Σέρχιο Πιτόλ: Η συζυγική ζωή

Εχθές, 12.04.2018 απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο Mεξικανός συγγραφέας Σέρχιο Πιτόλ. Με σημαντική συμβολή στα ισπανόφωνα γράμματα, έγινε περισσότερο γνωστός με την  «Τριλογία του Καρναβαλιού» που αποτελείται από τα εξής αυτοτελή μυθιστορήματα: «Το γαϊτανάκι του έρωτα»«Η εξημέρωση του θεϊκού φλαμίνγκο» και το «Συζυγική ζωή» για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.

Σέρχιο Πιτόλ

Το βιβλίο αφηγείται τη ζωή ενός ζευγαριού, της Ζακλίν και του Νικολάς Λομπάτο, που διάγουν βίο ρηχό και αφόρητο και που μετά από χρόνια συμβίωσης έχουν καταλήξει να μισούν ο ένας τον άλλο. Η Ζακλίν παντρεύτηκε τον Νικολάς, ανερχόμενο τότε επιχειρηματία, αδράχνοντας τη χρυσή της ευκαιρία να ξεφύγει από την οικογενειακή και οικονομική της μιζέρια. Εκείνος πάλι, την απατά κατ’ εξακολούθηση χωρίς να νιώθει ίχνος ενοχών. Καθώς τα χρόνια περνούν, εκείνη βυθίζεται όλο και περισσότερο στην φαντασίωση ότι αρκεί μονάχα να απελευθερωθεί από αυτόν τον τυραννικό άντρα που την υποτιμά και την εξευτελίζει για να μπορέσει στη συνέχεια να αναδείξει τον πραγματικό της εαυτό, που όπως πιστεύει, δεν είναι άλλος από μια σπουδαία λογοτέχνιδα… Άλλωστε, ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που έχει από τον σύζυγό της είναι ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να αγγίξει τα πνευματικά της υψίπεδα, αυτός,  ένας άξεστος χωριάτης που έτυχε κι έπιασε λεφτά ενώ εκείνη… Εκείνη πιστεύει ότι είναι ένα πλάσμα λεπτού ψυχισμού σαν τις ηρωίδες της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του περασμένου αιώνα και θεωρεί ότι το μόνο που της λείπει για να εξελιχθεί σε μεγάλη συγγραφέα ή έστω σε προστάτιδα των Γραμμάτων και των Τεχνών είναι η ελευθερία της. Α, και το χρήμα. Του συζύγου, κατά προτίμηση.


Έτσι, ανήμερα της έβδομης επετείου του γάμου τους, η Ζακλίν συλλαμβάνει την ιδέα να δολοφονήσει τον Νικολάς όχι μόνο για να τον εκδικηθεί για τις απιστίες του αλλά και για να τον κληρονομήσει. Ο Νικολάς από την άλλη, πρότυπο του αεριτζή επιχειρηματία που ανελίσσεται γρήγορα αλλά και πέφτει με τεράστιο πάταγο, δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται το σχέδιο εξόντωσής του. Αντίθετα, συνεχίζει να ασχολείται με τις ύποπτες δουλειές του ενώ η Ζακλίν επιδίδεται σε άγρα συνεργών για να εκτελέσουν τη δολοφονία του συζύγου της. Και ποιος καλύτερος συνεργός από έναν εραστή; Τα σχέδιά της όμως αποτυγχάνουν το ένα μετά το άλλο επί σειρά ετών ενώ η ίδια τραυματίζεται κάθε φορά: τη μία χάνει το δάχτυλό της, την άλλη παθαίνει εξάρθρωση ώμου και πάει λέγοντας. Μετά από αλλεπάλληλες απόπειρες δολοφονίας του Λομπάτο, η Ζακλίν βρίσκεται μπροστά σε μια οδυνηρή για εκείνην έκπληξη (που αν σας την πω, θα χαλάσω την ανάγνωση του βιβλίου!). Έτσι, η τριακοστή πια επέτειος των γάμων του ζευγαριού, τους βρίσκει μέσα σε μία καθαρά σουρρεαλιστική ατμόσφαιρα να απολαμβάνουν ολόψυχα – και κάπως αρρωστημένα ίσως – ο ένας την παρουσία του άλλου, κουτοπόνηροι και οι δύο και ενωμένοι για πάντα με το κρυφό σαράκι αγάπης και μίσους που τους κατατρώει επί τόσα χρόνια…

Πρόκειται για ένα απολαυστικό και ευφυές μυθιστόρημα που όσο προχωρά τείνει προς το γκροτέσκο, θίγοντας με βιτριολικό χιούμορ τόσο το θέμα του γάμου όσο και της γρήγορης κοινωνικής ανόδου και του νεοπλουτισμού. Ο Σέρχιο Πιτόλ, που υπηρέτησε ως διπλωμάτης σε διάφορες χώρες, είχε τιμηθεί τα πιο σημαντικά βραβεία των ισπανόφωνων γραμμάτων, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Θερβάντες το 2005.

Το βιβλίο «Η συζυγική ζωή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση της Κατερίνας Τζωρίδου.

μεταφράστρια