«Ανοίγουν» οι διασπάσεις των δήμων.

Μετά την Κεφαλονιά όπου η συζήτηση για την διάσπαση του δήμου έχει για τα καλά ανάψει, ένας ακόμη δήμος, αυτός της Λέσβου, έρχεται να πάρει την σκυτάλη για το ενδεχόμενο διάσπασής του σε περισσοτέρους δήμους.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ Αιγαίου, αλλά και από τον προσωπικό του λαγαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “άλλος δρόμος”, Στράτος Γεωργούλας, αναλαμβάνει πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα στο νησί της Λέσβου με το απλό και σαφές ερώτημα «αν θέλουν οι δημότες τη διαίρεση του νησιού σε πέντε δήμους».

Ο ίδιος μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσε, ανέφερε δυο πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν όλους εκείνους τους δήμους που επιθυμούν ή επιβάλλεται από χωροταξικούς λόγους η διάσπασή τους. Ανέφερε δηλαδή χαρακτηριστικά πως «η διαίρεση του δήμου δεν μπορεί να έρθει με κάποια τροπολογία αλλά με νόμο και να έχει τους ψήφους του 50% της βουλής. Η μόνη λοιπόν ευκαιρία είναι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τις αλλαγές στον Καλλικράτη».

Ο κύριος Γεωργούλας παρουσίασε, επίσης, στοιχεία για τη χωροταξική διάρθρωση των χωρών της Ευρώπης. Στην Ισπανία υπάρχουν 8.000 δήμοι με μέσο όρο 5.300 κατοίκους και έκταση 29 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αντίστοιχα στη Γερμανία ο μέσος όρος είναι 5.200 κάτοικοι ανά δήμο και στην ΕΕ 5.100 κάτοικοι. Στη Λέσβο όμως, όπως ανέφερε,  των 80.000 κατοίκων και των 1634 τ.χ έχουμε 56 φορές μεγαλύτερο δήμο απ ότι στους δήμους της Γερμανίας και 17 φορές στον αριθμό των κατοίκων.