Στην Μεγάλλη Άμμο η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας για φέτος

Τα πρώτα αβγά θαλάσσιας χελώνας στην Κεφαλονιά βρέθηκαν την Τρίτη το πρωί στην παραλία της Μεγάλης Άμμου, στις Μηνιές. Ερευνητές του προγράμματος εντόπισαν τα ίχνη της χελώνας που είχε βγει από την θάλασσα το προηγούμενο βράδυ. Στη συνέχεια οι ερευνητές βρήκαν τα αβγά που ήταν κρυμμένα στην άμμο και τοποθέτησαν ταινία σήμανσης και ενημερωτική πινακίδα για να τα προστατεύσουν από τυχόν ζημιά.

Οι θαλάσσιες χελώνες προσπαθούν αρκετές φορές πριν καταφέρουν να κάνουν την φωλιά τους. Η συγκεκριμένη είχε ήδη προσπαθήσει για τρία προηγούμενα βράδυα πριν τελικά βρει κατάλληλη άμμο. Τα αβγά θα μείνουν στην παραλία για περίπου 55 ημέρες. Εκεί επωάζονται με την ζέστη της άμμου αλλά και την κατάλληλη υγρασία που αποτρέπει ακραίες θερμοκρασίες. Αν όλα πάνε καλά, περιμένουμε τα πρώτα χελωνάκια πριν τα μέσα Ιουλίου.

Οι μεγαλύτερες απειλές για τις φωλιές των χελωνών στην Κεφαλονιά είναι το μούσκεμα των αβγών από καταιγίδες, η θήρευση από αδέσποτα σκυλιά, εσκεμμένη ή από ατύχημα ζημιά από ανθρώπους, αλλά και η φωτορύπανση που μπερδεύει τα χελωνάκια και τα ωθεί προς την στεριά όπου πεθαίνουν από αφυδάτωση.

Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Νίκο Βαλλιάνο του Wildlife Sense στο 6984865941. Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για τις θαλάσσιες χελώνες της Κεφαλονιάς στο http://wildlifesense.com