Ρωξάντρα Μποττέα Νούλα: Οι Κοσμοπολίτισσες

Οι «Κοσμοπολίτισσες» είναι ένα βιβλίο που αφηγείται την ιστορία της οικογένειας της συγγραφέως, Ρωξάντρας Μποττέα Νούλα, εστιάζοντας κυρίως γύρω από τον βίο τριών γυναικών: της γιαγιάς, της μητέρας και της θείας της. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο σαν υπόθεση όμως η αφήγηση ανασυνθέτει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική περίοδο για την οποία ομολογώ πως δεν ήξερα και πολλά πράγματα, πέρα δηλαδή από τα τυπικά που μαθαίνουμε κουτσά στραβά στο σχολείο: την ελληνική διασπορά στη Ρουμανία κατά τον 19ο και 20ο αιώνα

Στους περισσότερους Έλληνες αρέσει να λέμε ότι «στο εξωτερικό μεγαλουργούμε» κι αυτή είναι σίγουρα η περίπτωση με τους Έλληνες της Ρουμανίας εκείνης της περιόδου που πρόκοψαν στις επιχειρήσεις και στο εμπόριο. Οι πρόγονοι της συγγραφέως, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βουκουρέστι, κατέφτασαν στη Βράιλα ήδη από το 1873, καταγόμενοι από την , συγκεκριμένα από τις Κεραμειές, και τη Χίο. (Το βιβλίο μάλιστα περιλαμβάνει και μία κάρτα με το γενεαλογικό δέντρο όπου όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αναζητήσει ρίζες και ιστορικά πρόσωπα του νησιού μας). Εκεί θα δουλέψουν σκληρά και θα καταφέρουν να κάνουν περιουσία και να έχουν τον σεβασμό της κοινότητάς τους.
Η Ρουμανία περιγράφεται ως μια πατρίδα φιλόξενη, πλούσια και κοσμοπολίτικη, μέχρι το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου που έμελλε να αλλάξει δια παντός όχι μόνο τον πολιτικό χάρτη της περιοχής αλλά και τη ζωή των πρωταγωνιστών του βιβλίου. Η επικράτηση του κομμουνιστικού καθεστώτος φέρνει δραματικές αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων: δήμευση των περιουσιών, φτώχεια, έλλειψη αγαθών, ανελευθερία έκφρασης και μετακινήσεων, φυλακίσεις και διώξεις. Η καινούρια όψη της καθημερινής ζωής περιγράφεται με γλαφυρότητα και χωρίς διάθεση πολιτικής προπαγάνδας. Η οικογένεια διαλύεται και ο καθένας ακολουθεί την έξοδο που μπορεί να εξασφαλίσει για τον εαυτό του: άλλοι στην Αθήνα, άλλοι στο Μπουένος Άιρες, άλλοι στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι
Η αφήγηση ακολουθεί τις ηρωίδες στις περιπλανήσεις τους ανά την υφήλιο και στις προσπάθειές τους να ξαναστήσουν τη ζωή τους από την αρχή και ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση της συγγραφέως στην Αθήνα του 1975, λίγο μετά την πτώση της Χούντας. Αν και οι «Κοσμοπολίτισσες» διαβάζονται περισσότερο ως χρονικό ή ως μαρτυρία, το βιβλίο δεν υπολείπεται καθόλου σε λογοτεχνικές αρετές. Η αφήγηση είναι γοητευτική και καθόλου κουραστική παρά το γεγονός ότι αναφέρονται πολλά πρόσωπα και το ύφος είναι απέριττο και βατό. 
Σε γενικές γραμμές, ήταν ένα βιβλίο που μου άρεσε, έμαθα πράγματα και πράγματι αποπνέει έναν αέρα κοσμοπολιτισμού που δεν εγκαταλείπει τις ηρωίδες, ακόμα και όταν δίνουν σκληρές μάχες επιβίωσης σε ξένες πατρίδες. Οι «Κοσμοπολίτισσες» της Ρωξάντρας Μποττέα Νούλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αιώρα και το εξώφυλλό τους κοσμείται από μία υπέροχη φωτογραφία – ντοκουμέντο της εποχής.

μεταφράστρια 

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0