Σοβαρές καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ για την ΜΕΘ του Γ.Ν. Αργοστολίου

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε η σχετικά με την μη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου. 
Στην μεγάλη έρευνα που η ίδια η ΠΟΕΔΗΝ έκανε για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα 74 Νοσοκομεία της χώρας περιγράφοντας τις τραγικές ελλείψεις των Μονάδων αυτών, με ειδική αναφορά στο νοσοκομείο του Αργοστολίου, υπογραμμίζει τις τραγικές συνέπειες της μη λειτουργίας της ΜΕΘ. 
Συγκεκριμένα, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 8-2-2018, με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε αναφέρει μεταξύ άλλων για το Νοσοκομείο μας: «Προβλέπονται 6 κλίνες ΜΕΘ και δεν λειτουργεί καμία. Η λειτουργία ΜΕΘ είναι παραπάνω από απαραίτητη γιατί πρόκειται για νησιωτική περιοχή που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω και της μεγάλης τουριστικής επισκεψιμότητας σημειώνονται δεκάδες τροχαία ατυχήματα. ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ !!!!» 
Επίσης σε άλλο σημείο αναφέρεται συνολικά για τις ΜΕΘ στα Επτάνησα κάνοντας λόγο για νησιά που αποκλείονται το χειμώνα και δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων (π.χ. στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο) και δεν λειτουργούν. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στα νησιά. Μόνο και μόνο για να είναι κοντά σε ΜΕΘ. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες. Νοσοκομεία σε περιοχές με ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν, εξοπλισμένες πλήρως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού 
Στην έρευνα αυτή , περιγράφεται επίσης η συνολική εικόνα των ΜΕΘ στην ελληνική επικράτεια, ενώ σύμφωνα με τα συμπεράσματα της η έλλειψη κλινών ΜΕΘ κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Ας δούμε κάποια πολύ σημαντικά σημεία της έρευνας όπως αποτυπώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου:
Τα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν αναπτυγμένες και πλήρως εξοπλισμένες 650 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 150 είναι κλειστές. Δεν λειτουργούν. Δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων Νοσηλευτών και ειδικευμένων ιατρών στην εντατικολογία. Οι 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ, στερούν τη Νοσηλεία σε περισσότερους από 4500 βαριά πάσχοντες ασθενείς το χρόνο. Με δεδομένο ότι ο μέσος όρος νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι 12 ημέρες, κάθε κλίνη ΜΕΘ νοσηλεύει 30 ασθενείς κατ’ έτος. Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που καταφέρνουν να βρουν έγκαιρα ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο 20% και για όσους ασθενείς δεν καταφέρνουν να βρουν ΜΕΘ το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά μέσο όρο 50%. Ως εκ τούτου,  εάν λειτουργούσαν οι 150 κλίνες ΜΕΘ που είναι πλήρως εξοπλισμένες και είναι κλειστές λόγω ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θα έσωζαν τις ζωές τουλάχιστον 1000 ασθενών κατ’ έτος. Με τον διπλασιασμό του ποσοστού θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους επειδή δεν βρίσκουν ΜΕΘ, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς πόσοι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους από την εγκληματική αδιαφορία του κράτους να λειτουργήσει τον απαραίτητο αριθμό κλινών ΜΕΘ. Εκτιμάται ότι περίπου 5000 ασθενείς κατ’ έτος δυστυχώς πληρώνουν με τη ζωή τους την έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Θα μπορούσαν να ζήσουν εάν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ. Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν χειρουργούνται επειδή δεν υπάρχει εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ για μετά το χειρουργείο. Επιβαρύνεται η υγεία τους με την καθυστέρηση. Όταν χειρουργούνται είναι αργά. Αναγκάζονται ασθενείς έκτακτα περιστατικά να αεροδιακομίζονται από νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ νησιών μόνο και μόνο για να χειρουργηθούν σε νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ.
Το ΕΚΑΒ εγγράφει τους ασθενείς στη λίστα αναμονής. Για τους ασθενείς που χρήζουν ΜΕΘ το ΕΚΑΒ ενημερώνεται από τα Νοσοκομεία. Η λίστα αναμονής υπερβαίνει τους 40-50 ασθενείς κάθε ημέρα. Οι διαθέσιμες κενές κλίνες ΜΕΘ δίδονται στο ΕΚΑΒ από τον Διευθυντή της ΜΕΘ κάθε Νοσοκομείου. Δεν υπάρχει προτεραιότητα στη λίστα αναμονής. Γίνεται επιλογή ασθενών σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο εντατικολόγο κάθε Νοσοκομείου που διαθέτει κενό κρεβάτι ΜΕΘ. Ο συντονιστής του ΕΚΑΒ περιγράφει την κατάσταση των ασθενών που είναι στη λίστα αναμονής και αποφασίζει ο εντατικολόγος ποιος ασθενής θα προηγηθεί. Τα κριτήρια είναι η ηλικία και η πάθηση. Προηγούνται τροχαία περιστατικά, νέοι σε ηλικία ασθενείς. Αποφασίζουν κατ’ ανάγκη χωρίς να έχουν άλλη επιλογή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Κανονικά για ένα Σύστημα Υγείας που λειτουργεί στοιχειωδώς θα έπρεπε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς που οι γιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανεξαρτήτως ηλικίας και πάθησης. Ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα. Πολλοί Ασθενείς βρίσκονται διασωληνομένοι στους θαλάμους σε ράντζα περιμένοντας τη σειρά τους για ημέρες. Οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες αφενός γιατί σοβαρές λοιμώξεις από ιώσεις καθίστανται όλο και πιο επικίνδυνες και αφετέρου η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη στα Δημόσια Νοσοκομεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.


Σύνταξη-Επιμέλεια

Επόμενο άρθρο