Συνέντευξη: Οι 4 νέοι πολιτικοί «θάβουν» το Δημοτικό Συμβούλιο και… βγάζουν δήμαρχο

Συνεχίζοντας τη συνέντευξη με τους 4 νέους πολιτικούς της Κεφαλονιάς, ρωτήσαμε να μας πουν τη γνώμη τους για το κορυφαίο πολιτικό όργανο του νησιού, το . Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ τα… ανδραγαθήματα ορισμένων δημοτικών συμβούλων τα οποία έκαναν τον γύρο και πανελλαδικών μέσων . Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι κάποιοι σύμβουλοι προσπαθούν και παράγουν έργο, είτε από τη συμπολίτευση είτε αντιπολιτευτικά.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ο μόνος που είχε άμεση επαφή με δημοτικά συμβούλια, ως αντιδήμαρχος Πικερμίου ήταν ο Γιώργος Κοκκόλης. Οι υπόλοιποι όμως φάνηκαν ενημερωμένοι για τα όσα διαδραματίζονται στο ισόγειο του Κεφάλου.

Ο Γιώργος Κοκκόλης ήταν κι αυτός που φάνηκε ποιο επιεικής από τους 4 για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και αυτός είπε ότι δεν τον εκφράζει. Πάντως, εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε την ανανέωση στη δημοτική αρχή λέγοντας πως «ό,τι δεν μπορείς να κάνεις σε 10 χρόνια, δεν θα το κάνεις σε 15»…

Οι υπόλοιποι «έθαψαν» κυριολεκτικά το Συμβούλιο δείχνοντας πλήρως απογοητευμένοι από τη λειτουργία του.

Εκτός από τον Γιώργο Κοκκόλη, και ο Τάσος Παπαθεοδωρόπουλος ζήτησε ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό της Κεφαλονιάς συνολικά (συμπεριλαμβανομένου και του δικού του συνδυασμού), λέγοντας ότι «οι παλιοί έχουν κάνει τον κύκλο τους». Πάντως οι μόνοι που μίλησαν ανοιχτά για ονόματα πιθανών υποψηφίων, έστω και ως προσωπικές προτάσεις, ήταν ο Τάσος Παπαθεοδωρόπουλος και ο Γιάννης Βαρούχας.


Κεφαλονίτικα Νέα: Ποια είναι η γνώμη σας για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου της Κεφαλονιάς;  

Γιώργος Κοκκόλης (ΝΔ): 

Είναι μία κλασσική εικόνα τοπικής αυτοδιοίκησης.


ΚΝ: Εσύ έχεις και την εμπειρία από τη Ραφήνα…

Γιώργος: Και στη Ραφήνα τα προβλήματα είναι παρόμοια. Εντάξει, δεν είναι τόσο οξυμένα τα πάθη όπως είναι εδώ. Εδώ… υπερβάλουν εαυτούς όλοι, δόξα τω Θεώ…

Εγώ δεν είμαι της απολιτίκ λογικής ότι γενικά τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Πράγματι όμως αυτό συμβαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στα λειτουργικά, δεν υπάρχει χρώμα. Όμως, η στρατηγική ανάπτυξη που έχει ένας Δήμος είναι κομμάτι πολιτικής αντιπαράθεσης. Π.χ. το αν εγώ θα δώσω σε ιδιώτη την καθαριότητα ή τον ηλεκτρ. φωτισμό είναι αντικείμενο πολιτικής συζήτησης. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι άχρωμο.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι, τόσο εδώ όσο και αλλού, προσωποποιούν πολύ τις διαφορές.

(ΚΝ) – Σε εκφράζει όμως το επίπεδο αυτής της συζήτησης που παρακολουθείς στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς; 

Γιώργος:  Όχι, ομολογώ πως όχι. Καταναλώνουν υπερβολικά πολύ ενέργεια στο να ξύνουν πληγές του παρελθόντος και σε προσωπικές αντεγκλήσεις, παρά στο να συζητούν επί της ουσίας για το πολιτικό αντικείμενο. Αν το κάνανε αυτό, η κοινωνία θα ήταν τελείως διαφορετική απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον Γιώργο Κοκκόλη να βαθμολογήσει το Συμβούλιο με άριστα το 10. Αρχικά έδωσε 6-7, βαθμολογία που ήταν σαφώς ψηλότερα από τους άλλους συνομιλητές. Στη συνέχεια φάνηκε να το μετανιώνει και, την ώρα που μιλούσαν τα υπόλοιπα παιδιά, μονολογούσε ότι «ήταν υπερβολικά ευγενικός όταν βαθμολογούσε, εννοώντας ότι έπρεπε να βάλει λιγότερο…»

Σπύρος Καμπίτσης (ΚΚΕ):

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι μεγάλος οπαδός του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά έχω εικόνα και είναι εικόνα απαξίωσης. Το απαξιώνουν οι ίδιοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Συνεχείς απουσίες του δημάρχου του ίδιου και των μισών συμβούλων, 250 θέματα ανά συνεδρίαση μέχρι 4:00 το πρωί… Ποιος θα κάτσει να συζητήσει τόσα θέματα και γιατί;

Εμείς δε θέλουμε να είναι έτσι τα συμβούλια και γενικά δε θέλουμε να είναι έτσι οι θεσμοί. Θέλουμε να υπάρχουν θεσμοί οι οποίοι θα εξυπηρετούν δύο πράγματα… Για εμάς είναι παράδειγμα ο Δήμος Πάτρας, ας πούμε… Που κάθεται, συζητάει…

(ΚΝ) – Που όλως συμπτωματικά έχει δήμαρχο του ΚΚΕ (γέλια)

Καμπίτσης: Καθόλου συμπτωματικά. Ακριβώς όπως τον θέλουμε στο σήμερα. Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι κάνει αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πάτρας στην κεντρική Πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δήμαρχος Πατρέων σέρνεται στα δικαστήρια κάθε δεύτερη βδομάδα. Για τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, επειδή καθάρισε την παραλία με τα μηχανήματα του δήμου και όχι με ανάθεση σε ιδιώτες…

ΚΝ: Δεν έχει καταδικαστεί όμως

Καμπίτσης: Όχι, ευτυχώς. Αυτό έλειπε… να καταδικαστεί κι όλας.

ΚΝ: Εννοούμε ότι μέχρι τώρα δικαιώθηκε…

Καμπίτσης:  Πάει ως επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου, υλοποιώντας αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αλλά είναι σε μια τέτοια κατεύθυνση, προσπαθεί να λύσει προβλήματα. Να σου πω ένα παράδειγμα: Για να καθαριστεί η παραλία της Πάτρας, με τους διαγωνισμούς τους κρατικούς ήθελε μερικές χιλιάδες ευρώ, κι αφού θα πήγαινε σε ανάθεση και θα περνούσαν μήνες. Βάζοντας τα μηχανήματα του Δήμου που είναι ιδιοκτησία του, πήρε μία μέρα και 1000 ευρώ. Και οι πλαζ της Πάτρας είναι προσβάσιμες στο λαό. Έτσι θέλουμε να λειτουργεί μία δημοτική αρχή. Αλλά βέβαια πρέπει να έχει άλλο προσανατολισμό.

Τάσος Παπαθεοδωρόπουλος (ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής): 
ΚΝ: Εσύ Τάσο;

– Πλήρως απογοητευμένος!

ΚΝ: Με άριστα το 10, δηλαδή, είσαι 1-2;

– Μηδέν! (Γέλια από όλους).

Κοκκόλης: Α, εγώ ήμουν πολύ large…

Τάσος: Εντάξει για να μην τα ισοπεδώσω, ε, ίσως 1 με 2… Όπως είπα και προηγουμένως, ερχόμενος στην Κεφαλονιά, βλέπω το νησί, χρόνο με το χρόνο, να παρακμάζει. {…} Η συνολική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι απαράδεκτη. Από το πώς εκφράζεται ο κάθε σύμβουλος, από τις προτάσεις του, από την αποχή του δημάρχου, απ’ όποια πλευρά κι αν το πάρουμε, είναι απαράδεκτη η εικόνα του Συμβουλίου και της διοίκησης του δήμου μας. Θεωρώ ότι είναι ίσως η χειρότερη που θα μπορούσαμε να έχουμε…

Γιάννης Βαρούχας (ΣΥΡΙΖΑ): 

Χαίρομαι που συμφωνούμε όλοι ότι δεν είναι καλή η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά θέλω να συμφωνήσουμε και σε κάτι ακόμα. Στο ότι υπεύθυνη για την κακή εικόνα του δημοτικού συμβουλίου είναι η δημοτική αρχή φυσικά.

ΚΝ: Του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου; 

Γιάννης: Όχι της Δημοτικής Αρχής, στο σύνολό της. Δείχνει αδυναμία, ανικανότητα και κακή διαχείριση. Έχουν διώξει τον κόσμο από το να παρακολουθεί τα δημοτικά συμβούλια, ακόμη και συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι πλέον δηλώνουν ότι «δεν μπορούμε να τους… παλέψουμε άλλο. Δεν παρακολουθούμε και διαβάζουμε μόνο τα ρεπορτάζ των συναδέλφων μας». Είναι το κορυφαίο όργανο στο νησί και θα έπρεπε να έχει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα.

Αυτό που λέτε ότι τα θέματα πάνε μέχρι τα χαράματα είναι μία στοιχειώδης αδυναμία. Θα έπρεπε να μην φτάνουν μ’ αυτό τον τρόπο και να γινόταν μία προεργασία σ’ αυτά τα θέματα. Και νά ‘χουν ετοιμαστεί πριν το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό γινόταν παλιά στους καποδιστριακούς δήμους.

Είναι όντως η χειρότερη Δημοτική Αρχή που θα μπορούσε να υπάρξει και θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν αντανακλαστικά και να φύγουν στις επόμενες εκλογές.


Ας… βγάλουμε δήμαρχο

Ωραία. Πάμε στην τελευταία ερώτηση: Ποιον θα προτείνατε στις κομματικές οργανώσεις σας για επόμενο δήμαρχο της Κεφαλονιάς.

Γιάννης: 

Εύκολη ερώτηση. Εγώ θα έλεγα ευθαρσώς και αμέσως τον Πέτρο Πετράτο. Είναι καθαρός, είναι ικανός, είναι αξιόλογος, σαν δάσκαλος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην κοινωνία μέσω της Παιδείας, είναι για μένα φανταστικός, ιδανικός. Με χίλια… θα τον πρότεινα.


Σπύρος: 

Δεν μπορώ να τ’ απαντήσω αυτό. Και για λόγους αρχής αλλά και γιατί είναι πολύ νωρίς για να πω κάτι. Θα σας πούμε όταν έρθει η ώρα.

– Η προσωπική σου άποψη, αν αύριο έπρεπε να προτείνεις υποψήφιο στα όργανα του κόμματος;

Αυτή είναι η προσωπική άποψη, δεν μπορώ να σας την πω, δε γίνεται. Είναι θέμα αρχής, όταν θα καταλήξουμε, επειδή είναι συγκεκριμένο θέμα και αποφασίζεται συλλογικά, θα σας πούμε.

Γιώργος:

Εγώ είμαι σε δύσκολη θέση, αφενός επειδή δεν ξέρω το ποιόν του κάθε προσώπου, άρα ό,τι και να πω θα είναι λίγο αυθαίρετο. Ως αυτοδιοικητικός όμως εγώ θα πω ότι δεν θα πρότεινα ποτέ ονόματα για κομματικό χρίσμα. Θεωρώ ότι δεν πρέπει στην αυτοδιοίκηση να υπάρχουν κομματικά χρίσματα. Είμαι κάθετος σ’ αυτό.


ΚΝ: Και πώς θα προκύπτει ένας υποψήφιος;

Γιώργος: Από ομάδες πολιτών. Εμάς η δική μας ομάδα είχε ανθρώπους που ήταν από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου μέχρι τον Πάνο Καμμένο.

ΚΝ: Ωραία, σαν μέλος της ομάδας πολιτών ποιον θα πρότεινες;

Γιώργος: Αν πρότεινα λοιπόν θα πρότεινα ανθρώπους οι οποίοι δεν θα ήταν καν μέλη του κόμματος.

ΚΝ: Όπως;
Γιώργος: Δεν μπορώ να σου πω συγκεκριμένα. Δεν έχω ακόμα χαρτογραφήσει την τοπική αυτοδιοίκηση εδώ για να έχω εικόνα, αλλά δεν θα πρότεινα ποτέ κάποιους… ή μάλλον για να σου πω ένα παράδειγμα, έχω κάνει μία πρόταση για το αναπτυξιακό συνέδριο που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία στο νησί τον Απρίλιο, οι περισσότεροι που έχω προτείνει δεν είναι μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι σε επίπεδο τοπικό είναι τελείως άτοπο και προφανώς έχω… ιδιοτέλεια που το λέω γιατί προέρχομαι από ένα συνδυασμό στη Ραφήνα που δεν ήταν κομματικός.


ΚΝ: Αν σε ρωτούσε το κόμμα σου; 

Γιώργος: Θα έβαζα προσωπικότητες.


ΚΝ: Αν σε ρωτούσε: «Να κατέβει ο Αλέξανδρος Παρίσης και πάλι ως υποψήφιος δήμαρχος Κεφαλονιάς»; Που είναι ένα κομματικό πρόσωπο, βέβαια. 

Γιώργος: Εκεί δεν ξέρω τι γραμμή έχει το κόμμα.

ΚΝ: Η προσωπική σου άποψη; Πριν βγει η επίσημη γραμμή. 

Γιώργος: Τώρα συγκεκριμένα δεν μπορώ να πω για έναν άνθρωπο. Η δική μου προσωπική άποψη γι’ αυτά τα θέματα, και γενικά για την πολιτική, είναι πως ό,τι δεν κάνεις σε 10 χρόνια δεν θα το κάνεις σε 15. Είναι κάτι που μου το έχουν αφήσει παρακαταθήκη οι δικοί μου δήμαρχοι και το κρατάω ως κόρη οφθαλμού: Μπαίνεις για να βγεις, δεν μπαίνεις για να μείνεις. Θεωρώ από εκεί και πέρα ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να κρίνει τι θέλει να κάνει και πώς κρίνει ότι πρέπει να πορευτεί. Αν θεωρεί ότι έχει πράγματα που θέλει να κάνει, καλώς να κατέβει, αν θεωρεί ότι πρέπει να το δώσει κάπου αλλού, ας το δώσει κάπου αλλού…

Τάσος: 

Καταρχάς, εγώ θέλω να πω από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι περισσότεροι έχουν κάνει τον κύκλο τους. Άρα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι ένα νέο πρόσωπο που δεν θα έχει φθαρεί πολιτικά και θα έχει την τιμιότητα και τη σοβαρότητα του να αναλάβει ένα τέτοιο πρόσωπο. Γιατί το αύριο είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ το χθες.

Αυτή η δημοτική αρχή δεν αφήνει τίποτα στον επόμενο. Δεν υπάρχει καμία μελέτη.

ΚΝ: Μην μείνουμε σ’ αυτά όμως. Να πούμε για το πρόσωπο;

Τάσος: Σαν πρόσωπο, μόνο χαρακτηριστικά μπορώ να πω.

ΚΝ: Όχι όνομα;

Τάσος: Όνομα δεν μπορώ να πω γιατί όπως ανέφερα πριν, πρέπει να είναι νέα πρόσωπα. Εγώ εκτιμώ πάρα πολλούς ανθρώπους. Εκτιμώ τον Θανάση Μουΐκη, τον Γρηγόρη Σταμούλη, τον Αλέξανδρο Παντελειό. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πάρα πολύ αξιόλογοι, όμως είναι μία προσωπική γνώμη.ΚΝ: Αυτή την προσωπική γνώμη ζητάμε, το διευκρινίσαμε αυτό. 

Γιάννης: Ναι, γιατί είπαμε όνομα χωρίς να έχουμε συζητήσει με κάποιον.

Τάσος: Υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι άνθρωποι, οι οποίοι θα μπορούσαν, αν είχαν οι ίδιοι την όρεξη να ασχοληθούν με τα κοινά.

ΚΝ: Θες νέο άνθρωπο λοιπόν. 

Τάσος: Ναι…


ΚΝ: Εσείς οι ίδιοι θα ήσασταν υποψήφιοι; Θα λέγατε «ναι»;

Γιώργος: Εγώ δεν θα μπορούσα να σου πω, γιατί έχω κατέβει ήδη (στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου), οπότε γιατί όχι…

Σπύρος: Αν το κόμμα αποφασίσει κάτι τέτοιο, ναι. Ό,τι μας χρεώσει κάνουμε. Από δήμαρχοι μέχρι να καθαρίζουμε σκάλες γραφείων. Δεν έχουμε τέτοια προβλήματα.

Γιάννης: Να προτείνω εγώ τον εαυτό μου, σε καμία περίπτωση… Αν ερχόταν ένας κύκλος αξιόλογων ανθρώπων και μού ‘λεγε «θέλουμε εσύ να ηγηθείς», θα το δεχόμουν.

ΚΝ: Εσύ Τάσο; Γιατί πληρείς τα χαρακτηριστικά που ζήτησες (γέλια). 

Τάσος: Το θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο γύρω σου. Ένα πλαίσιο ανθρώπων οι οποίοι να στηρίξουν, κι επειδή είναι δύσκολοι οι καιροί, πρέπει να υπάρχει συντονισμένη πολιτική για το πώς θα πάμε το νησί μπροστά.

Στ. Αντύπας – Λ. Αθανασίου | Κεφαλονίτικα Νέα