Ευάγγελος Κλωνής: Ο πιο διάσημος Κεφαλονίτης στρατιώτης, γεννημένος την… 28η Οκτωβρίου

Είναι ίσως ο πιο διάσημος Κεφαλονίτης με τη φωτογραφία του να αποτελεί ένα είδος «φωτογραφικού μνημείου για τον Άγνωστο Στρατιώτη» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Eugene Smith

Ο λόγος για τον Κεφαλονίτη Ευάγγελο Κλωνή από την Πάστρα, τον οποίο απαθανάτισε ο φακός του διάσημου φωτογράφου Γιουτζίν Σμιθ, την ώρα που έπινε νερό και η φωτογραφία του έφτασε μέχρι το περιοδικό Life και έγινε σύμβολο.

Έζησε μία ζωή γεμάτη περιπέτειες. Από τον Άγιο Γεώργιο της Πάστρας βρέθηκε εισπράκτορας στο λεωφορείο του παππού του Γεράσιμου Αρσένη, στην Αθήνα. Κι από λαθρεπιβάτης σε αμερικανικό πλοίο στον Πειραιά, βρέθηκε να κάνει τον ανθοπώλη στο Λος Άντζελες. Έπλενε πιάτα σε εστιατόριο του Ντένβερ, δούλεψε σε μπαρ στο Σικάγο, έγινε συνέταιρος σε εστιατόριο της Σάντα Φε, στο Νιου Μέξικο.

Όλα αυτά παράνομος… Μέχρι που ήρθε ο πόλεμος.

Όταν στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 οι Ιάπωνες βομβάρδισαν το Περλ Χάρμπορ, ο Κλωνής αποφάσισε να καταταγεί στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, όμως δεν του το επέτρεψαν επειδή ήταν παράνομος. Τελικά, μετά από λίγες ημέρες, θα εκμεταλλευτεί έναν νόμο που έδινε την αμερικανική υπηκοότητα σε όσους υπηρετούσαν στο Πεζικό και θα καταταγεί εκεί.

Η τύχη θα του παίξει άσχημο παιχνίδι και λίγο αργότερα θα μάθει ότι οι Γερμανοί είχαν σκοτώσει ολόκληρη την οικογένειά του στην , πληροφορία που μετά από χρόνια θα αποδειχτεί ότι ήταν λανθασμένη. Το μίσος που ένιωσε για τους Γερμανούς ήταν τόσο μεγάλο που ζήτησε επιμόνως να τον στείλουν στην Ευρώπη για να τους πολεμήσει.

Οι πρώτες του αποστολές ήταν στην Αφρική, μετά στη Σικελία, στη συνέχεια Αγγλία, Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία.

Πολέμησε στην απόβαση της Νορμανδίας, στη μάχη των Αρδεννών, μπήκε νικητής στο Βέλγιο και το Παρίσι.

Ο υπερ-στρατιώτης που έγινε μύθος

H διάσημη φωτογραφία έγινε
γραμματόσημο

Πολλά στοιχεία της βιογραφίας του αγγίζουν τα όρια του μύθου.

Ο ίδιος μιλούσε σπάνια για τον πόλεμο, όμως η οικογένειά του, εκτός από πλήθος μεταλλίων βρήκε πολλές και διαφορετικές στολές από διαφορετικά στρατιωτικά Σώματα.

Πολλά στοιχεία συνηγορούν στο ότι ο Κλωνής αποτελούσε ένα είδος υπερ-στρατιώτη, ή έστω στρατιωτικού πολυ-εργαλείου, που πολέμησε με την 1η Μεραρχία Πεζικού, στην 82η και 101η Μεραρχία Αεροπορίας, στην 654η Μεραρχία Πυροβολικού και ίσως στην 10η Μεραρχία Τεθωρακισμένων.

Πράγματι, όλα αυτά μοιάζουν απίστευτα…


Το στρατοδικείο 

Σε όλη αυτή την πορεία μέσα στον πόλεμο, ο Angelo Klonis, όπως ήταν γνωστός στην Αμερική, έζησε πολλά περιστατικά που αργότερα προτιμούσε να ξεχάσει. Η αγριότητα του πολέμου τον σημάδεψε, όσο κι αν ο ίδιος έμοιαζε γεννημένος για τα πεδία των μαχών. 
Ένα από αυτά συνέβη το 1945, λίγο έξω από το Βερολίνο, όταν εκείνος ήταν πλέον υψηλόβαθμος. Η ομάδα του που την συνόδευαν τεθωρακισμένα ήταν κυνηγημένη από γερμανικές δυνάμεις όταν βρέθηκε μπροστά σε έναν ορμητικό χείμαρρο βάθους 6-7 μέτρων. Γύρω από το σημείο, η περιοχή ήταν γεμάτη πτώματα στρατιωτών από μάχη που είχε προηγηθεί. Ο Κλωνής έδωσε την εντολή και τα πτώματα στοιβάχτηκαν στο χείμαρρο ώστε να περάσουν από επάνω τα τεθωρακισμένα. 
Γι’ αυτή του την εντολή πέρασε στρατοδικείο. 

Λάθος θάνατος, ξανά…

Λίγους μήνες αργότερα, η οικογένειά του θα λάβει ένα γράμμα από το υπουργείο Αμύνης που θα την ενημερώνει ότι ο Βαγγέλης είχε σκοτωθεί. Και τότε, όπως αναφέρει ο Θ. Γεωργακόπουλος, “στο εστιατόριο έγινε ένα μεγάλο μνημόσυνο, και όλοι οι Έλληνες περνούσαν από εκεί για να κλάψουν. Μόνο σε μια γωνιά καθόταν και έπινε ένας Κεφαλονίτης, ο Θεοδωράτος, και έμοιαζε να μην ασχολείται. Τον ρώτησαν γιατί δεν λυπάται για τον φίλο του, και αυτός τους κοίταξε και απάντησε: «Τι να σας πω ρε μαλάκες. Αυτός ζει. Μια των ημερών θα ανοίξει την πόρτα και θα μπει μέσα. Είναι μεγάλος κερατάς. Λένε μαλακίες αυτοί, δεν τον πιάνει σφαίρα το Βαγγέλη. Δεν του κάνω μνημόσυνο εγώ». Το Γενάρη του 1946, ο Βαγγέλης Κλωνής βγήκε μαζί με τους άλλους βετεράνους από το λεωφορείο και προχώρησε προς το μαγαζί του στη Σάντα Φε. Είχε χάσει την μεταλλική του ταυτότητα, και την είχαν βρει δίπλα σε ένα πτώμα”.

Ο Κλωνής με τη γυναίκα του Κική (Κουρκουμέλη), την οποία γνώρισε στην Σκάλα, όταν επέστρεψε για πρώτη φορά από την Αμερική.
Μέσα σε μία εβδομάδα αρραβωνιάστηκαν και μέσα σ’ ένα μήνα παντρεύτηκαν…

Μια ζωή γεμάτη μυστήριο

Όταν ο Γιουτζίν Σμιθ φωτογράφιζε τον Κλωνή δεν γνώριζε ότι η ζωή του Κεφαλονίτη στρατιώτη ήταν από μόνη της μυθιστορηματική, γεμάτη περιπέτειες, ταξίδια, μικρές και μεγάλες μάχες αλλά και μυστήριο. Πολλά παραμένουν τα ερωτηματικά για τον ρόλο του στον αμερικανικό στρατό, για το αν αναλάμβανε μυστικές αποστολές, για το πώς πολέμησε σε τόσα πολλά διαφορετικά Σώματα.

Ο Κλωνής (στο κέντρο) με άλλους στρατιώτες. Αριστερά του διακρίνεται ο στρατιώτης John Ray Underwood, ο οποίος θεωρήθηκε από μερικούς ότι ήταν ο πραγματικός στρατιώτης της περίφημης φωτογραφίας, κάτι που αργότερα διαπιστώθηκε με πολλούς τρόπους ότι δεν είναι αλήθεια. 

Ακόμα και αυτές οι φωτογραφίες που τον έκαναν διάσημο στα πέρατα του κόσμου τραβήχτηκαν στο νησί Σαϊπάν του Ειρηνικού, λίγες ημέρες μετά την Aπόβαση στην Νορμανδία, στην οποία όμως ο Κλωνής πολέμησε.

Το τέλος

Λίγα χρόνια αργότερα θα επιστρέψει στην Κεφαλονιά και θα ζήσει στο νησί του μέχρι την περίοδο της δικτατορίας. Τότε θα ξαναφύγει για την Αμερική και θα μείνει εκεί μέχρι τον θάνατό του.

Ο γιος του Νίκος, διατηρεί ακόμη το μπαρ που
είχε ανοίξει ο πατέρας του, στην Σάντα Φε του Νιου Μέξικο.
Η σύζυγος του Ευάγγελου Κλωνή και ο γιος του κρατούν
την περίφημη φωτογραφία του πατέρα τους.

Πέθανε στις 18 Φερβουαρίου του 1989, χωρίς ποτέ να δει την διάσημη φωτογραφία του, την οποία ανακάλυψε ο γιος του, δύο χρόνια αργότερα…

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
με πολλές πληροφορίες από το georgakopoulos.org
καθώς και από το Santa Fe Reporter