Συνέντευξη 4 νέων πολιτικών της Κεφαλονιάς

Τα Κεφαλονίτικα Νέα τον Μάρτιο του 2018 πραγματοποίησαν μία μεγάλη συνέντευξη-debate ανάμεσα σε 4 νέους πολιτικούς της Κεφαλονιάς που δημοσιεύτηκε σε 10 μέρη. Το παρόν άρθρο αποτελεί τον επίλογο της συνέντευξης ενώ στο τέλος αυτού του άρθρου μπορείτε να βρείτε τις παραπομπές για όλα τα υπόλοιπα μέρη.

Δημοσιεύουμε σήμερα το 10ο και τελευταίο μέρος της μεγάλης συνέντευξης των 4 νέων πολιτικών της Κεφαλονιάς. Σήμερα είναι η δική τους σειρά να θέσουν ερωτήματα ο ένας στον άλλο, χωρίς τη δική μας παρέμβαση. Οι ερωταπαντήσεις τους βιντεοσκοπήθηκαν και παρουσιάζονται στα παρακάτω βίντεο. Μετά ακολουθεί ένας επίλογος με τα όσα ζήσαμε και τα όσα σκεφτήκαμε σ’ αυτό το μεγάλο debate.

Οδηγίες: Δείτε όλα τα video κάνοντας κλικ στο κέντρο της video playlist που ακολουθεί. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξτε το video που θέλετε να δείτε από το μενού που βρίσκεται στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης το οποίο μοιάζει με τρεις γραμμές και ένα βελάκι: (δες εικόνα)

Προσοχή! Υπάρχει μία μόνο οθόνη video αλλά αυτή περιέχει όλα τα video που μπορείτε να επιλέξετε από το μενού. 
Τέλος, στο κάτω δεξί μέρος της ίδιας οθόνης μπορείτε να κάνετε κλικ στο τετραγωνάκι για να δείτε τα video σε πλήρη οθόνη.


Επίλογος: Από τον Μαυρογιαλούρο στους «μαύρους» κι άραχνους

Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα περνάει μία μεγάλη κρίση που βαθαίνει όλο και περισσότερο. Θεσμοί, συστήματα και δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από αγώνες και αίμα τίθενται υπό αμφισβήτηση και η χώρα ζει μια αναταραχή άνευ προηγουμένου που φτάνει μέχρι τον πυρήνα της ύπαρξής της. 
Την ίδια στιγμή που τα κοινοβουλευτικά κόμματα δείχνουν ότι αποτυγχάνουν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους, αναδύονται απ’ την ανυπαρξία σκοτεινές δυνάμεις του φασισμού, της μισαλλοδοξίας, του χουλιγκανισμού, της γραφικότητας.
Από απατεώνες-καρικατούρες που πουλάνε επιταγές ελπίδας σε κατεστραμμένους οικονομικά νεοέλληνες μέχρι τραμπούκους που πλασάρουν πατριωτισμό του τύπου «περικεφαλαία, καριοφίλι, ναζιστική μπότα» σε ανθρώπους που νιώθουν ότι έχουν χάσει την προσωπική αλλά και την εθνική τους αξιοπρέπεια. 
Παράλληλα, τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα συνεχίζουν στην καταστροφική αλλά και αυτοκαταστροφική γραμμή μιας τζάμπα μικροκομματικής πολεμικής, δείχνοντας ότι δεν έχουν πάρει χαμπάρι από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Μόνο που σήμερα η Ελλάδα, εκτός από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική ιστορία της, βρίσκεται και στον κυκεώνα έντονων γεωπολιτικών αλλαγών πιο διχασμένη και μπερδεμένη από ποτέ.

Οι 30ρηδες

Η συζήτηση που κάναμε είχε ως μοναδικό στόχο να αναδείξει τις σκέψεις, τις αγωνίες, τις προσδοκίες και, γιατί όχι, τις φιλοδοξίες νέων ανθρώπων που αποφάσισαν να ασχοληθούν με την πολιτική. Ίσως αυτοί είναι η μοναδική ελπίδα, ίσως έμαθαν από τα λάθη των προηγούμενων, ίσως πάλι να μην έχουν τίποτα καινούργιο να προσθέσουν. Αυτό θα το κρίνετε εσείς οι αναγνώστες.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το πραγματικά «νέο» δεν σχετίζεται με την ηλικία αλλά με τα μυαλά που κουβαλάει το κάθε πολιτικό υποκείμενο. Όμως, από την άλλη, είναι δύσκολο κάθε καινούργια γενιά να μην έχει μάθει κάτι από τα λάθη ή τις κατακτήσεις των προηγούμενων. 
Πιστεύουμε ότι σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό δικαιωθήκαμε. Παρ’ ότι το δείγμα νέων πολιτικών στην τοπική πολιτική σκηνή δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και παρότι επιλέξαμε σχεδόν «αναγκαστικά» τους 4 «τριαντάρηδες» πολιτικούς, η συνέντευξη πρόσθεσε μια νότα αισιοδοξίας στις εκτιμήσεις μας για το πολιτικό μέλλον της Κεφαλονιάς. 
Η συζήτηση έδειξε ότι ακόμη κι όταν υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές εκτιμήσεις, μπορεί να γίνει διάλογος, να υπάρξουν προτάσεις, να αλληλοσυμπληρωθούν απόψεις, να υπάρξουν συνθέσεις ακόμα και μέσα από έντονες διαφωνίες. 
Θα πρέπει να πούμε, ότι το… κεφαλονίτικο debate, για εμάς που πήραμε τη συνέντευξη, έμοιαζε να μην έχει καμία σχέση με τις φλύαρες και συνήθως ανούσιες κοκορομαχίες που παρακολουθούσαμε τα τελευταία χρόνια από τις οθόνες των τηλεοράσεων. Στα περισσότερα θέματα οι νέοι πολιτικοί ήταν ενημερωμένοι, δεν φοβήθηκαν ν’ ασκήσουν κριτική ακόμα και στα κόμματά τους, να βγουν εκτός κομματικής γραμμής χωρίς να προδίδουν τους πολιτικούς φορείς που ανήκουν ή την ιδεολογία που κουβαλάνε. 

Κραυγές και… ψίθυροι, φωνακλάδες και σιωπηροί αναγνώστες

Στα κοινωνικά δίκτυα και το facebook υπήρξαν στιγμές που έγινε… ο κακός χαμός. Από συνθήματα και απειλές, βρισιές και εικονομηνύματα με Μεταξάδες και κρεμάλες, μέχρι κάποια (λίγα δυστυχώς) πιο ψύχραιμα σχόλια που ασκούσαν κριτική ή δήλωναν σύμφωνοι σε κάποιες από τις απόψεις που ξεδίπλωναν οι 4. 
Από την άλλη πλευρά όμως, και αυτό είναι ενδεικτικό του πως λειτουργούν συχνά τα κοινωνικά δίκτυα, οι αναγνώστες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα κομμάτια της συνέντευξης. 
Παρ’ ότι συνομιλήσαμε με πρόσωπα που δεν είναι και τα πρώτα… πολιτικά celebrities στην Κεφαλονιά, και παρ’ ότι από δημοσιογραφική διαστροφή θέσαμε θέματα που έφταναν μέχρι την πολιτική φιλοσοφία (αν υπάρχει τέτοιος όρος), ο κόσμος ανταποκρίθηκε και διάβασε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέντευξη. Ήδη, μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, και χωρίς να έχει δημοσιευτεί το τελευταίο μέρος, η συνέντευξη ξεπέρασε τις 10.000 αναγνώσεις συνολικά, έχοντας ως πιο δημοφιλές θέμα τους υδρογονάνθρακες (1964 αναγνώσεις μέχρι σήμερα) και ως λιγότερο αυτό για τη Διαφθορά (622).

«Αυτοί θα μας σώσουν»;

Ίσως η πιο χαρακτηριστική ατάκα που ακούστηκε στα κοινωνικά δίκτυα από τους «φωνακλάδες» (που συνήθως μιλούν με ανορθόγραφα συνθήματα) ήταν το κλασσικό «αυτοί θα μας σώσουν»;

Η απάντηση είναι καταφανέστατη. Φυσικά και όχι. Δεν υπάρχουν πολιτικοί που να μπορούν να «σώσουν» τους πολίτες. Ποτέ δεν υπήρχαν, αλλά σήμερα είναι ακόμα εμφανέστερο ότι δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν και στο μέλλον. Μόνο οι συνθέσεις μπορούν να βοηθήσουν, ο διάλογος, η σκέψη, ο προβληματισμός, οι ιδέες, ο αγώνας.

Πολλά από τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα φέρουν ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί σήμερα. Όχι όλα όμως, και όχι όλοι οι πολιτικοί. Τα ίδια μάλιστα κόμματα που λειτούργησαν καταστροφικά τις τελευταίες δεκαετίες είναι κι αυτά που καθοδήγησαν την ελληνική κοινωνία σε πολλές από τις κατακτήσεις της.

Ακόμα κι αν κάποιος όμως απεχθάνεται τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ ή το ΠΑΣΟΚ ή όλα τα κόμματα ή και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, οφείλει να βρει μια εναλλακτική και να την προτείνει. Οι «πύρινες καταγγελίες», ο λαϊκισμός, οι ψευδοπροφήτες και οι «επαναστάτες της πορδής» έχουν κάνει πια τον κύκλο τους. Η ξεχαρβαλωμένη δημοκρατία που ζούμε ή θα αποκτήσει ξανά ερείσματα στην κοινωνία ή κάτι νέο θα γεννηθεί ή θα γίνουμε όλοι παρανάλωμα του φασισμού.

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Βαρούχα, τον Σπύρο Καμπίτση, τον Γιώργο Κοκκόλη και τον Τάσο Παπαθεοδωρόπουλο για την ψύχραιμη και δημιουργική συμμετοχή τους στην κουβέντα μας.

Ευχαριστούμε και το Libretto που μας φιλοξένησε.
Στ. Αντύπας – Λ. Αθανασίου | Κεφαλονίτικα Νέα

Τα θέματα της συνέντευξης:

  1. Εισαγωγή – Πώς ασχολήθηκα με την πολιτική
  2. Υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο
  3. Η διαφθορά: Προσωπική ηθική και θεσμική θωράκιση
  4. Αποποινικοποίηση της κάνναβης
  5. Η πολιτική, τα κόμματα, ο φασισμός και η μεταπολίτευση
  6. Η τέχνη, οι «χριστιανοί» και η λογοκρισία
  7. Πλειστηριασμοί
  8. Το Μακεδονικό
  9. Το Δημοτικό Συμβούλιο κι ο… νέος δήμαρχος