Ο Κεφαλονίτης δημοσιογράφος που αποκάλυψε την υπόθεση Λαμπράκη

Στις 15 Οκτωβρίου του 1923, γεννιέται στο Αργοστόλι ο . Δημοσιογράφος, συγγραφέας, μέλος του ΕΛΑΣ, με το ψευδώνυμο «Ακέλας», με έντονη αντιστασιακή δράση, για την οποία είχε τιμηθεί με το μετάλλιο της εθνικής αντίστασης. Ήταν επίσης πατέρας της Σοφίας Βούλτεψη.

Γιάννης Βούλτεψης

Μετά τα Δεκεμβριανά, φυλακίστηκε από τους Άγγλους ενώ λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του συνελήφθη και πάλι παράβαση περί του τύπου, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 χρόνων με τριετή εκτοπισμό στην Μακρόνησο και τον Άη Στράτη.

Από το 1953 υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας «Αυγή» ενώ ήταν ένας από τους τρεις δημοσιογράφους που παρά το κλίμα ακραίας τρομοκρατίας, κίνδυνο της ζωής τους, κατάφεραν να αποκαλύψουν ότι η «υπόθεση Λαμπράκη» ήταν οργανωμένη δολοφονία και όχι τροχαίο ατύχημα ή μεμονωμένη αυθόρμητη ενέργεια ενός ατόμου ή προβοκάτσια της ΕΔΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις δημοσιογράφοι (ο Βούλτεψης της Αυγής, ο Γ. Μπέρτσος της Ελευθερίας και ο Γ. Ρωμαίος του Βήματος λειτούργησαν ακόμη και ως ντέντεκτιβ, κάνοντας ακόμα και προσαγωγές μαρτύρων στο γραφείο του ανακριτή. Έχοντας ήδη μεγάλη εμπειρία από το πώς κινείται το παρακράτος, αλλά και αρκετές διασυνδέσεις ως συντάκτης του αστυνομικού ρεπορτάζ, ο Γιάννης Βούλτεψης μετέτρεψε ένα ρεπορτάζ σε πλήρη έρευνα που διαλεύκανε όλο το δίκτυο των ενόχων αλλά και των ηθικών αυτουργών. Γι’ αυτή του την έρευνα που παρουσιάστηκε σε 10 συνέχειες, έγινε βιβλία και ταινία (το «Ζ» του Κώστα Γαβρά), βραβεύτηκε από το ίδρυμα Μπότση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι προκειμένου να αποκαλύψει τα γεγονότα όπως ακριβώς είχαν γίνει, δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση ακόμη και με την ίδια την ΕΔΑ.

Κατά σύμπτωση, ο εισαγγελέας της δίκης Λαμπράκη ήταν κι αυτός Κεφαλονίτης, και συγκεκριμένα ο Ληξουριώτης Παύλος Γ. Δελαπόρτας ενώ ανακριτής της υπόθεσης ήταν ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Πηγές: Εφημερίδα Καθημερινή, Wikipedia.org,
Άρθρο «Ο Γιάννης Βούλτεψης της Αυγής» του Δημήτρη Ραυτόπουλου