8ος Βαλλιάνειος: Όταν το μεράκι γίνεται αγώνας [εικόνες – video]

Τα τελευταία χρόνια, μία μικρή παρέα ανθρώπων έχει συμβάλει σημαντικά στη διάδοση του λαϊκού αθλητισμού στην .  Μετατρέποντας το μεράκι τους σε… αγώνα, έχουν δημιουργήσει αθλητικές διοργανώσεις στο Αργοστόλι, το Ληξούρι, σε μικρά χωριά και απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, μεταφέροντας τη χαρά του αθλητισμού σε παιδιά, μεγάλους και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Πότε με αθλητές που διαπρέπουν στον ελληνικό αθλητισμό και πότε με απλούς Κεφαλονίτες που φορούν τα αθλητικά τους και αναμετρούνται με τον ίδιο τους το εαυτό και τις αντοχές τους, η Κατερίνα Φωκά, ο Διονύσης Φωκάς, η Βάνια Σαμόλη και η παρέα τους στον Σύλλογο Δρομέων Κεφαλονιάς, έχουν γεμίσει το νησί με… ανθρώπους που τρέχουν, μετατρέποντάς το σε έναν μεγάλο αθλητικό χώρο.

O Διονύσης Φωκάς, η Κατερίνα Φωκά και η Βάνια Σαμόλη

Και μόνο να δει κανείς τη χαρά στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων όταν τερματίζουν μετά από έναν αγώνα μπορεί να καταλάβει το τι προσφέρουν οι τρεις τους στον αθλητισμό της Κεφαλονιάς, θυσιάζοντας πολύ προσωπικό χρόνο και κόπο.

Στον 8ο Βαλλιάνειο Αγώνα Δρόμου συμμετείχαν περίπου 300 άνθρωποι κάθε ηλικίας. Είδαμε μικρά παιδιά ακόμα και προσχολικής ηλικίας να συμμετέχουν στους μικρούς αγώνες αλλά και μεγαλύτερα παιδιά να τερματίζουν τον αγώνα των 10 χλμ.

Είδαμε επίσης ολόκληρες οικογένειες να συμμετέχουν, πατεράδες να τερματίζουν μαζί με τα παιδιά τους, ανθρώπους κάθε ηλικίας να… σπάνε τα προσωπικά τους ρεκόρ ή να τρέχουν για τη χαρά της συμμετοχής.

Για να στηθεί όλη αυτή η γιορτή οι διοργανωτές ετοιμάζονται για μήνες, ξοδεύοντας απίστευτο χρόνο για την οργάνωση, την επικοινωνία, την προετοιμασία.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι πριν οι 250-300 αθλητές τρέξουν το δικό τους αγώνα οι διοργανωτές έχουν… «τρέξει» ήδη πολλούς μαραθώνιους.

Στον φετινό αγώνα, 1ος ήρθε ο Γεράσιμος Πατρίκιος, 2ος ο Παναγής Χάλδας και 3ος ο Μαρίνος Βαρδαραμάτος, ενώ πρώτη από τις γυναίκες τερμάτισε η Μαρία Λουΐζα Καμαρηνού από την Αθήνα, με δεύτερη την Κατερίνα Καραμπέτσου και τρίτη την Αγγελική Κεραμιδά.

Όμως όλα αυτά έχουν ίσως μικρότερη σημασία αφού το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή όλου αυτού του κόσμου.

Δεν θα βαρεθούμε να το γράφουμε ότι ο αθλητισμός αποκτά πραγματικό νόημα όταν ο κόσμος φεύγει από τα σόου ποδοσφαιρικού τύπου, με τους εκατομμυριούχους προέδρους και τον ανταγωνισμό του «ο θάνατός σου, η ζωή μου» και κατεβαίνει στο δρόμο, στα γήπεδα ή στα ταρτάν να τρέξει, να παίξει μπάλα, να αθληθεί και να χαρεί έναν συναγωνισμό στον οποίο υπάρχουν μόνο νικητές.

Δείτε τα αποτελέσματα του αγώνα 

Δείτε φωτογραφίες και video από τον 8ο Βαλλιάνειο Αγώνα Δρόμου.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα