Αποκλειστική συνέντευξη Θεοπεφτάτου: «Είμαι πολύ αισιόδοξη για το ΤΕΙ» – «Γιατί όχι υποψήφιος δήμαρχος από την κεντροαριστερά;»

Είχε μόλις ολοκληρωθεί μία από τις πιο έντονες συνεδριάσεις της σύγχρονης κοινοβουλευτικής ιστορίας που κράτησε την στο γραφείο της μέχρι τις 6 το πρωί. Λίγες μόλις ώρες αργότερα, και με την «βόμβα Novartis» να… καπνίζει ακόμα ακριβώς απέναντι, στη Βουλή, η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου μίλησε στα Κεφαλονίτικα Νέα για όλα τα θέματα της τοπικής επικαιρότητας: Η τύχη του ΤΕΙ, οι επερχόμενες δημοτικές , ο πόλεμος που δέχτηκε με αφορμή τις δηλώσεις της για το σπάσιμο του δήμου, το αν θα είναι και πάλι υποψήφια κ.α…. 
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η αποκάλυψη για έναν πρώην πρωθυπουργό που έταξε σεισμολογικό κέντρο στην , αλλά μετά το πήρε και… το πήγε στην πατρίδα του.

«Εκλογές στην ώρα τους»

Τα αίματα είχαν ανάψει για την Novartis. Έτσι δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε την συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ειδικά όταν στην Βουλή, η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι η διαδικασία για την προανακριτική επιτροπή εξυπηρετεί τις εκλογικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια αρνήθηκε κάτι τέτοιο, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών για το «πάρτι» στην υγεία, ενώ σε συγκεκριμένη ερώτηση για την ετοιμότητα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονία, ειδικά όταν στην τοπική της ΝΔ υπάρχει έντονη κινητικότητα με επισκέψεις βουλευτών και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε με έμφαση «καμιά ετοιμότητα για εμάς, αφού οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας». 

Το δασικό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης

Σε συνέχεια της “προεκλογικής φιλολογίας” και της βεβαιότητας της για εκλογές στην ώρα τους, η συζήτηση αναγκαία στράφηκε στις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της. Εκεί βγήκαν πολλές ειδήσεις που θα αναλύσουμε και σε επόμενα δημοσιεύματα στα Κεφαλονίτικα Νέα. 
Περιληπτικά πάντως, δύο είναι οι άμεσες προτεραιότητες: Πρώτα απ´ όλα ένα χρόνιο γραφειοκρατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας με τον χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων.

Όπως η ίδια μας ανέφερε, «από το 2003 και μετά, αλλά και πιο πριν, εξαιτίας της μη εξαίρεσης στον δασικό νόμο των νησιών μας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης από το τεκμήριο του δημοσίου, εκατοντάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν στα δικαστήρια, ξόδεψαν αρκετά χρήματα για το αυτονόητο. Για να αποδείξουν ότι οι όποιες δασικές εκτάσεις δεν είναι δημόσιες αλλά ιδιωτική περιουσία τους. Ε, αυτό ήρθε η ώρα να τελειώνει. Πήρα λοιπόν την πρωτοβουλία και ετοίμασα τροπολογία σε Νόμο του υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου εξαιρείται η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου με ιδιοκτησιακές ιδιαιτερότητες από το τεκμήριο υπερ του δημοσίου. Ήταν σύμφωνος ο υπουργός, η δική μας αρμόδια δασική υπηρεσία, όλα ήταν έτοιμα. Και εκεί που το πρόβλημα αυτό θα λυνόταν μια και καλή, ξεσηκώθηκαν από την Κρήτη, τις Κυκλάδες και την Μεσσηνία και άρχισαν έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις. Έτσι μπήκαμε σε μια τοπικιστική αντιπαράθεση και… κόλλησε το ζήτημα. Όμως θα τελειώνει. Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει. Πιστεύω ότι στο άμεσο προσεχές διάστημα η εξαίρεση αυτή θα γίνει με την βούλα του Νόμου πραγματικότητα», τόνισε.

Να μπει τάξη στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε έχει κάποια σχέση, κινήθηκε η συζήτηση και το θέμα των βοσκήσιμων γαιών και των επιδοτήσεων, ένα θέμα που τα Κεφαλονίτικα Νέα παρακολούθησαν και παρακολουθούν στενά. 
Η ίδια γνώριζε για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (εδώ το τελευταίο δημοσίευμά μας), δήλωσε ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη, Παναγή Δρακουλόγκωνα, ο οποίος πήρε και την πρωτοβουλία για να σταματήσει η καταβολή μισθωμάτων από τους κτηνοτρόφους στον δήμο για εκτάσεις που δεν είναι δικές του, ενώ μας δήλωσε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να εφαρμοστεί και τυπικά, στην πράξη δηλαδή, η απόφαση του Π.Σ. 
Η είδηση όμως είναι αλλού. «Μπαίνει τάξη», μας δήλωσε, «και στις επιδοτήσεις. Με τα νέα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και την σχετική αλληλογραφία που θα υπάρξει τις επόμενες μέρες μεταξύ Περιφέρειας – υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – ΟΠΕΚΕΠΕ, επιτέλους θα μπει φραγμός στις αυθαιρεσίες και τις παρατυπίες που οδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια η έκταση της Κεφαλονιάς στα έγγραφα των ευρωπαϊκών ενισχύσεων να φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο! Κι επιτέλους οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι να παίρνουν τις ενισχύσεις τους με αντικειμενικά και αληθινά κριτήρια, όχι όπως συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτοί πρέπει να στηριχτούν και όχι κάποιοι που… βρέθηκαν κτηνοτρόφοι στα χαρτιά με εκτάσεις και ζωικό κεφάλαιο που ποτέ δεν είχαν», κατέληξε.

«Είμαι πολύ αισιόδοξη για το ΤΕΙ» 

Απόλυτα αισιόδοξη για την παραμονή, τελικά, του στο Ληξούρι, δήλωσε η κ. Θεοπεφτάτου. Αισιοδοξία που πηγάζει από τις τελευταίες επαφές που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και τις εξελίξεις που έχουν προκύψει. 
«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», δήλωσε «Είμαι πολύ αισιόδοξη και μάλιστα τα πράγματα φαίνεται πως έχουν μπει στην τελευταία ευθεία. Δεν μπορούν όλα τα τμήματα να μαζευτούν στην Κέρκυρα, την στιγμή μάλιστα που διαθέτουμε στο Ληξούρι δικές μας εγκαταστάσεις», κατέληξε. 
Πάντως, δεν δίστασε για μια ακόμη φορά να αναφερθεί στην πρόταση που έκανε στους καθηγητές του τμήματος να παραβρεθούν στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο και να «χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι μπροστά στον ίδιο τον πρωθυπουργό», μια πρόταση που κανείς όμως δεν υιοθέτησε, όπως είπε. Κι έτσι «αφήσαμε τους Κερκυραίους να μονοπωλούν το ενδιαφέρον». 

«Γίνεται πράξη το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Μελετών». 

Κι ενώ για την παραμονή του ΤΕΙ στο Ληξούρι, πέραν της μεγάλης αισιοδοξίας της, δεν μπορέσαμε να αποσπάσουμε κάτι περισσότερο, αντίθετα «κλειδωμένο» δείχνει πως είναι το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Μελετών στην Κεφαλονιά
«Το νησί μας ζει με τους σεισμούς, είναι κομμάτι μας», ανέφερε. «Και ήρθε η στιγμή που πρέπει να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, πανεπιστημιακού τύπου, Κέντρο. Σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό τμήμα της Θεσσαλονίκης και με σύνδεση με το κέντρο της Πύλου, αλλά και με την επιστημονική συνδρομή του Άκη Τσελέντη, στήνεται ένα ολόκληρο δίκτυο που θα μελετά στην έκτασή του ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα της Ευρώπης». Η βάση στην Κεφαλονιά θα ναι στον Εύδοξο όπου διαθέτει τέλειο και πανάκριβο εξοπλισμό. «Θα είναι σαν να έχουμε ένα δικό μας γεωδυναμικό ινστιτούτο» ανέφερε. 

«Μας το είχε πάρει ο Σαμαράς»

Μιλώντας για τον “Εύδοξο” μας ανέφερε κι ένα περιστατικό από την τελευταία επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κεφαλονιά. Είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μας είπε, για ένα ινστιτούτο μελέτης και έρευνας σεισμών. Είχε συνδράμει στην πρόταση αυτή κι ένας ακόμη διακεκριμένος επιστήμονας και φίλος, ο Γεράσιμος Χουλιάρας. Κι ενώ πιστέψαμε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ο τότε πρωθυπουργός για την Κεφαλονιά, εκείνος το πήγε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο! Και όχι μόνο αυτό. Η τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Ραχήλ Μακρή, έκανε κι ερώτηση στη Βουλή για την πιθανή χρηματοδότηση του κέντρου αυτού στην Πύλο από την Siemens!

«Θέλω την διάσπαση του δήμου Κεφαλονιάς»

Σε μια συνέντευξη με την βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης δεν θα μπορούσε, φυσικά, να μην γίνει λόγος και για τα… δημοτικά, με πρώτο και καλύτερο το θέμα της διάσπασης του δήμου. Ειδικά, όταν μετά την τελευταία της δημόσια δήλωση στα Κεφαλονίτικα Νέα, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων. 
«Θέλω την διάσπαση», μας δήλωσε. «Αυτή είναι η θέση μου και προσπαθώ». «Επιβάλλεται», όπως είπε, «η διάσπαση του δήμου εξαιτίας ακριβώς της έκτασης του νησιού, της ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής και του ορεινού όγκου που μεσολαβεί μεταξύ της νότιας και της βόρειας πλευράς του νησιού. Το ζητούμενο είναι οι νέοι δήμοι να μην γίνουν για να πεθάνουν. Κι εδώ χρειάζονται πόροι, στελέχωση, προγραμματισμός. Οι νέοι δήμοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν αυτάρκεια. Να μην υπάρχουν ανισότητες, να μην τρέχουν οι μικρότεροι δήμοι στα ταμεία ενός μεγαλύτερου με περισσότερους πόρους».
Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, της θέσαμε και το ζήτημα κάποιου… εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η διάσπαση. Σύμφωνα με την πληροφορία αυτή από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, αν δεν προκύψει διάσπαση, ενδεχομένως να προκύψουν περισσότερες αποφασιστικές αρμοδιότητες σε τοπικά συμβούλια και αναβαθμισμένο ρόλο στους τωρινούς προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, ενδεχομένως δε και με ένα μικρό ταμείο.
«Δεν είναι στις προτεραιότητες μου», απάντησε. «Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, που προσωπικά δεν επιθυμώ, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας δήμος όταν για μια λάμπα στην βόρεια Κεφαλονιά, πρέπει να έρθει ο ηλεκτρολόγος από το Αργοστόλι». 

«Υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όχι από την ευρύτερη αριστερά ή και την κεντροαριστερά;»

Ποιος όμως σε περίπτωση μη διάσπασης θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος του ενιαίου δήμου Κεφαλονιάς, ρωτήσαμε την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. 
«Θα αποφασίσουν τα όργανα», ήταν η απάντησή της. Και η προσωπική της άποψη; Στην επιμονή μας αυτή, έδωσε το δικό της προσωπικό στίγμα. «Γιατί όχι και από την ευρύτερη κεντροαριστερά;», απάντησε. «Αρκεί να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής, να μην έχει εμπλακεί σε “αμαρτίες”, να ναι καθαρός, να έχει εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, γιατί να μην είναι και κάποιος νέος σε ηλικία”. 

«Μου λείπει η οικογένειά μου»

Η ώρα είχε περάσει. Ήταν πια βαθύ μεσημέρι και μια ακόμη σύσκεψη περίμενε την γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η κούραση ήταν εμφανής, «ήταν επίπονο και μακρύ το ξενύχτι», όπως μας είπε. Λίγο πριν την ευχαριστήσουμε, έμενε μια τελευταία ερώτηση: 
«Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου θα είναι ξανά υποψήφια βουλευτής;”, ρωτήσαμε. 
Χαμογέλασε. «Σήμερα νιώθω πολύ κουρασμένη και μου λείπει η οικογένειά μου. Μεγαλώνω κιόλας…». 
Όταν θα γίνουν εκλογές (στο τέλος της τετραετίας, όπως επιμένει), θα το μάθουμε.