«Η Μπαλάντα του Τουρίστα» – Το κεφαλονίτικο τραγούδι με τους σπάνιους (και προφητικούς) στίχους του Τζώρτζη Μολφέτα

Ο Τζώρτζης (Γεώργιος) Μολφέτας παραμένει ίσως μία από τις ανεξερεύνητες και μάλλον αδικημένες πνευματικές μορφές της Κεφαλονιάς. Ένας σημαντικός σατυρικός (και όχι μόνο) ποιητής, εκδότης της εφημερίδας Ζιζάνιο, εξαιρετικός μουσικός αλλά και εφευρέτης της περίφημης κιθάρας-λύρας που πρόσφατα ανακατασκεύασαν οι φοιτητής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο Ληξούρι.

Πολλοί τον χαρακτήρισαν στην εποχή του ως τον νέο Σουρή, και μάλιστα ο ίδιος ο Σουρής, χαρακτήρισε τον πρόωρο θάνατο του Μολφέτα (πέθανε μόλις 45 ετών) «εθνική απώλεια», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως αναγνώριζε την αξία του.

Η Μπαλάντα του Τουρίστα

Όταν πριν 200 χρόνια ο Μολφέτας έγραφε τους στίχους που θα ακούσετε, αναφερόταν στους Πατρινούς επισκέπτες, «λόρδους και χωριάτες», όπως τους αποκαλεί, που επισκέπτονταν το νησί της Κεφαλονιάς, συνήθως για δουλειές και άλλοτε για αναψυχή. 
Η είχε την ιδέα και διασκεύασε τους στίχους, ο έγραψε τη μουσική και οι , ένα ερασιτεχνικό χορωδιακό σχήμα που έγινε γνωστό για το εναλλακτικό και πρωτότυπο ρεπερτόριο έκανε εχθές στο μπαρ Libretto την… παγκόσμια πρώτη.

Απολαύστε το και δείτε πόσο πραγματικά προφητικοί αλλά και… διδακτικοί αποδεικνύονται οι στίχοι του.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα