Περιφορά Επιταφίου, σπάσιμο μποτηδων και Κάψιμο του Ιούδα στα Μονοπωλάτα +VIDEO

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναβίωσε το έθιμο του σπασίματος μποτηδων εντός του Ναού (λόγω του ότι ο Ναός στεγάζεται σε προκάτ φέτος το “κανάτι” έσπασε στον προαύλιο χώρο του) στα Μονοπωλάτα και ακολούθησε το κάψιμο του Ιούδα στο πάνω μέρος του αύλειου χώρου της Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευή.

Νωρίτερα, λίγα λεπτά πριν το ρολοι δείξει μεσάνυχτα Μεγάλης Παρασκευής προς ξημερωμα Μεγάλου Σαββάτου, ο Πάτερ Γεωργάτος, με την βοήθεια των Επιτρόπων της Εκκλησιάς, κατέβασε τον Εσταυρωμένο Ιησού και ξεκίνησε η Περιφορά του Επιταφίου στο χωριό.

Με μιά μικρή στάση στην πλατεία, η Ακολουθία του Επιταφίου έφτασε στο Κοιμητήριο και στο γκρεμισμένο Εκκλησάκι του Αγίου Κωνταντίνου.

Λίγο αργότερα ο Φώτης Γιουλάτος ανέβηκε με προσοχή στην στέγη του προκάτ του Ναού και έριξε την στάμνα, τηρώντας το έθιμο δεκαετιών του χωριού.

Αμέσως ξέσπασε “πόλεμος” κροτιδων και την ίδια στιγμή μεταφερθήκαμε όλοι στο άνω μέρος της Εκκλησιάς για να παρακολούθησουμε το κάψιμο του Προδότη Ιούδα.

Ο Λουκας Ευαγγελάτος, έβαλε με προσοχή φωτιά στα ξύλα όπου είχαν μαζέψει νωρίτερα όλοι οι χωριανοί, ενώ ταυτόχρονα με το κάψιμο, δοκίμαζαν τα μεζεδάκια που πρόσφεραν οι Μονοπωλάδες σε όσους γιόρτασαν μαζί τους τα έθιμα αυτά.

Χρόνια Πολλά

Πηγή: kefalonias.gr | lixouri.gr