Νέα στοιχεία για την μονάδα αφαλάτωσης του νερού στο Αργοστόλι – Πότε αρχίζει, πότε τελειώνει, πώς θα γίνεται η διαδικασία

Μπορεί ο αντιδήμαρχος Αργοστολίου, να μην θέλει να χρησιμοποιεί τη λέξη «αφαλάτωση» για την επεξεργασία του νερού που θα γίνεται στο , όμως η νέα εγκατάσταση που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος
Ανάπτυξη 2014-2020» ονομάζεται ακριβώς έτσι: «Μονάδα  αφαλάτωσης στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς Δυναμικότητας 8.000 Κ.Μ. πόσιμου νερού την ημέρα».

Ποιο είναι το κόστος, πότε ξεκινάει και πότε θα τελειώσει;

Αν όλα πάνε καλά με τον διαγωνισμό και κυλίσει ομαλά η χρηματοδότηση, το έργο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου του 2017 και να ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου του 2019.
Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 4.523.272,00 ευρώ (με το ΦΠΑ).

Πώς θα λειτουργεί η μονάδα;

Όπως γράψαμε και εχθές, η μονάδα θα πραγματοποιεί αφαλάτωση υφάλμυρου νερού (θα μειώνει τα αυξημένα άλατα που έχει το νερό του Αργοστολίου), με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης. Με τη μέθοδο αυτή, το υφάλμυρο νερό εισέρχεται με πίεση και περνάει μέσα από μία ειδική μεμβράνη η οποία και καθαρίζει το νερό. Οι ημιπερατές μεμβράνες κατασκευάζονται συνήθως από οξική κυτταρίνη ή από πολυαμίδια με τη μορφή μικροσκοπικών διάτρητων ινών.
Ο τρόπος που γίνεται ο καθαρισμός του νερού. Στην περίπτωση του Αργοστολίου, το νερό έρχεται από τις πηγές και όταν κατεβαίνει στο Αργοστόλι αναμιγνύεται με το θαλασσινό νερό και γίνεται υφάλμυρο. Οι ειδικές μεμβράνες αναλαμβάνουν να του μειώσουν εκ νέου τα άλατα.
Η συνολική δυνατότητα επεξεργασίας είναι 10.000 κυβικά/ημέρα (από τα οποία θα προκύπτουν 8.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού). Η μονάδα θα εγκατασταθεί σε οικόπεδο της ΔΕΥΑΚ δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις υδροληψίας ανατολικά της λίμνης Κουτάβου (υδροληψία – ποδόχι Κουτάβου). Η τροφοδοσία με το κατεργασμένο αφαλατωμένο νερό θα γίνεται μέσω του υφιστάμενου δικτύου μεταφοράς στις ήδη υπάρχουσες δεξαμενές ύδρευσης της πόλης ενώ η τελική διάθεση της παραγόμενης άλμης θα γίνεται σε παρακείμενη αποστραγγιστική τάφρο που καταλήγει στην λιμνοθάλασσα Κουτάβου. 
Η μονάδα θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα έτος.
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0