Μπακαλιάροι στο Ιόνιο

Συμπαθής και… νοστιμότατος ο μπακαλιάρος έχει συνδεθεί στην χώρα μας με την εθνική επέτειο και την γιορτή του Ευαγγελισμού της 25ης Μαρτίου. Ειδικά στην , η σχέση μας με τον μπακαλιάρο είναι μια σχέση αγάπης, με την εξίσου νόστιμη συντροφιά της «καυτής» σκορδαλιάς. 
Η «αγάπη» μας για τον μπακαλιάρο, όμως, δεν φαίνεται και τόσο «αθώα». Κι αυτό γιατί ο μπακαλιάρος του Ιονίου, όπως και συνολικά της Μεσογείου, είναι είδος υπό εξαφάνιση. Οι πληθυσμοί του στα βαθιά και όμορφα νερά του Ιονίου και της Μεσογείου έχουν μειωθεί δραματικά, κάτι που οφείλεται στην υπεραλίευση, στην έλλειψη μέχρι και πριν από λίγα χρόνια ενός διαχειριστικού σχεδίου αλίευσης στην χώρα μας, αλλά και του φυσικού «μειονεκτήματος» του συγκεκριμένου ψαριού, που όπως και άλλα ψάρια της Μεσογείου μεσαίου μεγέθους, αναπτύσσονται με πολύ αργό ρυθμό αναπαραγωγής, έχουν λιγότερους απογόνους από άλλα, μικρότερα ψάρια και ωριμάζουν σχετικά αργά. 
Οι αιτίες αυτές είναι που οδήγησαν την Ε.Ε να λάβει ήδη από το 2010 τα πρώτα μέτρα προστασίας του μπακαλιάρου, στην συνέχεια το 2013 με πρωτοβουλία της τότε Επιτρόπου αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, προτάθηκε η μείωση της αλίευσης του στο 1/3, ενώ με τα πρώτα διαχειριστικά σχέδια που ξεκίνησαν μόλις το 2014 με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, το πρόβλημα δεν φάνηκε να περιορίζεται, την ίδια μάλιστα στιγμή που οι πληθυσμοί του μπακαλιάρου στον Ατλαντικό, εξαιτίας ακριβώς ενός ορθολογικού πλαισίου προστασίας τους, δείχνουν να διασώζονται από την εξαφάνιση. 
Για το ζήτημα αυτό, πριν από περίπου δυο μήνες, τον Ιανουάριο του 2018, συνεδρίασε στην Βουλή η Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος, με την συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών, ειδικών ερευνητών και εκπροσώπων φορέων, αλλά και αλιείς. Η διαπίστωση για το υπήρξε δραματική. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), ο μπακαλιάρος στο Ιόνιο έχει εξαφανιστεί, ενώ δραματική είναι και η μείωση των λιβαδιών Ποσειδωνίας, δηλαδή των μεγάλων πυκνών φυκάδων του βυθού, που δημιουργούν ένα από τα σημαντικότερα υποθαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. 
Σύνταξη-Επιμέλεια