Η «απολογία» της Γαρμπή, τα παλιά «σπασμένα» και οι γαλαντόμοι πρώην δήμαρχοι [video]

Το μεγάλο πρόβλημα των προηγούμενων χρεών έθιξε η αντιδήμαρχος Οικονομικών στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Οι συνεχείς και απρόβλεπτες, πολλές φορές, απαιτήσεις πολιτών και επιχειρήσεων, στους οποίους οι πρώην δήμοι χρωστούσαν, αλλά και άλλα μη προγραμματισμένα έξοδα που βγαίνουν στην πορεία, όπως δημοσιονομικές διορθώσεις, πάλι για πρώην δήμους της Κεφαλονιάς, λειτουργούν ως βρόγχος που σφίγγει, για να μην πούμε στραγγαλίζει, τα οικονομικά του Δήμου. Παράλληλα, η χρηματοδότηση έχει μειωθεί στο ελάχιστο, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Όλα αυτά χρησιμοποιούνται συχνά από όλες τις «πτέρυγες» του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Η συμπολίτευση κατηγορεί τους πρώην δημάρχους, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι φόρτωσαν τον νυν δήμο της Κεφαλονιάς με μεγάλα χρέη, λόγω της κακής διαχείρισης που έκαναν. Από την άλλη, η αντιπολίτευση κατηγορεί την Δημοτική Αρχή ότι φορτώνει στους πρώην δήμους τα δικά της διαχειριστικά προβλήματα.

Η αλήθεια μάλλον περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα, αφού καλή διαχείριση φαίνεται πως δεν γινόταν από τους πρώην δήμους, όμως παράλληλα οι εποχές ήταν διαφορετικές. Καλός δήμαρχος ήταν μάλλον ο… γαλαντόμος δήμαρχος, αφού μ’ αυτό τον τρόπο μπορούσε, και έργο να παρουσιάζει, και ψήφους να μαζεύει. Η εποχή όχι μόνο σήκωνε αλλά σχεδόν απαιτούσε μεγάλα οικονομικά ανοίγματα (με ανάλογα κέρδη για το τραπεζικό σύστημα), τα οποία φυσικά σήμερα είναι πολύ δύσκολο να μαζευτούν. Η προηγούμενη κυβέρνηση εφηύρε το κόλπο της εξάντλησης των ένδικων μέσων για χρέη από τους φορείς του δημοσίου, ώστε να κερδίσει χρόνο αλλά και να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες προς τα εκάστοτε «δικά μας παιδιά». Αυτό όμως, από την άλλη, φορτώνει με δικαστικά έξοδα την κάθε οφειλή ενώ καθιστά προβληματική κάθε προσπάθεια προγραμματισμού.

Γαρμπή: Οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις φτάνουν στα 1.900.000 ευρώ!

Το γεγονός ότι ο νυν Δήμος της Κεφαλονιάς προσπαθεί να μαζέψει τα… «αμάζευτα» των παλιών δήμων, με πολύ λιγότερους πόρους, τόνισε και η Σοφία Γαρμπή. Αναφέρθηκε επίσης στα χρήματα που πήρε ο για να καλύψει τις παλιές οφειλές λέγοντας ότι κι αυτά δεν φτάνουν αφού οι εκκρεμείς υποθέσεις φτάνουν το 1.900.000. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε όλες τις υποθέσεις που κόστισαν στους πρώην δήμους (Πυλάρου, Ερίσσου κ.λπ.), με κάποιες από αυτές να έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης και να βρίσκονται στον εισαγγελέα.

Το… υποχρεωτικό συμμάζεμα

Είναι αλήθεια ότι ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος προσπαθούν να βάλουν σε μία τάξη τα οικονομικά του δήμου. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και από τις οικονομικές υπηρεσίες, πολλές φορές μέσα από ένα δαιδαλώδες και αντιφατικό νομικό σύστημα.

Όμως από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν ο Δήμος ήθελε, δεν θα μπορούσε πλέον να κάνει μεγάλα ανοίγματα (ή επενδύσεις ή σπατάλες…). Με λίγα λόγια, το «μάζεμα» είναι λίγο ως πολύ υποχρεωτικό, έχει επιβληθεί δηλαδή από την κεντρική διοίκηση (είτε στην Αθήνα πιστεύει κάποιος ότι βρίσκεται αυτή, είτε στις Βρυξέλλες). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, τόσο από τον Δήμο, το διοικητικό προσωπικό, τις υπηρεσίες ακόμα και τους εργαζόμενους που καλούνται συχνά να βγάλουν πολλαπλάσια δουλειά που επιμεριζόταν σε περισσότερα άτομα. Όχι ότι κάποιοι δεν… κάααθονταν πριν…

Οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, πράγματι, έχουν περιοριστεί σημαντικά ενώ οι απαιτήσεις παραμένουν οι ίδιες για να μην πούμε μεγαλύτερες. Αυτό αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για τους εργαζόμενους αλλά και για το πολιτικό προσωπικό του Δήμου. Παράλληλα ο έλεγχος που γίνεται, η «Διαύγεια», και οι όροι που έχουν μπει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περιορίζουν τις δυνατότητες για λάθη ή… «λάθη» στην οικονομική διαχείριση.

Ο Παρίσης καυχιέται συχνά για τις επιχειρηματικές του ικανότητες και για την σημασία που παίζουν αυτές στο συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου της Κεφαλονιάς. Ίσως νά ‘ναι κι έτσι.

Θα μπορούσε όμως να κάνει κι αλλιώς;

Ας δούμε τι λέει και η αντιδήμαρχος για όλα αυτά. Για τα χρέη των πρώην δήμων που πληρώνει ο Δήμος Κεφαλονιάς, για τις αποπληρωμές αλλά και για τις δικαστικές αποφάσεις που έρχονται συνεχώς και διαλύουν τον προγραμματισμό των οικονομικών υπηρεσιών.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0