Οδυσσέας σε Δόσεις

Με την πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή του νόμου για την υπαγωγή του συντριπτικού συνόλου της δημόσιας περιουσίας στο νέο υπερ-ταμείο, ο πολιτικός χάρτης της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όπως άλλωστε και πολλών άλλων περιοχών-φιλέτων της χώρας, αλλοιώνεται σημαντικά.

Γράφει ο

Με μια πρώτη ματιά η επικείμενη αξιοποίηση των ακινήτων αυτών, ειδικά μπροστά σε άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής και βίαιης προσαρμογής, δεν φαίνεται να επιφέρει σύντομα μεταβολές στο κοινωνικό και οικονομικό ιστό του νησιού. Κι όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις, τα φαινόμενα απατούν. Πραγματικά, ακόμη κι αν προς το παρόν δεν έχει απολύτως διευκρινιστεί, μια πολιτική -έστω- μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων με τόση σημαντική αξία και ακόμη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική υπεραξία, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο τοπικό πληθυσμό.

Σύμφωνα λοιπόν με την Λίστα Ακινήτων προς Πιθανή Αξιοποίηση* που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, μια λίστα που από μέρα σε μέρα «γιγαντώνεται», περιοχές – σήμα κατατεθέν για τη Κεφαλονιά, όπως για παράδειγμα ο Κούταβος και η Αγία Θέκλη, αλλά και τεράστιες εκτάσεις στη Σάμη, στον Πόρο, στη Σκάλα, το Ληξούρι και τη Λειβαθώ, περνούν στην αδιευκρίνιστη αξιοποίηση είτε με τη μορφή της μίσθωσης για 99 χρόνια, είτε στην οριστική μεταβίβαση, σε κάθε περίπτωση με όρους καθαρά μνημονιακούς.

Ανεξάρτητα της τελικής μορφής που θα έχει η φερόμενης ως «αξιοποίηση» των «στολιδιών» αυτών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, η αλήθεια είναι πως οι χωροταξικές, περιβαλλοντικές, φυσικές και αισθητικές παρεμβάσεις από τους μελλοντικούς χρήστες ή μισθωτές, θα είναι ολέθριες. Γιατί με τα προφανή κίνητρα μιας τέτοιας επένδυσης που δεν είναι άλλα από την άμεση και μεγάλη κερδοφορία των επενδυτών, με το ελληνικό Δημόσιο να έχει απεμπολήσει τα κυρίαρχα δικαιώματά του και με τους κάθε λογής «κόφτες» να καιροφυλαχτούν, οι επερχόμενες παρεμβάσεις κάθε άλλο παρά φιλικές και ήπιες θα είναι για έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς και εξαιρετικής σπουδαιότητας.

Παράλληλα, η οικονομική και κοινωνική ζωή θα βιώσουν δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς με τις πρώτες επενδύσεις θα εισαχθεί ένας φτηνός και ξεδιάντροπος ανταγωνισμός που θα μειώσει τον κύκλο εργασιών των τοπικών και συχνά οικογενειακών επιχειρήσεων, τα αξιοθέατα του νησιού θα έχουν απολέσει την ελεύθερη πρόσβασή τους και θα έχουν καταλειφθεί ως προς τη χρήση τους από τους νεοφερμένους επενδυτές, αυτονόητα με την εισαγωγή ξένων και αρκετά συχνά απρόσωπων εταιρειών διαχείρισης θα εισαχθεί και φτηνό υπαλληλικό προσωπικό με μεσαιωνικού τύπου δικαιώματα, ενώ όλα αυτά με τον συνδυασμό του ξεπουλήματος των σημείων εισόδου της Κεφαλονιάς, όπως το αεροδρόμιο, θα προσανατολίσουν την σημαντική τουριστική δραστηριότητα στους συγκεκριμένους επιχειρηματίες που αναζητούν την τύχη τους στις Λίστες της Αξιοποίησης του Υπουργείου Οικονομικών και της ονομαζόμενης Ευέλικτης Ομάδας του. Κι αυτό θα σημάνει το τέλος της παραδοσιακής οικονομικής ζωής με παρενέργειες στη κοινωνική ζωή και στο μέλλον του ντόπιου πληθυσμού.

Τα φαινόμενα αυτά προφανώς και θα είναι κοινά και σε άλλα νησιά με τα ίδια χαρακτηριστικά. Ήδη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αναπτύσσεται μια αρχική προς το παρόν διαμαρτυρία που τείνει να αποκτήσει κινηματικά χαρακτηριστικά. Επίσης, στην ίδια περιοχή η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση άρχισε ήδη να ζητά εξηγήσεις από την κεντρική εξουσία. Μια τέτοια είδους αδιευκρίνιστη αξιοποίηση, άλλωστε, μόνο ανησυχίες μπορεί να προκαλέσει.

Σε κάθε περίπτωση και μόνο η ανάγνωση των ακινήτων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που μπήκαν στη σχετική λίστα, είναι ενδεικτική των τελικών προθέσεων ή ακόμη κι αν δεν είναι έτσι των όσων τελικώς «αναγκαστικά» θα συμβούν. Οι κάτοικοι όμως οφείλουν να έχουν διαφορετική άποψη και να μην επιτρέψουν να ξεπουληθεί η αξιοπρέπεια και το νησί τους στις Χρυσές Ευκαιρίες μιας Λίστας που δεν μπορεί να χωρέσει έναν τόσο σπουδαίο τόπο κι έναν τόσο μεγάλο λαό.

*https://www1.gsis.gr/taxisnet2/ggdp/estatesSelectedInfo.htm

Σταύρος Αντύπας

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Προηγούμενο άρθρο