Τσίκαινα Ensemble: Απ’ τα Μεταξάτα ως τη Νότιο Αφρική, ένα τραγούδι δρόμος… [εικόνες-video]

Η Τσίκαινα είναι μία περιοχή κοντά στα Μεταξάτα της Κεφαλονιάς.
Πριν από ένα χρόνο περίπου, μια παρέα ανθρώπων, έσμιξε στην Τσίκαινα και ξεκίνησε τη δημιουργία μιας χορωδίας που βασικό στόχο είχε να παρουσιάσει ένα ρεπερτόριο από παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο. Ένα μουσικό ταξίδι στους λαούς όλου του πλανήτη, από την Μικρά Ασία μέχρι την Μεγάλη Βρετανία κι από τη Βουλγαρία μέχρι την Νότιο Αφρική ή τα Απαλάχια.

Οι περισσότεροι χορωδοί δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ ξανά με το είδος, όμως μήνα με το μήνα εξελίσσονται σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες χορωδίες του νησιού. Στην αρχή ήταν μια παρέα που απλώς τραγουδούσε ενδιαφέροντα τραγούδια που δύσκολα ακούει κανείς στην Κεφαλονιά.

Σιγά-σιγά όμως εξελίσσονται σε ένα όλο και καλύτερο φωνητικό σύνολο. Και αυτό αποδείχτηκε προχθές στο ΤΗΜΟ Festival, το φεστιβάλ των φοιτητών του τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων, όπου καταχειροκροτήθηκαν από ένα νεανικό, στην πλειοψηφία του, κοινό, παίζοντας πότε γκόσπελ και πότε καντάδες, πότε διασκευασμένη πανκ και πότε δικά μας δημοτικά, πότε νοτιοαφρικάνικα και πότε βουλγάρικα υπέροχα τραγούδια.

Όπως μας είπε ο… μαέστρος της χορωδίας Δημήτρης Σμαΐλης, στόχο έχουν να μεταφράσουν πολλά από αυτά τα τραγούδια στα ελληνικά, δείχνοντας πόσο κοντά μπορεί να έρθουν οι πολιτισμοί όλων των λαών μέσα από τη μουσική και την ποίηση.

Στον αντίποδα, ήδη έχουν μελοποιήσει ένα σκωπτικό ποίημα του Γεωργίου Μολφέτα, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της Κεφαλονιάς, το οποίο ονομάζουν: «Η μπαλάντα του τουρίστα», που τείνει να γίνει το τραγούδι-σήμα κατατεθέν των Τσίκαινα Ensemble.

    

Γιατί ο πολιτισμός και η μουσική αποδεικνύει περίτρανα ότι η απόσταση που χωρίζει τους λαούς είναι… ένα τραγούδι δρόμος.

Δείτε κι ακούστε τους στις φωτογραφίες και video που ακολουθούν

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα