοποιούνταν στην επαρχία. Είχαν μάλιστα παρελάσει από αυτά ονόματα όπως: ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Αλέξης Μινωτής, η Άννα Συνοδινού κ.α.

Καλεσμένος σε ένα από αυτά ήταν και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου, ο Ρουμάνος συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο.

Όπως εξιστόρησε ο πρώην δήμαρχος Ιθάκης σε ραδιοφωνική εκπομπή, επειδή οι εφημερίδες έγραψαν ότι επρόκειτο να έρθει ο Ιονέσκο στην , ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, που βρισκόταν εκείνη την περίοδο στην Κοζάνη, πρότεινε στον κ. Αρσένη, έναν ερασιτεχνικό θίασο από την Κοζάνη που σύμφωνα με τον δημοφιλή ηθοποιό, έπαιζε εξαιρετικά το έργο «Οι Καρέκλες» του Ιονέσκο.

Ο θίασος αυτός δεν ήταν άλλος από τους «Φίλους της Τέχνης, Κοζάνης» στο οποίο έπαιζε και ο γνωστός ηθοποιός και μέλος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Λευτέρης Ελευθεριάδης.

Ο Ιονέσκο, παρότι δεν ήξερε ελληνικά, ενθουσιάστηκε από την σκηνοθεσία, τις κινήσεις κ.λπ., και κάλεσε την ομάδα στο Παρίσι για να παίξουν κι εκεί.

Η ΚΥΠ… επαγρυπνεί

Ενώ όλα αυτά τα υπέροχα συνέβαιναν στον σύγχρονο πολιτισμό του ομηρικού νησιού, η κρατική υπηρεσία πληροφοριών φαίνεται πως… κατέγραφε τα πάντα, φακελώνοντας όλους τους συντελεστές της παράστασης, βρίσκοντας και καταγράφοντας τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, με μεγάλη λεπτομέρεια, φτάνοντας μάλιστα μέχρι και τους συγγενείς των συντελεστών. «Αυτός αναρχικός, αυτός ΚΚΕ Εσωτερικού, αυτός ΚΚΕ Εξωτερικού κ.λπ. κ.λπ.».

Όπως αναφέρει ο κ. Αρσένης, μάλιστα, η πλήρης έκθεση ήρθε στη δημοσιότητα μερικά χρόνια αργότερα και φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο η… λεπτομέρεια στις καταγραφές.

Μία άλλη «απόρρητος έκθεση» μάλιστα, για τον ερασιτεχνικό θίασο Ιθάκης αυτή τη φορά, δημοσίευσε και η εφημερίδα «Λαζαρέτο», ένα δείγμα της οποία παραθέτουμε πιο κάτω, όπως το αναδημοσίευσε ο Ημερήσιος της Κεφαλονιάς. Να σημειώσουμε ότι αναφερόμαστε πάντα στην μεταδικτατορική περίοδο και όχι στα σκοτεινά χρόνια της Χούντας…


ΠΡOΣ: Διοικητήν Χωροφυλακής Κεφαλληνίας
Γραφείον Εθνικής Ασφάλειας
Αργοστόλιον
Απόρρητος

«Ερασιτεχνικός Θεατρικός Θίασος Ιθάκης»

Αναφέρεται εις εκτέλεσιν της ανωτέρω σχετικής ότι ο «Ερασιτεχνικός Θίασος Ιθάκης» έδωσε την πρώτη του παράσταση στην Ιθάκη, με το έργο του Στρατ. ΚΑΡΡΑ «OΙ ΝΥΧΤOΦΥΛΑΚΕΣ». Ητο απηλλαγμένον πάσης πολιτικής αποχρώσεως και αναφέρεται κυρίως στα μικροπροβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Η παράστασις είχεν απόλυτη επιτυχία και την παρηκολούθησαν 300 περίπου άτομα.

Στην αρχή της παραστάσεως προλόγισεν ο δήμαρχος Ιθάκης ΑΡΣΕΝΗΣ και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον ανωτέρω θίασο και να είναι κοντά στο κοινό της Ιθάκης. Καλλιτεχνικός δ/ντής του ανωτέρω θιάσου είναι ο διδάσκαλος του Κιονίου ΒΑΣ. Γεώργιος του Τηλεμάχου και της Βασιλικής, ετών 26, κάτοικος Ιθάκης. Oύτος ανήκει εις τον χώρον του ΠΑΣOΚ, ο πατέρας του και ο αδελφός του Κων/νος (στρατιώτης), τυγχάνουν φανατικοί κομμουνισταί.

Την παράστασιν εσκηνοθέτησε ο ΛΙΒ. Ευστάθιος του Μιχαήλ και της Διονυσίας, ετών 37, Ζωγράφος, κάτοικος Αθηνών και προσωρινώς Ιθάκης, μαχητικόν στέλεχος του ΚΚΕΞ, καθοδηγητής της νεολαίας Ιθάκης κατά την θερινή περίοδο.

Τους ρόλους στην ανωτέρω παράσταση ερμήνευσαν οι:

1) ΓI. Γ. του Ιωάννου και της Βασιλικής, γεν. 1959, Ιθάκης, Φοιτητής Πολυτεχνίου (Κ.Κ.Ε.ΕΞ.).

2) ΓΑ. Χ. του Σπ. και Φ., ετών 20, φοιτητής Ιατρικής Πατρών. Πατήρ του εθνικόφρων, ανωτέρω ανεκδήλωτος.

3) ΦΙ… Ζ. του Γερασίμου και της Στ., ετών 16, μαθήτρια, εθνικοφ.

4) Γ. Β.του Αγ. και της Μ., ετών κάτοικος Αθηνών, εθνικόφρων.
O Διοικητής του Τμήματος

(σημ. τα ονόματα στην αναφορά, φυσικά, αναφέρονται ολόκληρα) 

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα