Δύο Κεφαλονίτες στην Εθνική Λυρική Σκηνή ερμηνεύουν Μάνο Χατζιδάκι

Με τη συμμετοχή δύο Κεφαλονιτών καλλιτεχνών παρουσιάζεται σήμερα και αύριο ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μάνου Χατζιδάκη, η «Εποχή της Μελισσάνθης» στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο ένας είναι, φυσικά, ο , ο οποίος είναι ο διευθυντής της χορωδίας της Λυρικής, ο άλλος όμως αποτελεί μια μικρή έκπληξη.

Πρόκειται για τον Σταύρο Νιφοράτο, ένα από τα πιο μεγάλα ταλέντα που έχει βγάλει η τα τελευταία χρόνια, όπου συμμετέχει ως σολίστ, μαζί με την Θεοδώρα Μπάκα, τον Γιώργο Περρή και τον Ιωάννη Τσιοτσιόπουλο.

Το έργο παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον γιο του συνθέτη, Γιώργο Χατζιδάκι σε νέα ανάγνωση και σε διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεαρός τραγουδιστής από την Κεφαλονιά, κέρδισε επάξια μια θέση στο σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός αφού επελέγη ύστερα από ακροάσεις που προκήρυξε η ΕΛΣ για τον κύκλο Χατζιδάκι.

Ο Μάνος Χατζιδάκις αφιέρωσε την Εποχή της Μελισσάνθης (έργο 37) στη μνήμη της μητέρας του. Πρόκειται για μια καντάτα για ώριμη γυναικεία φωνή, δύο νεανικές ανδρικές, μεικτή και παιδική χορωδία, ορχήστρα δωματίου και στρατιωτική μπάντα, με βασικό μουσικό όργανο το μπουζούκι.

Κατά την παρουσίαση της Μελισσάνθης, στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος θα στηθεί το έργο Sipario – Uscite (Αυλαία – Έξοδοι) του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, με αυτό το έργο, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιθυμεί να αποτίσει και έναν φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα εικαστικό της διασποράς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2017. Το έργο αυτό, δημιουργήθηκε το 1981, λίγους μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση της Εποχής της Μελισσάνθης, και συνδέει τον θεατή με την εύθραυστη μνήμη της “γυάλινης γυναίκας”, εν προκειμένω τη μορφή της Μελισσάνθης.

διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργος Χατζιδάκις
Εικαστική εγκατάσταση Γιάννης Κουνέλλης (Sipario – Uscite)
Επιμέλεια Ντένης Ζαχαρόπουλος
Φωτισμοί Χρήστος Τζιόγκας
Σχεδιασμός ήχου, ηχοληψία Χρήστος Ζορμπάς, Γιώργος Καρυώτης
Επιμέλεια μουσικού υλικού Λευτέρης Μιχαλόπουλος
Διεύθυνση Χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Διεύθυνση Μπάντας Πολεμικού Ναυτικού Γεώργιος Τσιλιμπάρης
Σολίστ Θεοδώρα Μπάκα, Γιώργος Περρής,
Ψάλτης Ιωάννης Τσιοτσιόπουλος
Μουσικό σύνολο
Μπουζούκι, μπαγλαμάς Νίκος Κατσίκης
Μπουζούκι, μπαγλαμάς Βαγγέλης Τρίγκας
Κιθάρα Ι Στέλλα Κυπραίου
Κιθάρα ΙΙ Αριστείδης Χατζησταύρου
Μαντολίνο Βιβή Γκέκα
Πιάνο, τσέμπαλο Ειρήνη Αντωνιάδου
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού