Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γεράσιμος Φωκάς

Ήταν 25η Μαρτίου του 1951, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όταν γεννήθηκε στο Αργοστόλι ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Κυρός .

Υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους κληρικούς της Κεφαλονιάς, και υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας από το 1998, έως το 2015.

Τόσο πριν, όσο κυρίως μετά τον θάνατό του υπήρξαν πλήθος μαρτυριών ανθρώπων που αποκάλυψαν το πόσο βοηθήθηκαν τόσο πνευματικά, όσο και υλικά από αυτόν, ενώ υπήρξε παροιμιώδης η γενναιοδωρία του αλλά και ο απόλυτα λιτός δικός του βίος.

Ο Γεράσιμος Φωκάς φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκάρη μοναχός το 1988, στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους.

Στις 27 Μαΐου του 2015 εξελέγη Μητροπολίτης Κεφαλληνίας και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης λίγες μέρες αργότερα, στις 31 Μαΐου.

Όμως, πριν προλάβει να επιστρέψει στο αγαπημένο του νησί και να ενθρονιστεί, απεβίωσε ύστερα από ανακοπή, τα ξημερώματα της 22ας Ιουνίου, στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χορτιάτη, όπου είχε μεταβεί προκειμένου να συμμετέχει στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου.

Ο Γεράσιμος Φωκάς ήταν αναμφισβήτητα ένας φωτισμένος άνθρωπος και κληρικός. Η ομιλία του κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του συγκίνησε χιλιάδες κόσμου που την παρακολούθησαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, μέσα από τα ΜΜΕ.

Κατάφερνε πάντα, μέσα από έναν συνδυασμό αυταπάρνησης που έφτανε μέχρι την αυτοταπείνωση και φωτισμένου λόγου να εμπνέει όσους τον άκουγαν και να συγκινεί. Πάνω απ’ όλα κατάφερε να εμφυσήσει σε χιλιάδες κόσμου την αγάπη, την αλληλεγγύη, την χριστιανική πίστη, αλλά και την πίστη σε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, μιλώντας πάντα απλά, με συμπόνοια και με απόλυτη κατανόηση για τις ανθρώπινες αδυναμίες, με βαθιά γνώση της εκκλησιαστικής ιστορίας και παράδοσης αλλά και με διεισδυτικότητα στην ανθρώπινη ψυχή.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο