ΟΙ “ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί” στο Δημοτικό Συμβούλιο

Συζητήθηκε  μόλις πριν λίγη ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κεφαλονιάς το “καυτό”  θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από όσα συνέβησαν την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 με αφορμή τον  ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στο Αργοστόλι.


Την εκτός ημερήσιας διάταξης πρόταση ψηφίσματος έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ριζοσπάστες Ξανά”, Μάκης Δημητράτος, ο οποίος μάλιστα ήταν παρών την προηγούμενη Τετάρτη στον… επίμαχο πλειστηριασμό, πρόταση που τελικά υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους δημοτικούς συμβούλους Κεφαλονιάς.
Στην τοποθέτησή του όπως αυτή εμπεριέχεται στο σχετικό ψήφισμα κάνει λόγο για “αντισυνταγματικότητα” της σχετικής ηλεκτρονικής διαδικασίας, όπως επίσης και ότι αντιβαίνει σε κατακτήσεις του δικανικού μας  συστήματος. Μίλησε επίσης για την , ότι δηλαδή αποτελεί “φιλέτο” δράσης για τους πιστωτές λόγω της τουριστικής και οικονομικής θέσης της, ενώ προέβλεψε για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς “κοινωνική σύγκρουση”, που όπως είπε “δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δυο πλευρών”. 
Σχετικά με την έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων την ημέρα και την ώρα του πλειστηριασμού έξω από το συγκεκριμένο συμβολαιογραφικό γραφείο, ο Μάκης Δημητράτος είπε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να προστατεύει ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά τους πολίτες.
Τέλος,  κατέληξε πως αποτελεί απαίτηση από τους συμβολαιογράφους που έχουν πιστοποιηθεί για την διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να παύσουν την πιστοποίησή τους και κάλεσε και τους υπόλοιπους συμβολαιογράφους του νησιού να μην πιστοποιηθούν. 
Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, στην δική του τοποθέτηση,  αναφερόμενος στην πρόταση Δημητράτου, είπε πως δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα για πλειστηριασμούς περιουσιών που βρίσκονται στην Κεφαλονιά σε συμβολαιογραφικά γραφεία εκτός του νησιού και πρότεινε να ασκηθούν πιέσεις στην ίδια την Κυβέρνηση, καθώς αυτή είναι που έχει την κεντρική ευθύνη του προβλήματος. 
Ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, στην τοποθέτησή του έδωσε την πληροφορία ότι συζητήθηκε το θέμα στην ΚΕΔΕ αλλά δυστυχώς όπως είπε, έχει αποφασιστεί λόγω των μνημονίων οι πλειστηριασμοί να προχωρήσουν κανονικά.
Από την δημοτική παράταξη “Ενωμένη Τετράπολη” ο σύμβουλος Σπύρος Σαμούρης, πρότεινε να μπορούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να παίρνουν το δάνειο τους για να μην καταλήγει στους “αετονύχηδες”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ενώ και ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Παρίσης, μίλησε για την δυνατότητα να παίρνουν οι οφειλέτες τα δάνεια τους και μάλιστα στις χαμηλές τιμές που τα δίνουν οι τράπεζες σε ξένες εταιρίες.
Τέλος,  η  Λαϊκή Συσπείρωση “κατέβασε” δική της πρόταση για υπερψήφιση, κάτι που έχει την δική του σημασία, την στιγμή μάλιστα που ο ένας εκ των δυο δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης και συγκεκριμένα ο δικηγόρος Γιάννης Κουρούκλης, ήταν από τους νομικούς που “παραστάθηκαν” δυναμικά έξω από το κτίριο του συμβολαιογραφικού γραφείου όπου διεξαγόταν (τυπικά) ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Γκισγκίνης, απευθυνόμενος σε κάποιες δημοτικές παρατάξεις είπε πως “ρίχνουν στάχτη στα μάτια” και ότι οι σημερινές τοποθετήσεις τους προέκυψαν μετά τις αντιδράσεις και την κινητοποίηση που έγινε και που οι ίδιες ήταν απούσες, ενώ απευθυνόμενος στην παράταξη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε πως και η δημοτική Αρχή κάνει κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη πολιτών στο δήμο. 
Παράλληλα, ο Γιάννης Κουρούκλης, είπε ότι το καμιά λαϊκή κατοικία δεν θα μπορεί να προστατευτεί και ότι σε λίγο  θα μπορεί και ο δήμος να βγάζει σπίτια για δημοτικές οφειλές στο σφυρί ακόμη και για 500 ευρώ και πάνω. Επομένως, είπε, ότι θα πρέπει και σε αυτό να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο. 
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίζονται έξω από τα συμβολαιογραφικά γραφεία και δήλωσε την στήριξη του στην “οικογένεια” των συμβολαιογράφων, αν και όπως είπε η σύζυγός του και γνωστή συμβολαιογράφος στο Αργοστόλι δεν έχει πιστοποιηθεί για να διενεργεί ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. 

Ακολουθεί το ψήφισμα που κατέθεσαν οι “Ριζοσπάστες Ξανά” και υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο:Ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την πρώτη προσπάθεια διεξαγωγής ηλεκτρονικού πλειστηριασμού στην Κεφαλονιά, εκτιμά ότι αυτού του είδους οι διαδικασίες και οι επεμβάσεις στις περιουσίες συμπολιτών μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να πραγματοποιούνται στη Κεφαλονιά και από Κεφαλονίτες.

Η διαδικασία είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με το δικαιακό μας σύστημα.

Η διαδικασία κλειστής πόρτας και αποβολής του ενδιαφερόμενου προσβάλει την ιδιότητα του πολίτη και την δημοκρατία.

Οι διαδικασίες πλειστηριασμών εφαρμόζονται πρώτα σε οφειλέτες που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και όχι στους μεγαλοοφειλέτες.

Η μεθόδευση της υφαρπαγής της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών καμία σχέση δεν έχει με την διάσωση των τραπεζών. Οι Έλληνες πολίτες έχουν ανακεφαλαιώσει τις τράπεζες.

Η αποφασιστικότητα των φορέων και των πολιτών της Κεφαλονιάς να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς για να προστατεύσουν την περιουσία τους από τα ”κοράκια” και να σταθούν ενάντια σε όποιον τους εμποδίσει , θα δημιουργήσει ισχυρές κοινωνικές εντάσεις και πιθανόν να πλήξει και τον τουρισμό.

Η Κεφαλονιά αποτελεί ”φιλέτο” δράσης λόγω της τουριστικής δραστηριότητας και της προνομιακής θέσης.

Επειδή θα υπάρξει κοινωνική σύγκρουση που δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο πλευρών.

Επειδή η αστυνομία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να προστατεύει προληπτικά ιδιωτικές επαγγελματικές δραστηριότητες, αλλά τους πολίτες.

Επειδή το οικονομικό τίμημα για τους διεκπεραιωτές συμβολαιογράφους είναι ευτελές σε σύγκριση με την ηθική,το δίκαιο και την κοινωνική ευθύνη που αναλογεί.
Απαιτούμε από τους συμβολαιογράφους της Κεφαλονιάς που έχουν πιστοποιηθεί για την διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών άμεσα να αποσυρθούν και καλούμε τους υπόλοιπους να μην συμμετέχουν στις διαδικασίες των πλειστηριασμών.
Είναι το ελάχιστον που σας ζητείται σαν πράξη επιβεβαίωσης της ιστορικής πορείας της Κεφαλονιάς. Είναι πράξη ανταπόδοσης στους συμπολίτες-πελάτες σας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι μαζί σας σ`αυτήν την απόφαση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ


Σύνταξη-Επιμέλεια