Γερνάει ο πληθυσμός των Επτανήσων – Εφιαλτικοί οι δημογραφικοί δείκτες σε όλη την Ελλάδα

Εφιαλτικοί γίνονται χρόνο με τον χρόνο οι δημογραφικοί δείκτες στην Ελλάδα, με την οικονομική κρίση να παίζει τον καθοριστικότερο, αλλά όχι τον μοναδικό λόγο.
Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς , μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή στη Βουλή για το , τα Ιόνια Νησιά εμφανίζουν μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ελλάδα, με τους δημογραφικούς δείκτες να είναι σταθερά χειρότεροι από τους ήδη κακούς δείκτες της Επικράτειας.

Άσχημα είναι τα πράγματα και για την Κεφαλονιά η οποία εμφανίζει την 3η χειρότερη επίδοση στα Επτάνησα, στον δείκτη γήρανσης, μετά τη Λευκάδα και την Κέρκυρα. Από την άλλη πλευρά, η Κεφαλονιά μαζί με την Λευκάδα, είναι τα μόνα νησιά του Ιονίου που είδαν τους δείκτες γήρανσης να μειώνονται από το 2001 έως το 2011, έστω και οριακά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις αυτές σημειώνονται σε μια περιφέρεια που τα τελευταία χρόνια βελτιώνει, έστω και λίγο, τους οικονομικούς της δείκτες καθώς και τους δείκτες της ανεργίας. Αλλά και σε μία εποχή που οι μεταναστευτικές εισροές τείνουν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης του πληθυσμού της χώρας.

Αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Δρακουλόγκωνας, δείχνει ότι, ναι μεν η οικονομική κρίση αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για την υπογεννητικότητα, αφού οι νέοι τα τελευταία χρόνια όλο και με μεγαλύτερη δυσκολία αποφασίζουν να μεγαλώσουν παιδιά, όμως δεν είναι ο μόνος παράγοντας.

Πηγή: Κλέων Τσίμπος: Πληθυσμός και Μετανάστευση στην Ελλάδα: μεθολογικές προσεγγίσεις & διερευνητικές δυνατότητες

 Ο παράγοντας «κρίση»

Οι συνεχείς μειώσεις μισθών, οι αυξήσεις φόρων και η υψηλή ανεργία που υπάρχει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια συνιστούν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους νέους που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας. Ταυτόχρονα η ανασφάλεια αλλά και η απόλυτη απουσία κινήτρων κάνει το πρόβλημα εκρηκτικό με άγνωστες και επικίνδυνες συνέπειες για το μέλλον.

Πηγή: Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα / ΕΛΣΤΑΤ

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να «βάζει χέρι» όλο και περισσότερο σε επιδόματα και φοροελαφρύνσεις, πότε με τους πολύτεκνους, πότε με τους το αφορολόγητο και πότε με τις συνεχείς αυξήσεις σε τέλη και φόρους.

Είναι πλέον πολύ συνηθισμένο, ακόμα και ζευγάρια να επιστρέφουν στα σπίτια των γονιών του ενός προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσβάσταχτες ανάγκες επιβίωσης. Ταυτόχρονα, η ανασφάλεια είναι ο χειρότερος δυνατόν σύμβουλο για νέους που θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να τα μεγαλώσουν.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε και ο αντιπεριφερειάρχης, που μίλησε και στην εκπομπή του Σάκη Βούτου, στον Ionian Galaxy, το οικονομικό πρόβλημα δεν είναι το μόνο. Άλλωστε, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εμφανίζει, έστω και οριακά, βελτιωμένη εικόνα στους οικονομικούς της δείκτες, εμφανίζει την μικρότερη ανεργία στη χώρα, ενώ δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν ακόμα και πλούσιες χώρες.

«Θα πρέπει να ενισχυθεί η επαρχία, τα νησιά μας, και ειδικά η ύπαιθρος ώστε να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι και να κάνουν οικογένειες. Παράλληλα θα πρέπει να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στα χωριά», είπε, σημειώνοντας ότι ο συγκεντρωτισμός που έφερε ο Καλλικράτης έκανε τελικά κακό στην επαρχία, ειδικά στο κομμάτι της που βρίσκεται πιο μακριά από τα αστικά κέντρα.

Για να αλλάξει το δημογραφικό χρειάζονται πρώτα απ’ όλα δουλειές, οικονομικά και φορολογικά κίνητρα αλλά και δυνατότητες πολιτισμού και παιδείας ώστε ο νέος που μένει στην επαρχία να έχει πράγματα να κάνει μαζί με τα παιδιά του.

«Αν υπάρχει ένα θεατρικό εργαστήρι, μια φιλαρμονική, ένα γήπεδο σε κάθε περιοχή, θα βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν, βοηθώντας και το θέμα της υπογεννητικότητας», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Συνέντευξη Π. Δρακουλόγκωνα: Σάκης Βούτος, voutospress.gr

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0