Νογάτε Κεφαλονίτικα; Από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στη Wikipedia με αγάπη…

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, όσα κι αν λένε τεχνοφοβικοί και… αντιρρησίες, έφερε πιο κοντά τους ανθρώπους. Ή τουλάχιστον έφερε πιο κοντά τις σκέψεις τον ανθρώπων, τους πολιτισμούς τους, την πνευματική τους φύση.


Ταυτόχρονα έδωσε σε πολύ μεγαλύτερες μάζες την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στη γνώση. Όχι ότι αυτό γίνεται… αναίμακτα, όχι ότι δεν χρειάζεται ένα γερό ξεσκαρτάρισμα κάθε φορά για να ξεχωρίσεις το χρήσιμο από τα σκουπίδια. Αλλά με λίγη προσπάθεια μπορεί ο καθένας πλέον να έρθει σ’ επαφή με τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού,  αλλά και να έρθει πιο κοντά σε άλλους λαούς, άλλους ανθρώπους, να δει και να κατανοήσει τη διαφορετικότητά τους, δηλαδή να καταλάβει και τους άλλους καλύτερα. Άλλωστε, όσο περισσότερη διαφορετικότητα μπορεί να χωρέσει ένας πολιτισμός, τόσο πιο πλούσιος γίνεται…

Οι Κεφαλονίτες φημίζονται για την… διαφορετικότητά τους, ειδικά αν τους συγκρίνεις με τους… Ελλαδίτες της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και τους Κρητικούς, τους Αιγαιοπελαγίτες, τους Χιώτες, τους Μυτιληνιούς και όλους, τέλος πάντων, τους κατοίκους της περίεργης αυτής Βαβυλωνίας που στέκει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία.

Αυτή τη διαφορετικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους και τους πολιτισμούς έρχεται να παντρέψει η Μίνα Θεοφιλάτου, μια καθηγήτρια πληροφορικής, παρέα με μια χούφτα εξυπηρετούμενων στο Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Αργοστολίου και μαθητών του Εσπερινού σχολείου της πόλης.

Μόνο που αυτή τη φορά δεν εκπαιδεύει μόνο εκείνη τους μαθητές. Οι μαθητές εκπαιδεύουν την… ανθρωπότητα. Σε τι; Μα στο να μιλάνε Κεφαλονίτικα. Πώς; Μέσα από την Wikipedia και το Wiktionary (το Βικι-λεξικό της διάσημης πολυ-συμμετοχικής εγκυκλοπαίδειας).

Όμως, η ομάδα της Μίνας Θεοφιλάτου δεν μένει εκεί. Εκτός από τις λέξεις στο βίξι-λεξικό και τα αποφθέγματα, συμπληρώνει λήμματα της ίδιας της Wikipedia, με κείμενο και φωτογραφίες που συλλέγουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην ομάδα.

Πρόβατα με νόημα… 

Δείτε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Την φωτογραφία… προβάτων στη θάλασσα που τράβηξε ο Παναγής Μαρούλης, ένας κτηνοτρόφος μαθητής (απόφοιτος πλέον) του Εσπερινού Λυκείου στο Αργοστόλι και πρόσθεσε στο λήμμα «πρόβατο» της Wikipedia.

Βοσκός με πρόβατα στη θάλασσα.JPG
By Παναγής Μαρούλης, Ληξούρι Κεφαλονιάς – Δημιουργία Παναγή Μαρούλη, Ληξούρι Κεφαλονιάς, CC BY-SA 3.0, https://el.wikipedia.org/w/index.php?curid=64700

«Αυτή είναι η μαγεία της Wikipedia», θα πει η , στην παρουσίαση της δουλειάς της ομάδας που έγινε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, «ότι τα λήμματα της εγκυκλοπαίδειας δεν γράφουν πλέον μόνο καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικοί. Μπορούν να συνεισφέρουν όλοι. Άλλωστε μια τέτοια φωτογραφία δεν θα μπορούσε να την έχει τραβήξει ένας καθηγητής πανεπιστημίου…», θα συμπληρώσει.

Η φωτογραφία αυτή έχει σήμερα και συμβολικό ενδιαφέρον αφού, όπως εξήγησε ο Παναγής Μαρούλης, αν θέλεις να ρίξεις τα πρόβατα στη θάλασσα, «απλώς αναγκάζεις το πρώτο να πέσει και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν… σαν πρόβατα». Κάτι μας θυμίζει αυτό…

Επίσης, οι εξυπηρετούμενοι του Κέντρου με τη βοήθεια της Μίνας Θεοφιλάτου, εμπλούτισαν το κείμενο της Πλατείας Καμπάνας, μια ιστορικής πλατείας στο Αργοστόλι, με το χαρακτηριστικό ρολόι που κάποτε χτύπαγε τις ώρες και ανήγγειλε τα σημαντικά γεγονότα στους κατοίκους.

Όμως αυτή η Καμπάνα… χτυπάει και για κάποιους άλλους. Στον χώρο αυτό, λειτουργούσε για πολλά χρόνια ένα καφενείο, το Καφενείο της Καμπάνας που απασχολούσε άτομα με ψυχικά προβλήματα και αποτελούσε τότε το καμάρι της Κεφαλονιάς. Αντίθετα σήμερα η… Καμπάνα αποτελεί μάλλον ντροπή για την Δημοτική Αρχή αλλά και κάθε άλλο υπεύθυνο αφού, παρά τις αμέτρητες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τις δεκάδες υποσχέσεις και τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το καφενείο παραμένει κλειστό για πάνω από 3 χρόνια.

Ο βικι-Δημήτρης και η βικι-Ευαγγελία

Η Ευαγγελία Κοσμάτου, έχει «πάθος με τα σοφά λόγια», και συνεισφέρει κάθε τόσο στα Βικι-φθέγματα, πότε ελεύθερα, με φράσεις που διαβάζει και τις αρέσουν, και πότε στοχευμένα, προσθέτοντας π.χ. κεφαλονίτικες παροιμίες: «Αν κελαηδάει ο γάιδαρος, γκαρίζουν τα αηδόνια» αναφέρει μια από αυτές που πρόσθεσε. Και ο νοών νοείτω…

Η Ευαγγελία μάλιστα έδειξε επί τόπου, κατά τη διάρκεια της ίδιας της εκδήλωσης, πώς μπορεί ο καθένας να προσθέτει αποφθέγματα στα… Βικι-φθέγματα.

Από την άλλη, ο Δημήτρης Βαλλιάνος αγαπάει τα λεξικά και εμπλουτίζει κάθε τόσο το Wiktionary με κεφαλονίτικα λήμματα αλλά και τις μεταφράσεις τους σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Όπως είπε ο ίδιος, την αγάπη αυτή για τα λεξικά την είχε και πριν την wikipedia. Του άρεσε να συλλέγει λέξεις που του έκαναν εντύπωση στα μυθιστορήματα που διάβαζε (βλέπετε ο Δημήτρης δεν ανήκει στο 92,6% τον Ελλήνων που διαβάζουν 0 (μηδέν) βιβλία ανά έτος) και να βρίσκει τη μετάφρασή τους σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Μόνο που όταν ανακάλυψε το ίντερνετ, δεν έμεινε μόνο στο να βρίσκει πιο εύκολα αυτές τις λέξεις. Αποφάσισε να προσθέτει κι εκείνος τις δικές του, προσφέροντας στην παγκόσμια κοινότητα τη δυνατότητα να μάθει ή μάλλον να… νογά Κεφαλονίτικα. Και μάλιστα έδειξε και στους παραβρισκόμενους στην Κοργιαλένειο πώς μπορούν να κάνουν κι εκείνοι το ίδιο.

Μια άλλη ομάδα από το Εσπερινό Γυμνάσιο, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αγγλικών Γεωργίας Μπαλαρά, και τη συμμετοχή μαθητών ηλικίας από 16 έως… 52 ετών, ασχολήθηκε με τον εμπλουτισμό του λήμματος για τους σεισμούς του 1953.

Με λίγα λόγια, τόσο οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου Αργοστολίου, όσο και οι εξυπηρετούμενοι του Κέντρου Ψυχικής Υγείας απέδειξαν ότι όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε σ’ αυτό το παγκόσμιο χωριό, μετατρέποντάς το σε μια παγκόσμια βιβλιοθήκη γνώσης και πολιτιστικής ανταλλαγής.

Τέλος, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η… ομάδα κρούσης δεν έμεινε μόνο στα βικι-κατορθώματά της. Έφτιαξε και εφαρμογή για κινητά, χρησιμοποιώντας την δωρεάν πλατφόρμα που προσφέρει το Ίδρυμα Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το γνωστό σε όλους MIT.

Το ξαναγράφω για να το εμπεδώσουμε…
Την ώρα που σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι περισσότεροι Έλληνες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για… κωλοβάρεμα (συγγνώμη για τη λέξη αλλά νομίζω ότι εδώ ταιριάζει), παιδιά και ενήλικες από το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο (στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι) αλλά και από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αργοστολίου χρησιμοποιούν την τεχνολογία του ΜΙΤ για να δημιουργήσουν κουίζ για κινητά, με την βοήθεια των οποίων όλος ο κόσμος θα μάθει να μιλάει και να… νογάει Κεφαλονίτικα.

 

Θα κλείσουμε όπως έκλεισε και η Μίνα Θεοφιλάτου την ομιλία της.

«Καλώς αριβάρατε, λοιπόν. Σας καλαίνουμε τώρα να δούμε τι είναι εφκιά τα σέστα που εκάμαμε»…

Δείτε ορισμένα απ’ τα… σέστα τους, κάνοντας κλικ εδώ: Κεφαλονίτικο ιδίωμα & Νογάτε Κεφαλονίτικα;

Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις ομιλίες στο video που ακολουθεί:

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0