Θ. Γαλιατσάτος: Την Τετάρτη ο Χαρακας – Στημένα δημοσιεύματα προσπαθούν να με πλήξουν

Για το έργο του Χάρακα μίλησε μετά τον Παναγή Δρακουλόγκωνα και ο Θόδωρος Γαλιατσάτος επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του ότι η γέφυρα θα δοθεί στην κυκλοφορία την Τετάρτη.

Αυτό που προς το παρόν φαίνεται πως αναβάλλεται είναι τα επίσημα εγκαίνια, κάτι που όπως είπε γίνεται ώστε να συμπέσουν με την επίσκεψη εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγη ώρα αργότερα, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς επιβεβαιώσε για μία ακόμη φορά την ημερομηνία που θα δοθεί στην κυκλοφορία ο (14 Ιουνίου είχε πει και εχθές, στο ρεπορτάζ που κάναμε στα έργα του Χάρακα), προσθέτοντας ότι θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση.

«Ήρθε η στιγμή που θα δοθεί στην κυκλοφορία »

«Ήρθε η στιγμή που θα δοθεί στην κυκλοφορία για να αποκατασταθεί και η επικοινωνία της Βόρειας Κεφαλονιάς με το κέντρο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους συμπολίτες μας, για τους επισκέπτες και την οικονομία», είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε.

«Είναι αλήθεια ότι είχαμε προγραμματίσει για τις 14 του μήνα να κάνουμε μία μικρή εκδήλωση που γίνεται στα πλαίσια της ενημέρωσης που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έργα που εκτελεί σε όλη την Ελλάδα, αυτό όμως επειδή είναι πολύ οριακό με την έναρξη της κυκλοφορίας, θα μετατεθεί χρονικά για τις επόμενες ημέρες και ενδεχομένως να συνδυαστεί με τα επίσημα εγκαίνια ώστε να τονιστεί η σημασία αυτού του συγκεκριμένου έργου».

Οι… σατράπηδες των έργων

Μιλώντας στη συνέχεια για τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία του έργου, έκανε λόγο για σατράπηδες των έργων που καθυστέρησαν την εξέλιξη κατά 8 μήνες.

«Σ’ εμάς εναπόκειται να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, να οργανώνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, να συνδυάζονται καλύτερα οι διάφοροι φορείς ελέγχου της διαδικασίας εκτέλεσης των δημοσίων έργων για να μην ανάγεται κάθε φορά ένας υπηρεσιακός παράγοντας σε «σατράπη» του έργου. Το είδατε στην πώς έγινε αυτό με τον Χάρακα. Θυμάστε επί 8 μήνες το έργο αυτό ταλαιπωρήθηκε επειδή κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας νόμιζε ότι προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Και τελικά τι έκανε; Πήγε το έργο αυτό 8 μήνες πίσω. Σε βάρος τοπικών κοινωνικών, οικονομιών…»

Στημένα δημοσιεύματα

Απάντηση έδωσε ο κ. Γαλιατσάτος σε δημοσιεύματα που αναφέρονταν στους ρυθμούς απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τον Δήμο, δημοσιεύματα που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη έριχναν και σ’ εκείνον την ευθύνη.

Συγκεκριμένα είπε τα εξής:
«Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν διαφορές με τον Δήμο. Ιδεολογικές, διαχειριστικές κ.λπ. Μπροστά σ’ αυτό το πρόβλημα που έχουν με τον Δήμο τσουβαλιάζουν τα πάντα και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και σε βάρος της Περιφέρειας. Υπήρξαν δημοσιεύματα στα οποία απαντήσαμε με δελτίο τύπου. Εξηγήσαμε ότι όποιος θέλει να έχει  πληροφόρηση για το πού βρίσκεται η πορεία των έργων του κάθε Δήμου της Περιφέρειας, μπορεί να έρθει στην Περιφέρεια και να ζητήσει πληροφορίες είτε από τις υπηρεσίες είτε και από το ίδιο το γραφείο του Περιφερειάρχη, και να έχει την καθαρή πληροφόρηση που χρειάζεται. Όχι να βγαίνουν δημοσιεύματα που είναι κανονικά “στημένα”, που χρησιμοποιούν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, τα οποία λένε τους αριθμούς όπως θέλουν για να παρουσιάσουν στο τέλος ότι ο τάδε ή ο άλλος Δήμος δεν κάνει τη δουλειά του και κυρίως αυτό που βγαίνει στο τέλος είναι ότι ο Περιφερειάρχης δεν κάνει τη δουλειά του.

Αυτά λοιπόν είναι μεθοδεύσεις που έχουν κοντά ποδάρια όπως όλα τα ψέματα.»

Τέλος πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια προσπαθεί βοηθητικά να στηρίζει ακόμη και τις αδυναμίες των Δήμων. «Η Περιφέρεια έχει θεσμικό ρόλο. Δεν μπορεί να στήνει πόλεμο με τους δήμους», σημείωσε προσθέτοντας  παράλληλα ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί για το ΕΣΠΑ υπερκαλύφθηκαν.

 Θέλουν 4 χρόνια (!) για να ολοκληρώσουν τα έργα! – Δώσ’ τε τα σε εμάς

Τέλος, ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε και στα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου από τους σεισμούς, έργο στο οποίο εμπλέκεται το ΥΠΟΜΕΔΙ και οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Απ’ ότι φαίνεται μάλιστα, θέλουν να τις κάνουν μεγαλύτερες!

«Έχουν περάσει τρία χρόνια και κάτι από τον καιρό που υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση του υπουργείου με την Περιφέρεια, τον Μάιο του 2014, για την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης οδικού δικτύου. Τα έργα αυτά δεν έχουν τελειώσει. Ήρθε λοιπόν το υπουργείο με τη λήξη της συμβάσεως και μας πρότεινε να συμφωνήσουμε για την ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων και ενός καινούργιου που πρόκειται να κάνει, για να καλύψει τις ατέλειες των προηγούμενων, και… πόσο χρόνο νομίζετε ότι ζητάει ακόμα; 4 χρόνια! Αυτό πρέπει να το ακούσουν οι συμπολίτες μας!». Αυτά είπε ο κ. Γαλιατσάτος δείχνοντας εμφανώς εξοργισμένος με τη στάση του υπουργείου. Γι’ αυτό και η Περιφέρεια απάντησε αρνητικά και ζήτησε να αναλάβει εκείνη τα έργα.

«Γι’ αυτό λοιπόν την άλλη μέρα τους απαντήσαμε, ότι εμείς συμφωνούμε για έναν χρόνο για να ολοκληρωθούν τα έργα που είναι σε εκκρεμότητα, όσο για τα καινούργια έργα δεν συναινέσαμε να εκτελεστεί κανένα έργο από το υπουργείο. Τους είπαμε “δώστε μας τα χρήματα να τα εκτελέσει η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς”», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα