Οι εκπαιδευτικοί της Κεφαλονιάς έγιναν… μαθητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιωματικό σεμινάριο-εργαστήριο με θέμα «Θεατρικές τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων» πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

Το σεμινάριο είχε μεγάλη συμμετοχή από δασκάλους και καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κεφαλονιά και υλοποιήθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην , σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους , ύστερα από πρόσκληση και σε συνεργασία με τα γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων των δ/νσεων Β/θμιας και Α/θμιας Εκπ/σης Κεφαλληνίας και το ΚΕΔΔΥ Κεφαλληνίας.

Οι εκπαιδευτικοί έμαθαν τρόπους να αντιμετωπίζουν προβλήματα που προκύπτουν μέσα στην τάξη σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το θέμα των προσφύγων.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος και επιμορφωτής του σεμιναρίου Γιώργος Μπεκιάρης μίλησε στα Κεφαλονίτικα Νέα για το εργαστήρι που στήθηκε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη και που μετέτρεψε για 4 ώρες τους δασκάλους σε… μαθητές.

«Η Ύπατη Αρμοστεία προσφέρει όλη αυτή την πληροφόρηση για τους πρόσφυγες (στοιχεία, ντοκουμέντα κ.λπ.) και μ’ αυτό το πρόγραμμα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς ώστε να αποκτήσουν κάποια εργαλεία για να διαχειριστούν όλα αυτά τα θέματα στην τάξη τους. Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση δίνει την θεατρική τεχνογνωσία έτσι ώστε να γίνει αυτή η διάχυση και να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να τα δουλέψουν.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει ένα μικρό κομμάτι ενημέρωσης και στη συνέχεια προχωράμε στην επίδειξη τεχνικών και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ δίνεται και έντυπο υλικό από την Ύπατη Αρμοστεία για να μπορέσουν να δουλέψουν αυτές τις έννοιες μέσα στην τάξη.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που τρέχει εδώ και δύο χρόνια, κυρίως σε μεγάλες πόλεις, σε σημεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή λόγω της ύπαρξης καταυλισμών, κέντρων προσφύγων κ.λπ.

Ανεξάρτητα όμως από το αν υπάρχουν πρόσφυγες στην περιοχή, όλα τα σχολεία δουλεύουν το θέμα των προσφύγων και προσπαθούμε να το βάλουμε σε μια σωστή βάση, ώστε να μην αναπτυχθούν όλες αυτές οι ρητορικές του μίσους, της ξενοφοβίας κ.τ.λ.

Αυτά είναι πράγματα που, και πρόσφυγες να μην υπήρχαν, θα τα δουλεύαμε. Το επίκεντρο όλων αυτών των τεχνικών ευαισθητοποίησης είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Απλώς, αυτή τη στιγμή τυχαίνει να παραβιάζονται πιο έντονα στους πρόσφυγες.»

Δείτε φωτογραφίες από το σεμινάριο

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα