Αφιέρωμα: Οι πρωταγωνιστές του Στίβου της Κεφαλονιάς – Αθλητές, γονείς, προπονητές μιλούν στα Κεφαλονίτικα Νέα [video]

Η αθλητική παράδοση στην Κεφαλονιά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι το νησί μας, παρά τις ιδιαίτερες ομορφιές του, την μεγάλη ιστορία του και τα σπάνια φυσικά φαινόμενα που το κατατάσσουν μοναδικό «στο είδος» του, δεν παύει να είναι μια νησιωτική και επαρχιακή περιοχή με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέγεθος του πληθυσμού, τις υποδομές, τις ευκολίες και τις δυσκολίες του.


Εδώ και καιρό στα Κεφαλονίτικα Νέα ήταν στην σκέψη μας ένα μικρό αφιέρωμα στην σημερινή πραγματικότητα του κλασσικού αθλητισμού στην Κεφαλονιά, κάτι που παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια από κοντά. Άλλωστε η αγάπη του Κεφαλονίτη και της Κεφαλονίτισσας για τον αθλητισμό είναι αδιαμφισβήτητη, πόσο μάλλον όταν αυτός «φέρνει» και επιτυχίες.

Κορίτσια με επιδόσεις γυναικών

Λίγες μέρες αργότερα, η 14χρονη (13,5 για την ακρίβεια) Ιωάννα Σολιδάκη «σπάει» το ρεκόρ γυναικών Κεφαλονιάς στα 100μ. Στους ίδιους αγώνες η Κεφαλονιά θα φέρει τρία μετάλλια: στο μήκος, στο τριπλούν και στα 4Χ100 των αγοριών.

Παναγιώτης Αλυσανδράτος, Γεωργία Κορνελάτου, Άννα Κρούσσου, Ιωάννα Σολιδάκη,
Κι όλα αυτά ενώ σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθούν στο Ληξούρι τα Βεργώτεια 2018 με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων με παγκόσμιες επιδόσεις. 
Ο στίβος στην Κεφαλονιά αναπτύσσεται και μεγαλώνει, κόντρα στους δύσκολους καιρούς.

Οι προπονητές

Πίσω από όλα τις επιτυχίες κρύβονται 3 αδέλφια: ο Νίκος, ο Βασίλης και ο Διονύσης Μεταξάς, προπονητές στη ΓΕΚ Κεφαλληνίας που δουλεύουν συστηματικά προωθώντας πρώτα απ’ όλα τον ίδιο τον αθλητισμό, χωρίς άγχος ή πίεση για επιδόσεις και μετάλλια.

O Νίκος Μεταξάς
«Αυτά έρχονται μετά», μας είπαν, «σημασία έχει τα παιδιά να γνωρίσουν τον αθλητισμό και να μάθουν να γυμνάζονται σωστά και σφαιρικά. Στις μικρές ηλικίες δεν πρέπει να υπάρχει πίεση αλλά συστηματικά δουλειά και, αν αργότερα έρθουν και τα ρεκόρ, καλώς να έρθουν».
Τα αδέλφια Μεταξά είναι απόφοιτοι των Γυμναστικών Ακαδημιών (ΤΕΦΑΑ), έχοντας περάσει από τον στίβο ως αθλητές με σημαντικές επιτυχίες μάλιστα. Από τα χέρια τους περνάνε σχεδόν όλα τα ζητήματα που αφορούν στον στίβο: οργανωτικά, λειτουργικά, αγωνιστικά, είναι εκείνοι ουσιαστικά που «τρέχουν» τους μεγάλους αγώνες όπως τα Βεργώτεια, που λύνουν προβλήματα καθημερινά όταν αυτά προκύπτουν στο στάδιο του Αργοστολίου, που συνοδεύουν τους αθλητές τους σε όλους τους αγώνες εκτός της Κεφαλονιάς, που έχουν την διοικητική και λειτουργική ευθύνη της Γυμναστικής Εταιρίας Κεφαλονιάς, του συλλόγου δηλαδή που φέρνει επιτυχίες και πανελλαδικές διακρίσεις στο νησί μας.

Ο Βασίλης Μεταξάς
Ιδιαίτερα σημαντική και η προσφορά τους στις ακαδημίες της Γ.Ε Κεφαλονιάς, καθώς μαζί με την Μέμη Αλυσανδράτου, που κι αυτή είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ και στα πρώτα προπονητικά της βήματα, προπονούν γύρω στα 150 παιδιά μικρότερων ηλικιών, τόσο στο Αργοστόλι, όσο και στο Ληξούρι.

Η Μέμη Αλυσανδράτου

Οι υποδομές

Οι Κεφαλονίτες αθλητές πολλές φορές καλούνται να προπονηθούν σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Πρώτα απ’ όλα δεν έχουν ένα κλειστό γυμναστήριο να προστατευθούν το χειμώνα με αποτέλεσμα να προπονούνται, πότε στη βροχή και πότε σε ένα κοντέινερ-αποθήκη, που μετέτρεψαν σε «κλειστό γυμναστήριο» για τα απολύτως απαραίτητα.

Την ίδια στιγμή, το Στάδιο Αργοστολίου είναι από άκρη σ’ άκρη σκαμμένο και κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά το πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα.

Βρέθηκε νερό και ο εργολάβος ζητάει επιπλέον χρήματα για να προχωρήσει, πράγμα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην παράδοσή του. Ευτυχώς που δεν βρέθηκε και πετρέλαιο…

Τουλάχιστον η ΚΕΔΗΚΕ αγόρασε ένα στρώμα ολυμπιακών προδιαγραφών για τα άλματα και έτσι οι αθλητές δεν κινδυνεύουν να βρεθούν στο έδαφος αφού το προηγούμενο ήταν παιδικό.

Οι αφανείς ήρωες: Οι γονείς

Τι αλήθεια σημαίνει να είσαι γονιός αθλητών και μάλιστα με σημαντικές διακρίσεις; Πως μπορεί να νιώθει μια μητέρα για τον δικό της «πρωταθλητή»; Πώς είναι να στέκεσαι δίπλα του σε επιτυχίες και αποτυχίες;

Οι αθλητές και οι αθλήτριες της Γ.Ε Κεφαλονιάς, οι διακρίσεις και τα μετάλλια, έχουν το… τίμημά τους. Ειδικά σε συνθήκες «ισχνών αγελάδων» και οικονομικής ύφεσης, η πολυτέλεια των επιχορηγήσεων από την πολιτεία, τους Ο.Τ.Α, αλλά και από ιδιώτες χορηγούς είναι πλέον κάτι σπάνιο.
Έτσι, μοναδικοί χορηγοί όπως ανέφερε και στο video ο Νίκος Μεταξάς των αθλητών και των αθλητριών μας, είναι μόνο οι γονείς τους, οι οποίοι όχι μόνο στηρίζουν τα παιδιά τους ηθικά και συναισθηματικά, αλλά αναγκάζονται αρκετά συχνά να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Στην κάμερα των Κεφαλονίτικων Νέων μίλησαν οι γονείς της Μέμης Αλυσανδράτου, της Άννας Κρούσσου και της Ιωάννας Σολιδάκη για τις αγωνίες τους, τις συγκινήσεις αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Μίλησαν επίσης οι ίδιοι οι αθλητές: η Άννα Κρούσσου, η Ιωάννα Σολιδάκη, ο Παναγιώτης Αλυσανδράτος, η Γεωργία Κορνελάτου, η αθλήτρια-προπονήτρια Μέμη Αλυσανδράτου και ο προπονητής Νίκος Μεταξάς για τα όνειρα, τις επιτυχίες, τις στερήσεις αλλά και τα δώρα που τους προσφέρει ο αθλητισμός. 

Δείτε το βίντεο-αφιέρωμα που ετοιμάσαμε.

Σύνταξη-Επιμέλεια
Λ, Αθανασίου / Σ. Αντύπας-Κεφαλονίτικα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0