Οι 4 νέοι μιλούν για τη διαφθορά: «Προσωπική ηθική και θεσμική θωράκιση»

Η συζήτηση με τους τέσσερις νέους πολιτικούς της Κεφαλονιάς δεν θα μπορούσε να μην «περάσει» από το καυτό θέμα των ημερών. Κι αυτό δεν είναι άλλο, από το «Σκάνδαλο ». Στην ουσία δεν τους ζητήσαμε να τοποθετηθούν για το συγκεκριμένο σκάνδαλο αλλά για το πώς αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της διαφθοράς είτε πρόκειται για μικρά ρουσφέτια ή εξυπηρετήσεις, είτε για φαινόμενα μεμονωμένης διαφθοράς στελεχών που μπορεί να κουκουλώνονται από ένα κόμμα είτε για μεγάλα σκάνδαλα. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι άλλο είναι να μιλάς για τη διαφθορά και άλλο να μπαίνεις σε ένα παιχνίδι εξουσίας που περνούν από γύρω σου εκατομμύρια. Όμως προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε τις βασικές τους προθέσεις ή να ακούσουμε προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, πέρα από τα γνωστά… «κρεμάλα για όλους» κ.τ.λ.

Και οι τέσσερις συμφώνησαν χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στο… δεδομένο ότι η διαφθορά στην χώρα μας είναι δομική και απολύτως συστημική, οι περισσότεροι έθεσαν, έστω και με μικρές διαφοροποιήσεις το ζήτημα της προσωπικής ηθικής του πολιτικού, ενώ αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις τους για το «ποιος γεννά την διαφθορά», καθώς εκεί φάνηκαν οι διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες τους. Με κορυφαία εκείνη του Γιώργου (ΝΔ) και του Σπύρου (ΚΚΕ), οι οποίοι «κοσκίνισαν» τις αιτίες των φαινομένων διαφθοράς, ο πρώτος μέσα από την ίδια την φύση του ανθρώπου, για να διαφωνήσει ο δεύτερος ότι «κανείς δεν γεννήθηκε διαφθαρμένος», αλλά το «σύστημα είναι εκείνο που γεννά την διαφθορά».

Ας διαβάσουμε αναλυτικά τι μας είπαν:


Ζούμε τις μέρες αυτές το σκάνδαλο της NOVARTIS. Ποια είναι η άποψη και η θέση σας για την διαφθορά;

Γιώργος Κοκκόλης (ΝΔ) 

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Αν αντικειμενοποιήσεις τα κριτήρια που επιλέγεις, δεν επιτρέπεις την άμεση επαφή του πολιτικού λειτουργού με τον «πελάτη». Εδώ έχεις το πλεονέκτημα της τεχνολογίας που σου δίνει ένα σετ εργαλείων που δεν θα επιτρέψουν την διαπροσωπική επαφή όλων εκείνων που είχαν άμεση πρόσβαση στα διάφορα «μέγαρα». Αυτό θεωρητικά.

– Ναι αλλά αυτό δεν πετυχαίνει πάντα
– Δεν πετυχαίνει, ναι
– Συνήθως η διαφθορά βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά
– Οτιδήποτε έχει να κάνει με το μαύρο κομμάτι της οικονομίας, πάντα θα είναι ένα βήμα πιο μπροστά γιατί ακολουθεί τη φύση του ανθρώπου. Όσο εφευρίσκεις ευφυή συστήματα για να το αντιμετωπίσεις, θα βρίσκει πιο ευφυή συστήματα για ξεφύγει. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να περιορίσεις την διαφθορά, στο βαθμό που θα μπορεί να είναι ελέγξιμη. Εγώ δεν είμαι της άποψης ότι μπορεί να γίνει μια κοινωνία «αγγέλων». Και κάποιες χώρες που σήμερα μας «κουνούν το δάκτυλο», έχουν την ίδια διαφθορά με εμάς. Απλά στην χώρα μας η διαφθορά ήταν τόσο «δυσλειτουργική» που παρέλυε όλο το σύστημα. Κι ήταν τέτοια η διάχυσή της σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας ώστε τίποτε δεν υπήρχε που να λειτουργεί, τελικά, κανονικά. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα συνονθύλευμα σχέσεων.


Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στον τρόπο που τα ίδια τα κόμματα αντιμετωπίζουν τη διαφθορά. Ότι δηλαδή όλα «σκίζουν τα ρούχα τους», όταν πρόκειται για διαφθορά που αφορά σε στελέχη τους και ζητούν κάθαρση μόνο όταν πρόκειται για στελέχη των άλλων κομμάτων. Τους θυμίσαμε την υπόθεση Τσοχατζόπουλου και τον Ευ. Βενιζέλο να μιλά για «τηλεφωνικούς αριθμούς», οι οποίοι αποδείχτηκε ότι ήταν τελικά… «αμαρτωλοί» τραπεζικοί λογαριασμοί. Τα είδαμε όμως και με το σκάνδαλο Novartis όπου η Νέα Δημοκρατία έσπευσε αμέσως να υπερασπιστεί τα στελέχη της πριν καν εξετάσει τα στοιχεία, κι ενώ αυτά σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από έρευνα του FBI. Όλο το πολιτικό προσωπικό, και ιδιαίτερα αυτό των 2-3 μεγάλων κομμάτων, αποδέχεται με ευκολία τη διαφθορά, αλλά μόνο των άλλων, την ίδια στιγμή που η κοινωνία, και με την βοήθεια των κατευθυνόμενων ΜΜΕ βέβαια, έχει την πεποίθηση ότι το κάθε κόμμα κουκουλώνει τα δικά του σκάνδαλα, κι όταν χρειαστεί, όλα μαζί… αλληλοκουκουλώνονται.  

Εσείς που είστε νέοι, όταν έρχεστε σε επαφή με την διαφθορά, τι κάνατε;
Γιώργος Κοκκόλης: Εδώ μπαίνει το θέμα της προσωπικής ηθικής.

Στο Δήμο (Ραφήνας – Πικερμίου) δεν έχεις έρθει ποτέ σε επαφή με τη διαφθορά;
Ναι

Την κατήγγειλες;
Δεν την καταγγέλλεις, την αποκρούεις. Αν έρθει κάποιος και σου πάρε αυτά και κάνε αυτό, τον διώχνεις, τον αποκρούεις.

Δεν τον καταγγέλλεις;
Πώς να το καταγγείλω; Δεν είναι εύκολο. Πως θα το αποδείξω; Με τι μέσα; Είναι ο «λόγος» του και απέναντι ο «λόγος» μου. Πως; […] Ας μην κρυβόμαστε. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Κι όποιος θέλει να εφαρμόσει τον Νόμο, τον εφαρμόζει. Το ερώτημα λοιπόν είναι εσύ γιατί μπήκες σ΄αυτή την ιστορία. Αν έχεις μπει για να τ’ «αρπάξεις», θα τα «αρπάξεις» και μάλιστα με χίλιους τρόπους. Από κει και πέρα, αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το θεσμικό πλαίσιο, θα το χρησιμοποιήσεις μέχρι κεραίας. Είναι τόσο μεγάλο το σύστημα απόδοσης ευθύνης στο δημόσιο – αυτό είναι και το δράμα του, άλλωστε, αφού μέσα στην τόση πολλή «ευθύνη» δεν βρίσκεις ποτέ ευθύνη- που αν θες να δουλέψεις πραγματικά και υποδειγματικά μπορείς να το κάνεις.

Γιάννης Βαρούχας (ΣΥΡΙΖΑ)

Σε αυτό το πεδίο (της διαφθοράς) που συζητάμε, εγώ αισθάνομαι «προνομιούχος».

– (Γελώντας) Επειδή δεν έχει λεφτά το Ελληνικό Δημόσιο για να φάτε κι εσείς;…

– Όχι και ως προσωπικότητα αλλά και ως κομματικός χώρος αισθάνομαι προνομιούχος, πραγματικά. Είναι λίγο σαν να ληστεύεις εκκλησία…  Το θέμα της NOVARTIS είναι ξεκάθαρο. Προέκυψε από έρευνες των αμερικανικών υπηρεσιών.

– Γιώργος: Καλά, δεν είναι ξεκάθαρο…

– Γιάννης: Και έχουν έρθει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στο μέγαρο της Βουλής. Φοβερά πράγματα και προφανώς δεν μιλάνε στον αέρα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.  Υπήρχε ένα δωμάτιο της Βουλής όπου υπήρχαν τα στοιχεία και όσοι έμπαιναν και τα διάβαζαν, έβγαιναν έξω κάτωχροι. Το ζήτημα είναι το εξής: Για να υπάρχει διαφθορά υπάρχουν δυο μεριές. Αυτός που τα παίρνει κι αυτός που τα δίνει. Δεν γίνεται αλλιώς. Χρειάζεται, δηλαδή, μια «πρίζα» για να μπει το «βύσμα». Εγώ, ας πούμε, έξι χρόνια που είμαι σε πολιτική θέση δεν είδα απολύτως τίποτα.

Ποτέ; Τίποτα; Εντύπωση μου κάνει…
Τίποτα, πραγματικά. Και το λέω και ξεκάθαρα. Το λέω ξανά, για να υπάρχει διαφθορά πρέπει να υπάρχει αυτή η «διάθεση» κι από τις δυο μεριές για να γίνει αυτό το «νιτερέσο» που λέμε στην Κεφαλονιά.

Ναι αλλά πραγματικά μήπως δεν έχουν ξεσπάσει ακόμα μεγάλα σκάνδαλα επειδή απλώς είναι πολύ δύσκολοι οι καιροί σήμερα; Ξέρεις, κανείς δεν τρώει αυτό το «παραμύθι» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηθικό πλεονέκτημα. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, τα συστήματα αλλάζουν.

 Δεν υπάρχει κομματικός φορέας αψεγάδιαστος. Ενδεχομένως να υπάρξει ένας «αδύναμος κρίκος» που θα μας εκθέσει. Δυστυχώς, δεν μπορείς να τ’ αποκλείσεις. Κι ας πάρουμε μια μικρή κομματική οργάνωση, την δική μας εδώ στο Αργοστόλι, δεν μπορεί, δεν γίνεται να ναι όλοι «εντάξει». Αναγκαστικά θα βρεις και ανθρώπους που διαφωνείς με την στάση ζωής τους, με τον τρόπο τους. Δεν είμαστε όλοι “copy-paste”. Οπότε πάντα υπάρχει ο φόβος, κάποιος…. Το θέμα είναι πως αντιδράς. Πάρτε παράδειγμα την υπόθεση της υπουργού, της Αντωνοπούλου όπου ήταν κάθετη η αντίδραση.

Όχι δεν ήταν κάθετη η αντίδραση, καθόλου. Ίσα ίσα η περίπτωση της Αντωνοπούλου δείχνει το τελείως αντίθετο. 


– Όχι, με συγχωρείς, έκανε παρέμβαση ο ίδιος ο πρωθυπουργός και είπε δεν συντασσόμαστε με το νόμιμο


– Όταν βγήκε στα ΜΜΕ, όμως… Αυτό δεν είναι λίγο υποκριτικό; 

– Καθόλου υποκριτικό, από τη στιγμή που προώθησε τη ρύθμιση για την κατάργηση αυτού του μέτρου.


– Ένα μέτρο, το οποίο το είχε φέρει ο ίδιος!


– Όχι, με συγχωρείς…


– Ο Τσίπρας το είχε υπογράψει…


– Όχι, όχι, δεν είναι έτσι.

Έτσι είναι


Όχι, πότε το υπέγραψε αυτή η κυβέρνηση;


Το 2015Σημ. Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτό που προφανώς δεν γνώριζε ο Γιάννης είναι ότι η επιδότηση ενοικίου για μη εκλεγμένα στελέχη της κυβέρνησης (όπως η κ. Αντωνοπούλου) ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για το άρθρο 25 του ν. 4336/2015 (του μνημονίου δηλαδή που ψήφισε η κυβέρνηση)


Επίσης, δεν είναι υποκριτικό όταν και οι βουλευτές που δεν νοικιάζουν σπίτι να παίρνουν το επίδομα;
– Οι βουλευτές που δεν νοικιάζουν να παίρνουν το επίδομα; Αν είναι έτσι, είναι λάθος, κι ας είναι νομοθετημένο…


Γιώργος Κοκκόλης: Από την άλλη θα πρέπει να μην φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Υπάρχουν και βουλευτές που δεν έχουν την περιουσία που έχουν άλλοι. Αν είναι, για παράδειγμα, βουλευτής Ρόδου και έρχεται στην Αθήνα, αυτόν τι θα τον κάνεις; Δεν θα τον βοηθήσεις;

Γιάννης: Όχι, εκεί συμφωνώ με το ΚΚΕ, δεν πρέπει, είναι προκλητικά τα προνόμια.


Να επιστρέψουμε όμως στο θέμα της διαφθοράς
Γιάννης: Ναι, για να προστατευτούμε από τη διαφθορά δεν μπορούμε να στηριχθούμε στην ατομική ευθύνη του καθενός. Χρειάζεται πίστη στα συλλογικά όργανα και διαδικασίες για να μπορέσουμε να προστατευτούμε.

Γιώργος: Πράγματι, είναι σημαντικό αυτό που λέει ο Γιάννης, πρέπει να υπάρχουν όργανα, αν είσαι μόνος σου στο κενό, εύκολα θα σε φάνε. Ποιο εύκολα θα βρεθείς εσύ μετά έξω, είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να υπάρχει θεσμική θωράκιση.

Σπύρος Καμπίτσης 

Εντάξει, για να αντιμετωπίσεις τη διαφθορά πρέπει να γραφτείς στο ΚΚΕ (χαμόγελα). Την διαφθορά την γεννά το σύστημα. Κι είχαμε αρκετά σκάνδαλα το τελευταίο διάστημα με την NOVARTIS και τα όπλα που πουλήθηκαν στην Σαουδική Αραβία. Το μεγάλο σκάνδαλο είναι, ας πούμε για την NOVARTIS, ότι το φάρμακο είναι εμπόρευμα. Είναι κρυφό μυστικό οι συμφωνίες μεταξύ εταιρειών και του κράτους για ποσοστά, για απευθείας αναθέσεις, μέσα στον καπιταλισμό; Όχι φυσικά. Όλοι το ξέρουν κι ακόμη είναι νομοθετημένα, άλλωστε. Και θεσμικό πλαίσιο στην σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να γίνει, γιατί είναι δομικό στοιχείο του συστήματος. Να το πω απλά; Είναι το κέρδος. Όταν μπαίνει αυτό ανάμεσα, ο καθένας θέλει να βγάλει το μεγαλύτερο κέρδος. Όταν δεν υπάρχει η έννοια του κέρδους αλλά αυτή της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, μπαίνει αυτό σαν κριτήριο. Πώς θα σχεδιάσουμε την οικονομία μας ούτως ώστε να αποδίδει με βάση την ικανοποίηση της ανάγκης. Και φέρνω ως παράδειγμα, την υγεία, το σύστημα υγείας εδώ στην Κεφαλονιά. Σχεδιάζεται λοιπόν με βάση το πώς «θα βγουν» λεφτά. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το πόσα χρήματα βγήκαν για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου Αργοστολίου. Όμως δεν φέρνει γιατρούς ή νοσηλευτικό προσωπικό, ή μηχανήματα. Αυτό όμως δεν είναι κάλυψη λαϊκών αναγκών. Κι εδώ είμαστε νησί. Και χρειάζεται ένα νοσοκομείο να μην φεύγει ο ασθενής από την Κεφαλονιά παρά μόνο σε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη. Άρα τι πρέπει να έχω; Σίγουρα ΜΕΘ, χειρουργεία κλπ.

Ναι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας, αλλά η διαφθορά.
Είναι σύμφυτο. «Κόβεις» εδώ για να τα «πάρει» ο άλλος. Απολύτως σύμφυτο.

Το ΚΚΕ έχει φαινόμενα διαφθοράς;
Το ΚΚΕ δεν διαχειριζόμαστε δημόσια έργα. Είμαστε άλλωστε, «έξω από τον χορό», δεν έχουμε κάτι να διαχειριστούμε. Κι είμαστε το μόνο κόμμα που τρεις φορές έχουμε ελεγχθεί από Ορκωτούς Λογιστές. Και δεν έχουμε καν την λογική των άλλων κομμάτων.

– Κι αν π.χ. πάει ένα στέλεχός σας που είναι συνδικαλιστής και πει στον εφοπλιστή «για να σου λήξω την απεργία θέλω 5.000»; 

Αν τώρα, λέμε αν, γίνει κάτι, το κόμμα έχει ασφαλιστικές δικλείδες.

Ποιες είναι αυτές; 
Έχει τις καταστατικές του Αρχές.

Ποιες αρχές βρε Σπύρο; Τι κάνετε, λέμε, σ’ αυτή την περίπτωση;
Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Και φαίνεται αυτό από την ιστορία του κόμματός μας.

Γιώργος: Καλά όμως ήταν διαβόητα τα ποσοστά διαφθοράς στη Σοβιετική Ένωση… Άντε, κρατιέμαι τόσην ώρα… (γέλια)


Σπύρος: Το ανοίγουμε όποτε θέλεις αυτό το ζήτημα

ΚΝ: Όχι τώρα όμως (γέλια)

Σπύρος: Επειδή όμως μιλάμε για το ΚΚΕ, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, γιατί όποιος κάνει κάτι, δρα με τις συλλογικές αποφάσεις.

ΚΝ: Βρε Σπύρο μισό λεπτό, όλοι με τις συλλογικές αποφάσεις δρουν στα κόμματα, εγώ σου λέω γι’ αυτόν που ξεφεύγει. 

Σπύρος: Δεν λέω ότι όλα τα μέλη μας είναι αγγελικά πλασμένα. Το θέμα είναι πώς διαπαιδαγωγείς τα μέλη σου.

ΚΝ: Είναι άλλο πράγμα το πώς διαπαιδαγωγείς και άλλο πράγμα το αν αυτή η διαπαιδαγώγηση έχει αποτέλεσμα… Αν υπάρξει ένα τέτοιο περιστατικό σε κάποιον που δεν έπιασε, το απομονώνετε και το διώχνετε; 

Σπύρος: Ε, βέβαια.

ΚΝ: Έχει υπάρξει τα τελευταία 20 χρόνια ένα τέτοιο περιστατικό; 

Σπύρος: Πώς να σου απαντήσω κάτι τέτοιο;


ΚΝ: Έχεις εσύ υπόψη σου κάτι τέτοιο; 

Σπύρος: Με τον τρόπο που έχουμε λειτουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, με όλες τις αποφάσεις που έχουμε πάρει για τη λειτουργία μας και που έχουμε υλοποιήσει, έχουμε μια δικλείδα ασφαλείας παραπάνω από όλους τους άλλους για το ήθος των πρακτικών μας.

ΚΝ: Το να μην υπάρχουν κρούσματα, μπορεί να σημαίνει ότι τα κρύβετε καλύτερα (γέλια). 

Σπύρος: Πώς θα κρύψεις αν δεν έχεις κάτι να διαχειριστείς; Πώς θα έχεις εμπλοκή σε όλη αυτή τη σκανδαλολογία όταν είσαι έξω από το χορό;

Γιώργος: Τότε είναι σαν να στήνεσαι σε ένα βάθρο και μας κάνεις τον πάστορα…

Σπύρος: Πώς θα το κάνεις αυτό αν είσαι έξω απ’ το χορό;

ΚΝ: Πουλώντας για παράδειγμα τον 902 σε offshore;

Γιάννης: Δεν είστε στη Βουλή; Είστε έξω απ’ το χορό;

ΚΝ: Για βουλευτές του ΚΚΕ, όντως δεν έχει ακουστεί ποτέ κάτι.

Σπύρος: Ούτε για στελέχη.

ΚΝ: Συμφωνούμε όλοι ότι όπου υπάρχει εξουσία θα υπάρχει και διαφθορά; 


Γιώργος: Όπου υπάρχει άνθρωπος. Είναι σύμφυτο της ανθρώπινης φύσης.

Σπύρος: Δεν συμφωνούμε σ’ αυτό. Δεν είναι η φύση του ανθρώπου η διαφθορά. Δεν γεννιέται ο άνθρωπος διεφθαρμένος, πώς να το κάνουμε τώρα.


ΚΝ: Εμείς δεν είπαμε ότι είναι στη φύση του ανθρώπου αλλά στη φύση της εξουσίας…

Σπύρος: Η εξουσία, εξαρτάται… Τι τύπου είναι κι αν την ασκείς σωστά…

Στο σημείο αυτό με παρέμβαση του Γιώργου η συζήτηση πήγε στην Σοβιετική Ένωση και στα ποσοστά διαφθοράς που σύμφωνα με τον Γιώργο ήταν υψηλά. Μετά από μια έντονη κουβέντα, τελικά και ο Σπύρος δέχτηκε ότι παρουσιάστηκαν ζητήματα διαφθοράς αλλά μετά το 1956, προσθέτοντας ότι όλα πήρε 12 χρόνια στο ΚΚΕ να μελετήσει και να αξιολογήσει ολόκληρη την πορεία της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης, στην ερώτησή μας για την πώληση του 902 σε offshore, ο Σπύρος αφού σχολίασε ότι τα άλλα ΜΜΕ δεν προβάλουν τις θέσεις του ΚΚΕ απάντησε ότι «αναγκαστήκαμε να το κάνουμε γιατί θέλαμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας στους εργαζομένους. Πήγαμε σε αυτήν την αναγκαστική λύση, μια λύση που δυσκολεύει τη μάχη μας».

Τάσος Παπαθεοδωρόπουλος

Υπάρχουν πολλά σκάνδαλα που έχουν φανερωθεί, και φαντάζομαι και άλλα που δεν έχουν φανερωθεί, όπου έχουν εμπλακεί πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία πρέπει ως πολίτες να τα καταδικάσουμε. Τώρα, έρχεται το κομμάτι της ηθικής που μπαίνει μπροστά. Τι κάνεις λοιπόν όταν έρθει κάποιος με αυτούς τους σκοπούς; Θα μιλήσω από την δική μου εμπειρία μέσα από τους χώρους του ΤΕΙ. Εδώ είμαστε μια μικρή κοινότητα και λειτουργούσαμε σε πολύ οικογενειακό κλίμα. Δεν υπήρχαν φαινόμενα άλλων πανεπιστημίων με τις σχέσεις καθηγητή-φοιτητή. Αντιθέτως προσπαθούσαμε να δώσουμε χρήματα από αυτά του συλλόγου μας σε παιδιά που δεν είχαν οικονομική άνεση ή για το ενοίκιο τους.

Για να έχεις διαφθορά πρέπει να δώσεις δικαίωμα.  Το θέμα λοιπόν είναι κατά πόσο έχεις τα «στεγανά» για να μην σε πλησιάσει ποτέ κανείς. Εκεί ήταν και το μεγάλο πρόβλημα στον χώρο μας (εννοεί το ΠΑΣΟΚ) που ο καθένας μας χτύπαγε την πλάτη και του λέγαμε «μην ανησυχείς, θα σε καλύψω εγώ». Κι ήταν ένα τεράστιο λάθος.

Θα μεσολαβούσες σε μια μετάθεση στον στρατό ενός φίλου σου ;
Αυτά είναι μικροπολιτικές και δεν τις ασπάζομαι. Είναι δύσκολες οι εποχές για κάποιους για να τους το ξεκόψεις απότομα, όμως με την προσωπική μου στάση θα του έλεγα ένα μεγάλο όχι.

Λ. Αθανασίου – Στ. Αντύπας/ Κεφαλονίτικα Νέα