Ο πλειστηριασμός μιας «είμαι και δεν είμαι» Αριστεράς [Editorial #21]

«Αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας», φώναζε ο συνεργάτης και «γείτονας» στα Κεφαλονίτικα Νεα, Σταύρος Αντύπας, στον χθεσινό πρώτο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στην Κεφαλονιά.

Και πράγματι, αυτά που ζήσαμε εχθές, μπροστά από το συμβολαιογραφικό γραφείο, θύμιζαν άλλες εποχές. Ήταν πρωτοφανή, αλλά, δυστυχώς, όχι μοναδικά. Αντίθετα, μοιάζουν ο μαύρος προάγγελος γι’ αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει.

Η τύχη της Κεφαλονιάς να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ομορφότερα μέρη του κόσμου για να ζήσει κάποιος ή να επισκεφτεί, μετατρέπεται αργά, αλλά σταθερά σε ατυχία. Τα ακίνητα του ευλογημένου αυτού τόπου μετατρέπονται σταδιακά σε «άνθρακες» για τους ιδιοκτήτες τους και «χρυσάφι» για τους ρευστοποιητές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Εχθές ήταν ένας πολίτης από την Αιτωλοακαρνανία. Αύριο θα είναι ένας γείτονας απ’ το Αργοστόλι, ένας συγγενής απ’ το Ληξούρι, ένας γνωστός απ’ το Φισκάρδο, τον Πόρο ή την Αγία Ευφημία. Ο τ. πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλονιάς έχει προβλέψει ότι έρχονται δεκάδες πλειστηριασμοί στην Κεφαλονιά απ’ τον Σεπτέμβριο.

«Κανένα σπίτι…»

Η «είμαι και δεν είμαι» Αριστερή κυβέρνηση που ένα μεγάλο μέρος της ψηφοθηρικής της άγρας βασίστηκε στο σλόγκαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» παραχωρεί σπίτια, μικρομάγαζα, χωράφια και ανθρώπινα ερείπια σε ένα σύστημα που η ίδια πολέμησε λυσσαλέα τις προηγούμενες δεκαετίες. «Γη και ύδωρ» στο βωμό μιας εξόδου από έναν πόλεμο που μπορεί να προκάλεσαν άλλοι, όμως η ίδια ευαγγελίστηκε μια ανέξοδη νίκη, με νταούλια και ζουρνάδες… Κι από τότε γνωρίζει μόνο ήττες…

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο τρόπος που το παραχωρεί μοιάζει εφιαλτικός. Ακόμη και βασικά δικαιώματα των πολιτών, για τα οποία χιλιάδες Έλληνες (και πόσο μάλλον Αριστεροί) πάλεψαν για δεκαετίες, καταστρατηγούνται με ντροπιαστικό τρόπο.

Στον χθεσινό πλειστηριασμό ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν μπορούσε καν να προσεγγίσει τον χώρο. Παρατεταγμένες οι αστυνομικές δυνάμεις, ίσως στον πιο άχαρο ρόλο που τους έχει ανατεθεί ποτέ, και με εκφρασμένη δημόσια την αντίθεσή τους στο να παίζουν τους φρουρούς μιας παράνομης διαδικασίας, εμπόδιζαν τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τους δικηγόρους του, από το να μπουν στο γραφείο και να παρακολουθήσουν μία δημόσια διαδικασία από την οποία θα έχανε ολόκληρο το βιος του.

Η ψυχραιμία του επικεφαλής της αστυνομίας αλλά και η διάθεση όλων να μην έρθουν σε σύγκρουση με τους αστυνομικούς απέτρεψε την τελευταία στιγμή μια γενικευμένη σύρραξη και μάλιστα για ένα θέμα που όλοι έδειχναν να συμφωνούν.

Όλα αυτά αποτελούν ντροπή. Ντροπή για την Αριστερά, ντροπή για τη Δεξιά, ντροπή για την Κεφαλονιά, για τους δικηγόρους, για τους συμβολαιογράφους, για τους δημοσιογράφους, για όλους.

Όμως αυτά που θα ζήσουμε στο άμεσο μέλλον φαντάζουν ακόμη πιο ζοφερά. Όταν η όποια κυβέρνηση θα ρίξει στο τραπέζι με θόρυβο το τελευταίο χαρτί που είναι το «πλειστηριασμοί ή καταθέσεις» και αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο η απάτη των «εξελιγμένων χρηματοπιστωτικών τεχνικών» που μεγέθυναν για χρόνια την ελληνική οικονομία, τότε φοβάμαι ότι η χώρα θα ζήσει στιγμές που δεν έζησε ποτέ στο παρελθόν. Γιατί τότε δεν θα είναι οι αστυνομικοί που θα περιφρουρούν αυτές τις άθλιες διαδικασίες. Θα είναι οι μικροκαταθέτες, οι μικροεπαγγελματίες, οι άνθρωποι της καθημερινότητας.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προφυλάσσει την κατοικία των μικροϊδιοκτητών όμως οι όροι και προϋποθέσεις που μπαίνουν αποδεικνύουν ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα ή μια ανέντιμη μισή αλήθεια, που μάλιστα η επιτυχία της επαφίεται στον «πατριωτισμό» των τραπεζών.

Όταν αρχίσει να αποκαλύπτεται η πραγματικότητα, τότε οι καταθέτες θα έρθουν απέναντι από τους ιδιοκτήτες, οι οικονομικά ενήμεροι ασφαλισμένοι που δεν αντέχουν να πληρώνουν άλλο εισφορές απέναντι σ’ αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν και χρησιμοποιούν δωρεάν τις υπηρεσίες υγείας, οι εξαθλιωμένοι και εσαεί υπερχρεωμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες απέναντι ακόμη και στους πιο φτωχούς δημοσίους υπαλλήλους που τουλάχιστον διατηρούν έναν μισθό.

Η πόλωση είναι το τελευταίο στάδιο πριν τον κανιβαλισμό μιας κοινωνίας. Ακόμη κι αν βγούμε απ’ τα μνημόνια, μοιάζει πλέον βέβαιο ότι δεν θα βγούμε όλοι ζωντανοί.

Κι αυτός ο πλειστηριασμός, του ποιος θα βγει ζωντανός και ποιος όχι, θα είναι ο πιο ατιμωτικός που εκτέλεσε ποτέ η «είμαι και δεν είμαι» Αριστερά αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.


Κεφαλονίτικα Νέα