«Βαλτωμένο» το Καφενείο της Καμπάνας – Ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις

Ξεχασμένο από όλους τους θεσμικούς υπευθύνους είναι το Καφενείο της Καμπάνας, ο χώρος που λειτουργούσε με την εργασία και συνδρομή ΑμεΑ στην Πλατεία Καμπάνας, στο .

Το παραδοσιακό καφενείο που έδινε διέξοδο σε δεκάδες άτομα, κυρίως με ψυχικά προβλήματα, παραμένει κλειστό από τον Μάιο του 2013, παρά τις δεκάδες υποσχέσεις, τις αποφάσεις χρηματοδότησης από το Δημοτικό Συμβούλιο της Κεφαλονιάς και από την Περιφέρεια, αλλά και τις δυναμικές αντιδράσεις φορέων, συλλόγων και εκατοντάδων απλών πολιτών.

od3d3apf

Η Δημοτική Αρχή έχει… «νίψει τας χείρας της» παγώνοντας όλες τις διαδικασίες εξυγίανσης του Φορέα ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. «ΡΟΤΑ», ο οποίος είχε δημιουργηθεί από τον πρώην Δήμο Αργοστολίου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος του ΟΚΑΠ, Μάκης Παπαναστασάτος δεν ήξερε το που βρίσκεται το θέμα, αν και δήλωσε στα Κεφαλονίτικα Νέα ότι σκοπεύει να το ερευνήσει. Κανείς δεν τον είχε ενημερώσει, κανείς φαίνεται πως πλέον δεν πιέζει, παρά το γεγονός, ότι με την πρωτοβουλία μίας εκπαιδευτικού, της Μίνας Θεοφιλάτου, το θέμα έφτασε μέχρι την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .

Τα χρέη και το «χρέος»

Τα μεγάλα χρέη που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια στον Φορέα, κανείς δεν αποφασίζει να τα αντιμετωπίσει, παρά τις διαπρύσιες διακηρύξεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αλλά και τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι. Οι λύσεις που είχαν προταθεί ήταν η ανάθεση των αναγκών (ή μέρους των αναγκών) catering του Δήμου στο Καφενείο (εκεί θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσαρμοσμένο ένα μοντέλο σαν της Διαδημοτικής), η συνεργασία στην διοργάνωση εκδηλώσεων, η επικουρική χρηματοδότηση της Περιφέρειας (ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Σωτ. Κουρής είχε βγάλει κονδύλι 30.000 ευρώ για τη στήριξη του Καφενείου), η δημιουργία κοινώς αποδεκτού πλάνου εξυγίανσης κ.λπ.

Όλα αυτά πήγαν στις… καλένδες.Άλλωστε όπως είχε αποκαλύψει πριν από δύο περίπου χρόνια στα Κεφαλονίτικα Νέα στέλεχος της Ισχυρής Κεφαλονιάς, ο χώρος «βρίσκεται σε καλό και εμπορικό σημείο, και πολλοί είναι αυτοί που τον εποφθαλμιούν».

Οι νυν υπεύθυνοι κρύβουν την αποτυχία τους πίσω από το γεγονός ότι τα χρέη συσωρεύτηκαν κυρίως στη διάρκεια των προηγούμενων ετών και προηγούμενων δημοτικών αρχών, όμως η πραγματικότητα είναι ότι, παρά τις υποσχέσεις, τις μεγαλοστομίες, αλλά και τις κατηγορίες για… “πλειοδοσία ευαισθησίας” που εκτοξεύτηκαν προς όσους δεν ξεχνούν το θέμα, η πραγματικότητα αποστομώνει.

Το Καφενείο παραμένει κλειστό, και όπως όλα δείχνουν κανείς πλέον σήμερα δε δείχνει να ενδιαφέρεται.

Ούτε ο Δήμος (του οποίου είναι και η κύρια ευθύνη), αλλά ούτε και η Περιφέρεια ή η βουλευτής που άλλοτε πίεζαν για το θέμα.

Κι ας έλεγαν όλοι ότι είναι χρέος τους…

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα