Βραβεύτηκε ο ηρωικός καπετάνιος Σπύρος Πεφάνης

Ο  είναι ο ηρωικός καπετάνιος που πριν μερικούς μήνες έσωσε από πνιγμό 35 πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και 24 παιδιά.

Η υπερφορτωμένη πλαστική λέμβος στην οποία επέβαιναν είχε πάρει νερά και ήδη είχε αρχίσει να βυθίζεται.

Ένας πατέρας προσπαθούσε με τις λίγες δυνάμεις που του είχαν απομείνει να κρατήσει ψηλά το 8 μηνών βρέφος του, ακουμπώντας το στη λέμβο, την ώρα που ο ίδιος με δυσκολία κρατιόταν έξω από το νερό.

Ο Κεφαλονίτης Καπετάνιος του Blue Star 1 που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη, χωρίς δεύτερη σκέψη, ακινητοποίησε το πλοίο και έδωσε διαταγή να πέσει μία βάρκα στο νερό, μαζί με μέλη του πληρώματος για να μαζέψουν τους πρόσφυγες. Όπως είπε ο ίδιος, η ανταπόκριση του πληρώματος ήταν άμεση.

Σήμερα ο Σπύρος Πεφάνης βραβεύτηκε από τον Δήμο Κεφαλονιάς και μίλησε για εκείνες τις ώρες:

«Είναι σοκαριστικές οι εικόνες να βλέπεις μικρά παιδιά μες στο νερό, χωρίς σωσίβιο…  Και ιδιαίτερα η στιγμή που βλέπεις ένα μωρό 6-7 μηνών, να το κρατάει ο πατέρας του από τα χέρια... Ο πατέρας  χωρίς σωσίβιο να το κρατάει με το ένα χέρι στη μισοβουλιαγμένη βάρκα».

Ο καπετάνιος είπε ότι φυσικά δεν ήταν το μόνο περιστατικό που βοήθησαν. Όλοι οι καπετάνιοι της των γραμμών της περιοχής αντιμετώπισαν κι άλλα πολλά παρόμοια περιστατικά. Αυτό ήταν όμως που του χαράχτηκε περισσότερο στο μυαλό. «Σκέφτηκα τα δικά μου παιδιά, τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στη θάλασσα, τρομαγμένα, χωρίς να ξέρουν κολύμπι, ήρθε στον νου μου ο μικρός Αϊλάν και σοκαρίστηκα», είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος εκείνες τις ημέρες.

Ο καπετάνιος αλλά και το πλήρωμα του Blue Star 1 ανέβασαν στο πλοίο 14 παιδιά. Άλλα 10 πήρε ένα φουσκωτό της Frontex που έφτασε στο σημείο λίγο αργότερα.

«Ήταν τυχεροί», «γιατί ο αξιωματικός της γέφυρας είδε με το πρώτο φως της μέρας τη βάρκα. Από εκεί και πέρα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο από το να σταματήσεις και να κάνεις το ανθρωπίνως δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες, την ασφάλεια του πληρώματος…».

«Το πλήρωμα», θα συμπληρώσει «υπερέβαλε εαυτόν για να σώσει τους πρόσφυγες.»

«Ήταν τιμή μας», θα πει, μιλώντας τόσο για το πλήρωμα όσο και για εκείνον, γιατί έκαναν περισσότερα από αυτά που ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν καταφέρνοντας να σώσουν όμως τόσους ανθρώπους.

O Σπύρος Πεφάνης με την οικογένειά του

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα