Ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου φωνάζει αλλά ποιος τον ακούει…: «Θα θρηνήσουμε θύματα!»

Σειρά προβλημάτων, που κάποια από αυτά θέτουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας των παιδιών, παρουσίασε ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Αργοστολίου, κρούοντας κι αυτός με τη σειρά του τον κώδωνα του κινδύνου για τους μαθητές.


Η παρέμβαση-ενημέρωση έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΤΕΕ, όπου ο κ. Ι. Κοσμάτος παρουσίασε μία λίστα προβλημάτων που παρουσιάζουν τα νεόκτιστα σχολεία, με το σημαντικότερο όλων να είναι αυτό της μετάβασης των παιδιών σ’ αυτά.

«Έκανα μια δοκιμή και κατέβηκα μια μέρα που έβρεχε τη Λάσσης και τρόμαξα», είπε ο κ. Κοσμάτος, ο οποίος μίλησε για κυκλοφοριακό χάος που, αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει δυστυχήματα.

Λίγο πριν από αυτόν, οι ίδιοι οι μαθητές του σχολείου είχαν προχωρήσει σε κατάληψη, για τα ίδια προβλήματα και παρά τον φόβο που είχε δημιουργηθεί από τα «μαθητοδικεία» που την ίδια μάλιστα μέρα συνεδρίαζαν.

Τα σχολεία παρουσιάζουν πολλά και ποικίλα προβλήματα, άλλα λόγω αστοχιών κατασκευής και άλλα λόγω έλλειψης κονδυλίων ή προσωπικού. Σε άλλα φαίνεται να φταίει η εταιρεία και σε άλλα ο Δήμος.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή και ας δούμε τι είπε ο ίδιος ο διευθυντής του ενός από τα δύο Λύκεια που στεγάζονται στα νέα σχολικά κτήρια ο οποίος ευχαρίστησε το ΤΕΕ για την πρόσκληση και είπε ότι παρότι είναι ήδη πολλές οι καταγγελίες του, ήταν η πρώτη φορά που μπορούσε δημοσίως να μιλήσει γι’ αυτά τα προβλήματα.

Χωρίς σύνδεση νερού, χωρίς στέγαστρα και με υγρασία στις κολώνες

«Το σχολείο δόθηκε χωρίς να έχει συνδεθεί ρεύμα και νερό, το νερό δεν έχει συνδεθεί ακόμα», είπε ο κ. Κοσμάτος, και συνέχισε:

  • «Βρήκαμε ένα σχολείο που χάλαγε συνέχεια το ασανσέρ. Έχουμε προχωρήσει σε επισκευή 5 φορές και αν παγιδευτούν μία επόμενη φορά μέσα μαθητές θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. 
  • Παρουσιάστηκε ένα σχολείο χωρίς στέγαστρα. Όταν βρέχει, τα παιδιά είναι μαζεμένα μέσα στο σχολείο με τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί (σ.σ. αργότερα πρόσθεσε ότι ο συνωστισμός όλων των παιδιών σε κλειστό χώρο δημιουργεί κινδύνους και για την υγεία των μαθητών). 
  • Δεν έχουμε πάγκους για να καθίσουμε στους γύρω χώρους.
  • Παρουσιάστηκε έντονη υγρασία στις κολώνες του ορόφου, στο σημείο που ακουμπούν στο δάπεδο
  • Υπάρχει ρωγμή στην δεξαμενή αποθήκευσης νερού για την πυρόσβεση
  • Υπάρχει ρωγμή στον εξωτερικό τοίχο του σχολείου
  • Στο υπόγειο πάρκινγκ περνάνε νερά
  • Τα στηθαία του κλιμακοστασίου είναι άνισα με αποτέλεσμα τα παιδιά, όταν αλλάζουν στηθαίο, ανεβοκατεβαίνοντας τις σκάλες, να κινδυνεύουν να πέσουν
  • Οι μπασκέτες είναι κολλημένες στον τοίχο με αποτέλεσμα τα παιδιά πάνω στο παιχνίδι να κινδυνεύουν να πέσουν πάνω στον τοίχο
  • Το σχολείο δεν φυλάσσεται το βράδυ».

«Ακόμα ο Δήμος δεν έχει ορίσει συνεργείο – Δεν ξέρουμε να χρησιμοποιούμε τα συστήματα πυρόσβεσης!»

Ο κ. Κοσμάτος αναφέρεθηκε επίσης και στην απουσία εξειδικευμένου συνεργείου που θα αναλάβει να λειτουργεί τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτει το σχολείο και τα οποία, όπως είπε, δεν μπορούν να χειρίζονται οι καθηγητές γιατί δεν ξέρουν.

Όταν μάλιστα ήρθαν ειδικοί να ενημερώσουν τους διευθυντές των σχολείων για το τι θα κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως είπε χαρακτηριστικά: «ακούγαμε, ακούγαμε και ήμουν μετά έτοιμος να βγάλω φυλλάδιο για να μπαρκάρω… με τις γνώσεις που απέκτησα. Από τα οποία δεν θυμάμαι φυσικά τίποτα σήμερα… (…) Είναι ένα έργο τεράστιο, πολυδάπανο και υπερσύγχρονο. Αλλά πρέπει κάποιος να έχει γνώση για να το συντηρεί και να το παρακολουθεί. Πρέπει ο Δήμος να ορίσει μία επιτροπή από τεχνίτες που να μπορούν να παρεμβαίνουν», κατέληξε ο κ. Κοσμάτος.

Το μεγάλο και επικίνδυνο πρόβλημα: Η μετάβαση

Ο διευθυντής του 2ου Λυκείου περιέγραψε, όπως προαναφέραμε, με τα μελανότερα χρώματα το θέμα της μετάβασης στο σχολείο και έδειξε, τόσο φοβισμένος για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, όσο και απογοητευμένος από το γεγονός ότι δεν παίρνει απαντήσεις στα έγγραφά του.
«1ο έγγραφό μου 11/2/2016. Το έστειλα στον δήμαρχο, στον αντιδήμαρχο κ. Λυκούδη, στη Σχολική Επιτροπή… Ο κ. Λυκούδης μας είπε μάλιστα στα εγκαίνια ότι το σχολείο θα λειτουργήσει σε νέο πλαίσιο, όμως το περιμένουμε αυτό το νέο πλαίσιο και ακόμα δεν το έχουμε δει…  
Στο έγγραφο αναφέρω: “Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την μετάβαση στο σχολείο 400 περίπου μαθητών και 60 καθηγητών στα δύο σχολεία”».
Στις 26/2 έλαβε απάντηση από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, η οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι κι εκείνοι διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει ράμπα εισόδου-εξόδου στο σχολείο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μπει ασθενοφόρο, πυροσβεστικό όχημα κ.λπ. εάν χρειαστεί. Η μόνη είσοδος είναι από το ασανσέρ, το οποίο, όπως προαναφέραμε, χαλάει συνέχεια. 
Για το θέμα της οδικής σήμανσης η υπηρεσία αναφέρει ότι «δύναται να καταθέσει σχετική πρόταση για έγκριση, εφόσον δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό γι’ αυτό». «Ακόμα περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμάτος, «ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα». 
Η υπηρεσία επίσης ενημερώνει ότι θα καταθέσει πρόταση για επικαιροποίηση σχετικής συγκοινωνιολογικής μελέτης.

Κυκλοφοριακό χάος και στη μέση… μαθητές

Με λίγα λόγια: πρώτα φτιάχνουμε τα σχολεία και μετά μελετούμε, η επικαιροποιούμε τη σχετική μελέτη για το πώς θα πηγαίνουν οι μαθητές σε αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη σχετική μελέτη είχε γίνει από τον Δήμο Αργοστολίου, πολλά χρόνια πριν, όταν οι κυκλοφοριακές συνθήκες, φυσικά, ήταν ριζικά διαφορετικές. 
Το αποτέλεσμα όλων αυτών το ζούνε καθημερινά όσοι κινούνται γύρω στις 8 το πρωί στους δρόμους γύρω από το σχολείο. Μαθητές ελίσσονται με επικίνδυνο τρόπο ανάμεσα σε εκατοντάδες οχήματα, σε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια (Λάσσης), με γλιστερό οδόστρωμα, πολλές φορές υπό βροχή που σκεπάζει ακόμα και τον ήχο των αυτοκινήτων, σε παρέες που μπαινοβγαίνουν στον δρόμο, την ώρα που η κίνηση πυκνώνει και γίνεται άναρχη, χωρίς σήμανση, χωρίς φανάρια και χωρίς τροχονόμο!

«έκανα 10 φορές το σταυρό μου…»
Στο ΤΕΕ μάλιστα αναφέρθηκε ότι η παρουσία περιπολικού στο σημείο δεν επαρκεί και χρειάζεται τουλάχιστον 1 τροχονόμος για τον οποίο θα επικοινωνούσε το προεδρείο του ΤΕΕ με την Τροχαία. 
Το είπαν οι καθηγητές, το είπε ο διευθυντής, το είπαν οι μαθητές και μάλιστα με κατάληψη, το είπε η ΕΛΜΕ-ΚΙ, το φωνάζουν όλοι εδώ και μήνες ότι αν δεν γίνει κάτι θα θρηνήσουμε θύματα και μάλιστα παιδιά! Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα παραμένει ακόμα και σήμερα άλυτο.
«Καθηγητής που ανέβηκε δοκιμαστικά τη διαδρομή από το Νάπιερ μέχρι το σχολείο, μου είπε “έκανα 10 φορές το σταυρό μου”», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμάτος.

Δείτε τον κ. Κοσμάτο να αναφέρεται στην απίστευτη κατάσταση που συνεχίζεται στους δρόμους γύρω από το σχολείο θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή νεαρών μαθητών.

Επιστολές… επί ματαίω

Ο κ. Κοσμάτος αναφέρθηκε και σε πλήθος νέων επιστολών που έστειλε προς τους υπευθύνους, πολλές από τις οποίες έμειναν αναπάντητες. 
Έτσι, στις 6 Ιουνίου ο διευθυντής έκανε και δεύτερο έγγραφο προς όλους (δήμαρχο, αντιδήμαρχο, Σχολική Επιτροπή, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, κ.λπ.), για το ίδιο θέμα. Δεν έλαβε καμία απάντηση. 
Επανήλθε στις 12 Ιουλίου. Πάλι καμία απάντηση

22 Ιουλίου έκανε νέα επιστολή προς τον κ. Μεσσάρη στην οποία μάλιστα ανέφερε και άλλα προβλήματα (υπόστεγα, υγρασίες κ.λπ.), κάποια από τα οποία λύθηκαν. 

31 Αυγούστου 
Νέα επιστολή προς τον κ. Λυκούδη που τον καλεί να έρθει στο σχολείο, χωρίς αποτέλεσμα. 

5 Σεπτεμβρίου καινούργιο έγγραφο προς τους ίδιους φορείς, πάλι χωρίς αντίδραση. 
Τα τελευταία έγγραφα εστάλησαν στις 13 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου και τουλάχιστον μέχρι την συνεδρίαση του ΤΕΕ δεν είχαν απαντηθεί. 

Η συγκοινωνία

Μέρος του προβλήματος μπορεί να λυθεί εάν οι γονείς προτιμήσουν την συγκοινωνία αντί να πηγαινοφέρνουν οι ίδιοι τα παιδιά τους με το αυτοκίνητο. Αυτό θα αποσυμφορήσει κάπως την κατάσταση, ακόμα και σε μεγάλο βαθμό. Δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα το κάνει πιο ήπιο. 
Το θέμα της συγκοινωνίας βέβαια προϋποθέτει ότι θα βρεθούν τα ανάλογα κονδύλια για να μισθωθούν τα αντίστοιχα πούλμαν. Ο Σπύρος Σαμούρης που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση είπε ότι τα ΚΤΕΛ θα κοιτάξουν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν από πλευράς κόστους, κι ότι ο ίδιος θα μεταφέρει αυτά που ακούστηκαν στο Δ.Σ. της κοινοπραξίας. 
Όμως, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σταύρος Τραυλός, θα πρέπει και οι γονείς να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να δεχτούν τα παιδιά τους να μετακινούνται με την συγκοινωνία. Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν κάτι τέτοιο μόνο οι γονείς 45 μαθητών, αριθμός που κρίνεται πολύ μικρός και θα πρέπει να μεγαλώσει. 
Όπως μάλιστα πρόσθεσε ο Αλέξανδρος Παντελειός, κάθε ένας μαθητής που πηγαίνει με το λεωφορείο, αφαιρεί και ένα αυτοκίνητο από τους δρόμους και βοηθάει στην αποσυμφόρηση της περιοχής, άρα την κάνει περισσότερο ασφαλή. 

Ο Δήμος υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να βάλει αστικό λεωφορείο μέχρι τις 15 Οκτώβρη, μέχρι τη συνεδρίαση του ΤΕΕ πάντως, που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα