ΕΛΜΕ-ΚΙ: Πρωτοβουλία για ελάφρυνση του κόστους μετακίνησης

Παρέμβαση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από πρωτοβάθμια σωματεία

Παρέμβαση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έκαναν χτες το πρωί εκπρόσωποι από μια σειρά ΕΛΜΕ και Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, προβάλλοντας την ανάγκη να υπάρξει ελάφρυνση στο κόστος μετακίνησης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές αλλά και μόνιμοι στελεχώνουν σχολεία σε όλη τη χώρα. Νοικιάζουν σπίτια με τους καθηλωμένους μισθούς τους, ενώ αναγκάζονται να μετακινούνται προς και από αστικά κέντρα για ανάγκες των οικογενειών τους και έρχονται αντιμέτωποι με το τεράστιο κόστος που απαιτείται για τις μετακινήσεις με καράβια, ΚΤΕΛ ή αεροπλάνο και σε πολλές περιπτώσεις με χρήση περισσότερων από ένα μέσο.

Στην πραγματικότητα αυτή απαντά η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών για διεκδίκηση μείωσης κατά 50% στο κόστος μετακινήσεων για τους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν σχολεία σε περιοχές μακριά από το σπίτι τους, την οποία συνυπογράφουν τα ΔΣ των ΕΛΜΕ Β’ Δωδεκανήσου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Πειραιά, Θήρας, Ζακύνθου, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, των Συλλόγων Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Χίου, Σαλαμίνας, Πειραιά «Ρήγας Φεραίος» κ.ά. Εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και έθεσαν τα παραπάνω, καθώς και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη σίτιση και στέγαση των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των σωματείων, «ο υφυπουργός δε δεσμεύθηκε συγκεκριμένα για κανένα από αυτά τα ζητήματα και “συμβούλεψε” τα συνδικάτα “να κινούνται χωρίς μαξιμαλισμούς, διότι μπορεί να τα χάσουν όλα” (!). Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης για εκπόνηση σχεδίου νησιωτικής πολιτικής, που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το Δεκέμβρη». Σύμφωνα με τους ίδιους, για τις συγκοινωνίες των νησιών απάντησε ότι χρειάζεται εξορθολογισμός και θα υπάρξει διατήρηση του ποσού επιχορήγησης των εφοπλιστών ή ακόμα και αύξησή του με παράλληλο εξορθολογισμό των δρομολογίων. Επίσης, ότι εξετάζεται παροχή έκπτωσης για τους δημόσιους λειτουργούς (χωρίς να διευκρινιστεί το ύψος της και το αν θα αφορά συγκεκριμένο αριθμό δρομολογίων), η οποία θα αφορά μετακινήσεις με καράβια, σε δεύτερο επίπεδο – ενδεχομένως – με αεροπλάνα και εξαίρεσε με σαφήνεια τα ΚΤΕΛ. Για τη στέγαση είπε ότι ενώ οι δήμοι μπορούν να επιδοτήσουν τα ενοίκια σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν το κάνουν, ενώ για τη σίτιση είπε ότι βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης με το υπουργείο Αμυνας για επαναφορά της σίτισης στις λέσχες αξιωματικών, ενώ θα συζητήσει και με τον υπουργό Παιδείας για σίτιση στις φοιτητικές λέσχες.

Οι εκπαιδευτικοί επισήμαναν την ανάγκη στήριξης – μαζικοποίησης της πρωτοβουλίας με κριτήριο αιτημάτων την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Εφημ. «Ριζοσπάστης» 3/12/16 σελ.16

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/12/2016&id=16472&pageNo=16