Ένας χρόνος Ex Libris!

Πέρυσι, 1η Αυγούστου 2016, βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα των Κεφαλονίτικων Νέων, η στήλη βιβλίου Ex Libris!

Έχουμε γενέθλια λοιπόν, γίναμε ενός έτους και μόλις τώρα μπαίνουμε στην ηλικία που μιλάνε τα μωρά. Φανταστείτε δηλαδή τι άλλο έχουμε να πούμε!

Η στήλη ξεκίνησε για να μιλήσει για βιβλία, αγαπημένα κατά κύρια βάση. Μέσα σε έναν χρόνο έχουν παρουσιαστεί περίπου σαράντα βιβλία, λογοτεχνικά στην συντριπτική τους πλειονότητα. Αγαπώ τη λογοτεχνία κι αυτό το πάθος ήθελα να το μοιραστώ με τους αναγνώστες, ως αναγνώστρια κι εγώ και τίποτα παραπάνω.

Έγραψα για βιβλία καινούρια, για παλιά, για ελληνικά, για ξένα. Για βιβλία που ξαναδιάβασα και για άλλα που με συνεπήραν σαν έρωτας με την πρώτη ανάγνωση (και όχι ματιά γιατί το εξώφυλλο σπανίως μας πείθει). Δεν απέφυγα τη γκρίνια για ορισμένα βιβλία για τα οποία είχα προφανώς μεγαλύτερες προσδοκίες ούτε και ντράπηκα να εγκωμιάσω κάτι που βρήκα υπέροχο. Πέρασα καλά γράφοντας για τα βιβλία κι ακόμα καλύτερα με τα mail και τα μηνύματα των αναγνωστών, εδώ αλλά κυρίως στο facebook.

Ευχαριστώ λοιπόν πολύ, για την (αντ)απόκριση κι ελπίζω τη δεύτερη δική μας χρονιά να γράφετε και να σχολιάζετε πιο συχνά για βιβλία που διαβάσατε, για αυτά που αγαπήσατε και γι αυτά που μισήσατε (!), να κάνετε προτάσεις για βιβλία που σας άρεσαν και να πείτε τις δικές σας ιστορίες κάτω, πάνω, δίπλα από τις δικές μου. Άλλωστε, η μεγαλύτερη αξία είναι να μοιράζεσαι αυτό το ταξίδι που είναι η τέχνη της γραφής!

Από πλευράς μου, θέλω να πω και δημόσια (γιατί με έχουν ρωτήσει, η αλήθεια είναι) ότι όλα τα βιβλία που παρουσιάζω στο Ex Libris τα έχω διαβάσει – ναι, όλα, από την αρχή μέχρι το τέλος, όχι μόνο τις περιλήψεις, όχι μόνο τα δελτία τύπου των εκδοτικών, και όχι, δεν διαβάζω μόνο ό,τι μου στέλνουν, ψάχνω, φυλλομετρώ και αγοράζω βιβλία. Επίσης, ό,τι δημοσιεύεται εδώ είναι η ταπεινή μεν, ειλικρινής δε, άποψή μου.

Κλείνοντας αυτό το επετειακό σημείωμα, σας δίνω και ολίγον από στατιστικά:

Το πρώτο βιβλίο που παρουσιάστηκε ήταν το κλασικό αριστούργημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, «Ο μετρ και η Μαργαρίτα». 

Τα τρία δημοφιλέστερα βιβλία που παρουσιάστηκαν στο Ex Libris αυτή τη χρονιά ήταν, με τη σειρά, τα εξής:
1. «Οι κοσμοπολίτισσες», της Ρωξάντρας Μποττέα – Νούλα
2. «Το λιθόστρατο» της Μαρίας Τσιμά
3. «Η φιλοσοφική λίθος και άλλες ιστορίες» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Το λιγότερο δημοφιλές άρθρο του Ex Libris ήταν ένα καταπληκτικό βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη, «Ο βίος του Ισμαήλ Φαρίκ Πασά» , και ομολογώ ότι με στεναχώρησε που δεν είχε την προσοχή που του άξιζε, η παρουσίασή μου τουλάχιστον, για το βιβλίο είμαι πιο αισιόδοξη!

Τα προσωπικά μου τρία πιο αγαπημένα από όσα παρουσίασα φέτος είναι τα ακόλουθα (χωρίς σειρά προτίμησης, παραδέχομαι!)
«Οι Τριλοβίτες» του Μπρις Πάνκεϊκ
«Έχων σώας τα φρένας και άλλες τρελές ιστορίες» του Αργύρη Χιόνη
«Το Αστείο» του Γιάννη Παλαβού
Μπουλγκάκοφ είναι εκτός συναγωνισμού, εννοείται, και να με συμπαθάτε…)

Χίλια ευχαριστώ – συνεχίζουμε!
Καλές βουτιές και καλές αναγνώσεις!

μεταφράστρια