Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής: Ασαφής και μη υλοποιήσιμη η κατάργηση των τμημάτων Ένταξης

Παράσταση στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έκαναν εκπαιδευτικοί, μαθητές αλλά και το προεδρείο της ΕΛΜΕ-ΚΙ, εκφράζοντας την αντίδρασή τους τόσο στο θέμα της κατάργησης της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, των κενών που υπάρχουν ακόμα στην Κεφαλονιά αλλά και της κατάργησης των τμημάτων Ένταξης.

Εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής χαρακτήρισαν ασαφή τη ρύθμιση που φέρνει το υπουργείο και μη υλοποιήσιμη αφού δεν καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει το νέο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων Ένταξης θα βρίσκονται πλέον μέσα στις κανονικές τάξεις, σε συνδιδασκαλία με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Η , εκπαιδευτικός της Ειδικής Αγωγής σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην κατάργηση των τμημάτων ένταξης χωρίς όμως να έχει διευκρινίσει το ποιος θα είναι ο προγραμματισμός των μαθημάτων, με ποιον τρόπο θα πραγματοποιούνται, σε ποιους χώρους, με ποια μορφή διδασκαλίας, πώς θα γίνεται η αξιολόγηση κ.λπ.


Η κυβέρνηση δηλαδή ετοίμασε μια τροπολογία που δεν μπαίνει στις λεπτομέρειες της νέας μορφής ειδικής αγωγής που θέλει να υλοποιήσει ενώ όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το νέο σύστημα είναι μάλλον αδύνατο να μπορέσει να λειτουργήσει στην Κεφαλονιά όπου εκατοντάδες παιδιά κάνουν ακόμη μάθημα σε προκάτ αίθουσες και κοντέινερ.

«Πέρα από το αν συμφωνεί κάποιος με την συμπερίληψη», θα πει η κ. Βαμβακά, «η τροπολογία είναι ασαφής και νομίζουμε ότι είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί όλο αυτό».

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ-ΚΙ για την σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών πραγματοποιήθηκε στη ΔΔΕ Κεφαλονιάς. Στο κάλεσμα της ΕΛΜΕ-ΚΙ ιδιαίτερα ανταποκρίθηκαν η Ένωση Γονέων, η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών του ΕΕΕΕΚ Αργοστολίου και των Τμημάτων Ένταξης στο Νομό, καθώς και οι μαθητές του ΕΠΑΛ Αργοστολίου. Με ένταση τέθηκαν επί τάπητος η κάθετη αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας του Νομού σε κάθε μεθόδευση για την κατάργηση των Τμημάτων Ένταξης και των Ειδικών Σχολείων, η καταγγελία για την ύπαρξη δεκάδων κενών στο Νομό και η απαίτηση να λειτουργήσει άμεσα η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη. Επιπλέον, τέθηκε επί τάπητος ο αποχαρακτηρισμός του Νομού, ως σεισμόπληκτου και η ανάγκη μέτρων για τους σεισμόπληκτους μαθητές και τα σχολεία του Νομού. 
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας αναγνώρισε ότι η παράσταση είναι μαζικότατη αλλά απέδωσε τη διαμαρτυρία σε παραπληροφόρηση σχετικά με τις πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Παιδείας. Η πολιτική ευθύνη είπε είναι της εκάστοτε κυβέρνησης και έργο των διοικήσεων να εφαρμόζουν τους νόμους και τις αποφάσεις. Για την ΠΔΣ δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη τοποθέτηση. Τόνισε ότι «το λίγο είναι καλύτερο από το τίποτε» και ότι σε κάποιους τομείς η κατάσταση έχει βελτιωθεί, σε σχέση με άλλε χρονιές. Απέδωσε την κατάργηση του τομέα υγείας σε «στιγμιαίο» λάθος της Περιφερειακής Διεύθυνσης, που διορθώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι χάρη στην άμεση κινητοποίηση αλλά χάρη στις ενέργειες της Διεύθυνσης. Για τα κενά είπε ότι υπάρχουν αλλά δεν είναι ο ίδιος εκείνος που κάνει τους διορισμούς. Σε ερώτηση εάν του χρόνου θα υπάρχουν τμήματα ένταξης και τομέας υγείας στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου είπε ότι «κανείς δεν είναι μάντης για να ρίξει τα χαρτιά». Επιπλέον, σε σχέση με την εισήγηση για ποσόστωση που η ΔΔΕ είχε κάνει τις προηγούμενες χρονιές, είπε ότι φέτος δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο και δεν έχει γίνει καμία εισήγηση. Το θέμα του αποχαρακτηρισμού του Νομού είπε πως δεν είναι της αρμοδιότητάς του.
Στη συνέχεια, από κοινού με το Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε παράσταση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας του Νομού, σχετικά πάλι με την ειδική αγωγή.
Την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει όλη τη βεντάλια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, από κοινού με τους εταίρους της και την ΕΕ, λαός και νεολαία πρέπει να εντείνουν τον αγώνα για το δικαίωμα όλων στη μόρφωση και στη ζωή. 
Συνέχεια πρέπει να αποτελέσει η μαζική παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς, ενάντια στον αποχαρακτηρισμό του Νομού και για όλα τα μέτρα υπέρ των σεισμόπληκτων και των παιδιών τους. 
Όλοι και όλες την Πέμπτη 25/2 και ώρα 5.30 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «ο Κέφαλος» απαιτούμε να συζητηθεί προ ημερησίας το ψήφισμα της ΕΛΜΕ – ΚΙ.
Αργοστόλι 19/02/2016
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα