Δημήτριος: Προτομή για τον Γεράσιμο Φωκά – Η άγνωστη γνωριμία και το κοινό πρόσωπο στη ζωή των δύο Μητροπολιτών

Την δημιουργία προτομής για τον μακαριστό Mητροπολίτη Γεράσιμο, προανήγγειλε ο Μητροπολίτης Κεφαλονιάς Δημήτριος, σε σημερινή ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, στα γραφεία της Μητρόπολης.

Η προτομή θα τοποθετηθεί μπροστά από την αγαπημένη του εκκλησία της Παναγίας Ρακαντζή και θα κατασκευαστεί από λευκό μάρμαρο πάνω σε βάθρο και σε κλασσικό ύφος.

Η προτομή θα δημιουργηθεί με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από την κοίμησή του.

O

Η γνωριμία του Δημήτριου με τον Γεράσιμο Φωκά

Ο Δημήτριος είπε ότι ο αποτελεί «πνευματική και ηθική παρακαταθήκη για την Μητρόπολη Κεφαλληνίας» ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και σήμερα πολύς κόσμος, πηγαίνει στον Άγιο Γεράσιμο και τελεί τρισάγιο στη μνήμη του.

Ο ίδιος τον γνώριζε προσωπικά από τον Όσιο Δαυΐδ, το φημισμένο μοναστήρι στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας, στο οποίο βρισκόταν ο ηγούμενος Ιάκωβος Τσαλίκης. Και οι δύο είχαν προσωπική σχέση μαζί του και συμβουλεύονταν τον φωτισμένο γέροντα μέχρι το 1991, που ο Ιάκωβος εκοιμήθη.

Για τη σχέση του με τον Ιάκωβο, ο ίδιος, ο μακαριστός Γεράσιμος είχε πει στον συγκλονιστικό χειροτονητήριο λόγο του, τον οποίο, όσοι τον είχαν παρακολουθήσει, έχουν να τον θυμούνται μέχρι σήμερα:

«Από την περασμένη Τετάρτη, Μακαριώτατε, ακούω γλυκυτάτη φωνή του αγίου Γέροντος Ιακώβου του Τσαλίκη, της Ιεράς Μονής Οσιουγέροντος, ο οποίος το 1980, μετά τον Εσπερινό της Μεσοπεντηκοστής, με αιφνιδίασε λέγοντάς με: «Τι ωραίος Δεσπότης είσαι, Γεράσιμε»! Εγώ με αυθάδεια μειρακίου του απήντησα: «Δεν είμαστε καλά…», δια να με βεβαιώσει: «Θα έλθεις, παιδί μου, κάποια μέρα εδώ να λειτουργήσεις ως αρχιερεύς, αλλά εγώ θα έχω φύγει…»»

O Γέροντας Ιάκωβος

Τον ίδιο ηγούμενο, είχε αναφέρει και ο σημερινός μητροπολίτης Κεφαλληνίας, πάλι στον χειροτονητήριο λόγο του: «Ό,τι πέτυχα στην Ιερατική ζωή και διακονία μου, οφείλεται στον μακαριστό Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη, τους σεβαστούς γονείς μου για όσα με εδίδαξαν αλλά και τους αδερφούς για όσα για εμένα έπραξαν»

Ο λογαριασμός για όσους θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του

Ο Δημήτριος ανέφερε και την ύπαρξη λογαριασμού, που όταν κοιμήθηκε ο Γεράσιμος, άνοιξε η μητρόπολη της Κεφαλονιάς, ύστερα από προτροπή συγγενικών προσώπων και φίλων του εκλιπόντος. Ήδη δόθηκαν χρήματα από αυτό τον λογαριασμό (συγκεντρώθηκαν περίπου 2.500 ευρώ), στο Φιλόπτωχο Ταμείο και αγοράστηκαν τρόφιμα για οικογένειες που είχαν ανάγκη, το Πάσχα που μας πέρασε (ο Δημήτριος έδωσε αναλυτικά στοιχεία του λογαριασμού). 
Ο λογαριασμός αυτός, για όσους θέλουν να κάνουν μία προσφορά στη μνήμη του, είναι ο εξής: 
Τράπεζα Alpha:  903.00.2002.010.648
Τα χρήματα που συγκεντρώνονται εκεί θα δοθούν και πάλι στο Φιλόπτωχο.
Εκτός από την προτομή, ο σεβασμιότατος είπε ότι η Μητρόπολη Κεφαλληνίας σχεδιάζει μία ημερίδα για τον τόσο αγαπητό στον κόσμο, μακαριστό μητροπολίτη κυρό Γεράσιμο. 

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Επόμενο άρθρο

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0