Σε ύφεση η φωτιά στα Σιμωτάτα – Για εμπρησμό μιλάει ανοιχτά ο Γαλιατσάτος

Υπό έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που άναψε εχθές το βράδυ στα και απείλησε κατοικημένες περιοχές αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους αλλά και τουρίστες να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αφού κόπασαν κάπως οι άνεμοι ενώ με το πρώτο φως της ημέρας κατάφεραν να χρησιμοποιηθούν και ελικόπτερα Σινούκ και Έρικσον.

Ευτυχώς, ύστερα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα ή σπίτια που κάηκαν, παρά μόνο ζημιές σε κάποια αυτοκίνητα και αυλές σπιτιών.

Επίσης κάηκαν αρκετές κολώνες με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην περιοχή. Σήμερα όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αναμένεται να αποκατασταθούν.

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος έκανε ανοιχτά λόγο για εμπρησμό ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει προσαγωγές υπόπτων. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές του Ελειού Πρόννων και της Λειβαθούς σε έκτακτη ανάγκη.

Στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 21 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα από 12 άτομα μαζί με εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης από το νησί.

Τα πέντε από τα οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων μεταφέρθηκαν τη νύχτα από τη Δυτική Ελλαδα, με πλοίο από την Κυλλήνη.

Είναι προφανές ότι η βρίσκεται στο επίκεντρο σχεδίου εμπρηστών αφού οι πυρκαγιές ξεσπούν σε πολλά σημεία ταυτόχρονα ενώ μόνο τις τελευταίες μέρες η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει πάνω από 40 εστίες.

Εχθές, εκτός από το μεγάλο μέτωπο στα Σιμωτάτα-Βλαχάτα-Λουρδάτα άναψαν φωτιές στο Ρατζακλί και στον Κατελειό.

Για την κατάσταση στην Κεφαλονιά ενημερώθηκε, από τον δήμαρχο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης: