Τραγωδία με 30 παιδιά νεκρά λόγω απλήρωτου λογαριασμού νοσοκομείου στην Ινδία

Τουλάχιστον 30 παιδιά πέθαναν την Πέμπτη και την Παρασκευή σε νοσοκομείο της βόρειας ινδικής πολιτείας Ουτάρ Πραντές μετά την διακοπή της παροχής υγρού οξυγόνου λόγω απλήρωτου λογαριασμού.


Ένα-ένα, τα βρέφη και τα παιδιά άρχισαν να χάνουν τη ζωή τους, την ώρα που οι γονείς τους παρακολουθούσαν χωρίς να μπορούν να βοηθήσουν,  καθώς οι προμήθειες οξυγόνου στο δημόσιο νοσοκομείο μειώνονταν επικίνδυνα.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε σε εφημερίδα της Ινδίας, επικαλούμενος τις αστυνομικές αναφορές, ότι 21 από τους θανάτους συνδέονταν άμεσα με την έλλειψη οξυγόνου.
Οι μάρτυρες περιγράφουν χαοτικές σκηνές  ειδικά  μεταξύ τις 11 μ.μ. και τις 2 π.μ. όταν γιατροί και συγγενείς προσπαθούσαν απεγνωσμένα να σώσουν τα παιδιά,  χρησιμοποιώντας ατομικές επαναγεμιζόμενες σακούλες με οξυγόνο  – την ώρα που οι δεξαμενές στέρευαν.
«Είδαμε παιδιά να πεθαίνουν γύρω μας», είπε ο πατέρας ενός θύματος. “Προφανώς, είναι λάθος του νοσοκομείου. Πολλά παιδιά έχουν πεθάνει εξαιτίας όλου αυτού. Ο γιος μου ήταν καλά  μέχρι τη νύχτα. Μετά… κάτι λάθος συνέβη. “
Δύο ακόμη παιδιά έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στο νοσοκομείο του Baba Raghav Das Medical College στο Gorakhpur, μια φτωχή περιοχή στο ανατολικό τμήμα του κράτους, την ώρα που οι αρχές αγωνίζονταν να βρουν συμπληρωματικές προμήθειες και να ερευνήσουν την υπόθεση. Οι αρχές στη συνέχεια έκλεισαν το νοσοκομείο.
Ο υπουργός Υγείας της συγκεκριμένης ινδικής επαρχίας  και οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων  αρνήθηκαν τις κατηγορίες ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από το πρόβλημα με το οξυγόνο. Εκτιμάται ότι 60 παιδιά έχουν πεθάνει στο νοσοκομείο από τις 7 Αυγούστου από διάφορες αιτίες, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο επικεφαλής της πολιτείας, Yogi Adityanath, χαρακτήρισε την τραγωδία “ντροπιαστική” και δήλωσε ότι το κράτος είχε συστήσει επιτροπή για να ερευνήσει το ρόλο του προμηθευτή οξυγόνου.
“Ο ένοχος δεν θα μείνει ατιμώρητος”, δήλωσε ο Adityanath.
Οι γονείς των θυμάτων περιέγραψαν αισθήματα θυμού και απόγνωσης για το περιστατικό, λέγοντας ότι παλεύουν με τις ενοχές επειδή δε μπόρεσαν να σώσουν τα παιδιά τους.
“Ήταν εφιαλτικό, υπέφερε την ώρα που προσπαθούσε να αναπνεύσει”, δήλωσε ο Manger Rajbhar, ο πατέρας ενός κοριτσιού ηλικίας 5 ημερών που πέθανε  μέσα στο χάος.
Οι θάνατοι προκάλεσαν αγανάκτηση και καταδίκη από όλο το πολιτικό φάσμα αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“30 παιδιά πέθαναν στο νοσοκομείο χωρίς οξυγόνο. Αυτό δεν είναι τραγωδία, είναι σφαγή “, δήλωσε μέσω Twitter ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ινδός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των παιδιών, Kailash Satyarthi. “Αυτό σημαίνει 70 χρόνια ελευθερίας για τα παιδιά μας;” (Η χώρα πρόκειται να γιορτάσει την 70ή επέτειο της ανεξαρτησίας της από τη Βρετανία την Τρίτη).
Συνφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Ουάσιγκτον Ποστ, το νοσοκομείο όφειλε  89.750 δολάρια στον προμηθευτή. Η εταιρεία είχε στείλει γραπτές επιστολές στο νοσοκομείο και τον περιφερειακό δικαστή για τις πληρωμές των τελευταίων 6 μηνών. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι το νοσοκομείο παραβίαζε τους όρους της σύμβασής του. Η συμφωνία έληξε στις 31 Ιουλίου και η Pushpa διέκοψε την παροχή οξυγόνου στις 4 Αυγούστου.
Πηγή: Ουάσιγκτον Ποστ / Μετάφραση: Κεφαλονίτικα Νέα