Νέες ελπίδες για το Καφενείο της Καμπάνας

Μπορεί να αποτελεί ντροπή μέχρι σήμερα για τον πολιτικό κόσμο του νησιού το κλείσιμο του Καφενείου της Καμπάνας, ενός χώρου στον οποίο εργάζονταν άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, όμως φαίνεται ότι 3 χρόνια μετά, οι ελπίδες αναπτερώνονται.


Το Καφενείο έκλεισε λόγω των χρεών που συσσώρευσε ο ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ, η επιχείρηση που το διαχειριζόταν. Για να συσσωρευτούν αυτά τα χρέη έβαλαν πολλοί το χεράκι τους, είτε με λάθη στη διαχείριση είτε με πολιτικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας είτε με την ψευδαίσθηση ότι τα ευρωπαϊκά ή άλλα κονδύλια που τον τροφοδοτούσαν θα υπάρχουν για πάντα είτε με την αδυναμία της σημερινής δημοτικής αρχής να δώσει λύση. Κι όλα αυτά, παρά τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, την υπόσχεση για επιπλέον χρηματοδότηση από την αντιπεριφέρεια (30.000 ευρώ) αλλά και τον ισχυρισμό της τότε προέδρου Κατερίνας Γαρμπή ότι ο Συνεταιρισμός έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει αυτόνομα ή με μικρή χρηματοδότηση εάν μπορεί να αναλαμβάνει, μέσω σύμβασης έργου, υπηρεσίες (π.χ. κέτεριγκ για εκδηλώσεις) για λογαριασμό του Δήμου ή άλλων φορέων.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του Καφενείου
είχαν κρατήσει αρκετούς μήνες μετά το κλείσιμο

Μάλιστα πηγή που δεν αμφισβητείται μέσα από την Δημοτική Αρχή πριν από μερικούς μήνες ισχυρίστηκε στα Κεφαλονίτικα Νέα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι επιχειρηματικά συμφέροντα επιβουλεύονται το χώρο.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο. Ο Δήμος, όπως είπε  ο πρόεδρος του ΟΚΑΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του υπουργείο Υγείας και η ανταπόκριση που είχε έδωσε ελπίδες για την επαναλειτουργία του Καφενείου που κάποτε αποτελούσε το στολίδι της πόλης.

Οι ελπίδες αυτές  δείχνουν να έχουν βάση αφού ήδη έχουν γίνει ανάμεσα στον Δήμο και το υπουργείο, τόσο τηλεφωνικές επαφές όσο και ειδική συνάντηση γι’ αυτό το θέμα ανάμεσα στον κ. Γάκη και τον γραμματέα του υπουργείου.

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΠ Μιχάλης Γάκης

Αυτή την περίοδο αναζητείται το πρόγραμμα που θα μπορούσε αποτελέσει τον βασικό χρηματοδοτικό πυλώνα του Καφενείου. Πιθανολογείται η χρήση ακόμη και του ΕΣΠΑ, ενώ ήδη έχουν εξασφαλιστεί 160.000 από τον Δήμο Κεφαλονιάς με τα οποία πληρώθηκαν παλιά χρέη.

Ανάγκη…

Το να λειτουργήσει το είναι επιτακτική ανάγκη. Όχι μόνο γιατί τα πρόσωπα που δούλευαν εκεί είχαν βρει έναν τρόπο ενσωμάτωσης που ήταν χρήσιμος, τόσο προσωπικά, όσο και κοινωνικά, αλλά και γιατί η επαναλειτουργία του θα δώσει το μήνυμα ότι, ακόμη και μέσα στην οικονομική κρίση, η Πολιτεία, και μέσω αυτής μια ολόκληρη κοινωνία, δεν πετάει στη γωνία τους ανθρώπους που έχουν ειδικές ανάγκες.

Αν και το τελευταίο βρίσκεται μάλλον υπό αίρεση τα τελευταία χρόνια με τη διαρκή υποβάθμιση των δομών ψυχικής υγείας. Μιας υποβάθμισης που ελπίζουμε ο Δήμος Κεφαλονιάς, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να σταματήσει.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα