Ελληνική έρευνα: Πώς θα φτιάχνουμε καλλυντικά από υπολείμματα οινοποιίας

Όλοι πλέον γνωρίζουν τα οφέλη που έχουν για την υγεία 1-2 ποτηράκια κρασί. Μια ελληνική έρευνα όμως έρχεται να αποδείξει ότι τα υπολείμματα της οινοποιίας μπορούν να αποδειχτούν θαυματουργά και… χρυσοφόρα. Τα παράγωγα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως καλλυντικά, παραφαρμακευτικά είδη, ακόμα και super foods. Την έρευνα χρηματοδοτεί το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μέσω του ΕΣΠΑ.

Το έργο της έρευνας είναι διετές και έχει ως στόχο την αξιοποίηση των φυτικών αποβλήτων της οινοποίησης, συμβάλλοντας στην κερδοφορία των ελληνικών οινοποιείων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει τον περιορισμό των αποβλήτων.

Ήδη ορισμένες βιομηχανίες μελετούν την καλύτερη αξιοποίηση των παραγώγων των σταφυλιών ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξει μεγάλη ζήτηση για παρόμοιες τεχνολογίες και από τα οινοποιεία.

Υπολογίζεται ότι για κάθε 8 κιλά φρέσκων σταφυλιών, το 1 κιλό περίπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ζωοτροφών,  συμπληρωμάτων διατροφής, σε αντιγηραντικές κρέμες, κρέμες ξυρίσματος, ως βιοκαύσιμο, στην βιομηχανία χρωμάτων και σε πολλές άλλες εφαρμογές.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα