Μικρό αφιέρωμα στον Θιακό στιχουργό Μιχάλη Μπουρμπούλη

Αν για τον Μιχάλη Μπουρμπούλη «η ποίηση είναι ορυκτό», τότε στην και την Ιθάκη, στους τόπους δηλαδή της καταγωγής ενός τόσο σπουδαίου ποιητή, στιχουργού και συγγραφέα, θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για ένα από τα πιο σπάνια και όμορφα “ορυκτά” στα ελληνικά γράμματα και το ελληνικό τραγούδι.

Ο γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1939 στην Πάτρα, στις 8 Νοεμβρίου του 1939, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως χωροφύλακας. Μετά εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Ιθάκη, πατρίδα της μητέρας του (το γένος Δενδρινού), όπου και τελείωσε το Ναυτικό Γυμνάσιο.

Κεφαλονίτης στην καταγωγή, το επώνυμό του ήταν διπλό, Μοσχονάς – Μπουρμπούλης με ρίζες από το Αϊβαλί της Μ. Ασίας. Τελικά, όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Τασσώ Γαΐλα, επικράτησε το Μπουρμπούλης. Αθλητής και μάλιστα δρομέας στα νιάτα του, από νωρίς λάτρεψε τη λογοτεχνία, ενώ στα 17 του χρόνια έγραφε ήδη σονέτα.

Πρώτες του αναγνώσεις οι Σολωμός, Κάλβος, αλλά και σατυρικοί όπως ο Λασκαράτος που όπως ο ίδιος έχει πει, ήταν το μεγάλο του πάθος. Η λατρεία του για τους δυο πρώτους σημαντικούς ποιητές ήταν τέτοια που απέκτησε πληρώνοντας μεγάλα ποσά σε δημοπρασίες, την Α’ έκδοση του Εθνικού Ύμνου που έγινε στο Μεσολόγγι και την Α’ έκδοση του Κάλβου στο Παρίσι.

Από αριστερή οικογένεια ο ίδιος, όμως ένας από τους θείους του, ο Κοσμάς
Μπουρμπούλης, υπήρξε υπουργός του Μεταξά.

Ο Μιχάλης Μπουρμπούλης είναι ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς μας. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές όπως οι: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Λάγιος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Λίνος Κόκοτος, Γιάννης Σπανός, Στάμος Σέμσης, Σωτηρία Μπέλλου, Βίκυ Μοσχολιού, Μαρία Δημητριάδη, Ελένη Βιτάλη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστας Σμοκοβίτης, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Μαρινέλλα, Δημήτρης Μητροπάνος, Αντώνης Καλογιάννης, Μελίνα Κανά, Φίλιππος Περιστέρης, Φωτεινή Βελεσιώτου κ.ά.

Ο σπουδαίος αυτός δημιουργός, αν και γνωστός στο ευρύ κοινό ως ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς μας στο ελληνικό τραγούδι, πρώτα από όλα και πάνω από τα τραγούδια, είναι ένας ποιητής. Η ποίηση για τον ίδιο είναι ορυκτό. “Πρέπει να πας πολύ βαθειά”, έχει πει σε συνέντευξή του, ” για να την καταλάβεις, να την έχεις μέσα στα στήθια σου δική σου υποθήκη. Όταν παίρνεις να γράψεις ποίηση ακονίζεις ξυράφια… κάποτε θα κοπείς“. 


Τα τραγούδια του Μιχάλη Μπουρμπούλη, οι στίχοι πάνω στους οποίους σπουδαίοι συνθέτες και μοναδικοί ερμηνευτές “έντυσαν” με τον ταλέντο τους το ποιητικό ορυκτό που έκρυβε μέσα του, τραγουδήθηκαν από όλους μας όλα αυτά τα χρόνια και συνόδεψαν δύσκολες και ευτυχισμένες στιγμές, προσωπικές μας και συλλογικές. Κι εμείς, οφείλουμε στον “δικό μας” Μιχάλη Μπουρμπούλη, όχι απλά ένα ευχαριστώ που ταξίδεψε το Ιόνιο στις ψυχές μας, αλλά να τον τιμήσουμε, ελπίζουμε σύντομα, στις δυο πατρίδες του, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά με τον τρόπο που του αξίζει.

Βιβλιογραφία

(2017) Ο μητροκτόνος, Andy’s Publishers
(2014) Η νύχτα του όφη, Andy’s Publishers
(2013) Η μετρική του θανάτου, Andy’s Publishers
(2013) Μονοκατοικία στα χαλάσματα, Andy’s Publishers
(2010) Λαζαρέτο, Διάττων
(2008) Επισκέπτες στην Χώρα του Άλατος, Διάττων
(2005) Μια επιστολή προς την Γαλάτεια και οι μεταμορφώσεις του Μάρκου Σοντάτου, Modern Times
(2004) Ειν Αλί κείται προς Ζόφον, Διάττων
(2004) Τα σπίτια είναι χαμηλά σαν έρημοι στρατώνες, Παπαϊωάννου
(2003) Η πριγκίπισσα των ατμών, Διάττων
(1999) Άνθρωπος άνεμος, Διάττων

Σ.Α.


Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Πηγές: Ikarianews.gr (συνεντευξη στην Τασσώ Γαΐλα),
musicheaven.gr (συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Παυλικιάνη)