Κ. Γκιμοσούλης: Μια νύχτα με την Κόκκινη

Η νουβέλα «Μια νύχτα με την Κόκκινη» του Κωστή Γκιμοσούλη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1995 από τον Κέδρο και είχε κάνει τότε ιδιαίτερη αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό. Δέκα και πλέον χρόνια μετά, το βιβλίο επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε νέα, συμπληρωμένη έκδοση και με ένα εξαιρετικό εξώφυλλο βασισμένο σε λεπτομέρεια έργου του Θοδωρή Κανάκη
Αν και στο συνοδευτικό σημείωμα του εκδότη το βιβλίο χαρακτηρίζεται ως «ιστορία δρόμου», και παρά το γεγονός ότι η κεντρική ηρωίδα φαίνεται να μετακινείται συνεχώς στον χώρο (Πάτρα, Ήπειρος, Πάτμος, πατρικό χωριό και μετά ξανά Πάτρα), δεν θα έλεγα ότι η συγκεκριμένη νουβέλα έχει τη γοητεία των ιστοριών του on the road. Οι αλλεπάλληλες μετακινήσεις της, τυχαίες ή προσχεδιασμένες από την ίδια, δεν λειτουργούν παρά ως αφορμή για να παρακολουθήσουμε την εξομολόγησή της γύρω από την προσωπική της ιστορία. Αφορμή είναι μία σφοδρή ερωτική απογοήτευση. 
Απεγνωσμένη και τρελαμένη στην αρχή από την τόσο απόλυτη ερωτική απόρριψη, ανόρεχτη και αδιάφορη στη συνέχεια, η ηρωίδα θα καταδυθεί εκούσια ή ακούσια σε όλα τα στάδια της γνωριμίας με τον εαυτό της και τις συνθήκες της σε μια προσπάθεια να μεταμορφώσει την πικρή εμπειρία του χωρισμού σε μάθημα αυτογνωσίας. Με εργαλείο τις συνεδρίες με ψυχολόγους αλλά με ουσιαστικό έναυσμα τη ζωή που συνεχίζει να κυλά και να μεγαλουργεί δίπλα της αβίαστα, η ηρωίδα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τη ζωή της σε χρόνο παρόντα: συγχωρώντας τους γονείς για τα λάθη τους, αναγνωρίζοντας τις πληγές και τα μπαλώματα που την έκαναν υποχείριο αδιέξοδων ερωτικών σχέσεων, βλέποντας τον γυμνό εαυτό της στον καθρέφτη και αγαπώντας τον, ίσως για πρώτη φορά, η γυναίκα που αφηγείται την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο, βρίσκει το θάρρος και από «μαύρη» μετατρέπεται σε «κόκκινη». Το ίδιο διψασμένη για αγάπη όσο και στην αρχή, ανακαλύπτει όχι μόνο πώς να την διεκδικεί και να την κερδίζει στο τέλος αυτού του προσωπικού ταξιδιού.
Όποτε διαβάζω τέτοιες ιστορίες, μου έρχεται πάντα στο μυαλό μία ατάκα παλιάς αμερικάνικης τηλεοπτικής σειράς. Δεν θυμάμαι πια πώς λεγόταν, ήταν μία από αυτές τις χαζοχαρούμενες σειρές που δείχνουν τη ζωή των εφήβων στα σχολεία κλπ. Σε κάποιο επεισόδιο λοιπόν, η μαμά του καλού μαθητή την είχε πέσει άκομψα στον καθηγητή του γιου της κι εκείνος είχε απολογηθεί στον δάσκαλό του λέγοντας: «Sorry, sir, my mom is always looking for love in all the wrong places» (όπερ μεταφρασμένο εκ του προχείρου σημαίνει: «Συγγνώμη, κύριε, η μαμά μου πάντα ψάχνει την αγάπη σε λάθος μέρη»). 
Η «Νύχτα με την Κόκκινη» είναι η ιστορία μιας γυναίκας η οποία έσπευσε να γνωρίσει τον άλλο πριν γνωρίσει τον εαυτό της. Έσπευσε να τον αγαπήσει, να του τα δώσει όλα και να συντριβεί μετά την αναχώρησή του. Ευτυχώς ο Κωστής Γκιμοσούλης μας πείθει, μέσα από την ιστορία της «Κόκκινης» ότι υπάρχει επιστροφή και ότι αυτή είναι η πάντα επίπονη διαδικασία της συναισθηματικής ενηλικίωσης. Αυτή που έρχεται για άλλους νωρίς και για άλλους αργά, πάντως έρχεται σίγουρα όταν πάψουμε να αναζητούμε την αγάπη τυφλά, πάντα πάντα λάθος μέρη. 
Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ
μεταφράστρια