Θάνος Αθανασόπουλος: Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα

Πρόσφατα διάβασα ένα νέο βιβλίο, νέου συγγραφέα από νέο, σχετικά, εκδοτικό οίκο: Θάνος Αθανασόπουλος, τίτλος «Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα», εκδόσεις Πικραμένος.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2018 και είναι μια συλλογή μικροδιηγημάτων – τα περισσότερα είναι έως  δύο – τρεις σελίδες το πολύ.

Διάφοροι τύποι και τύπισσες ξετυλίγουν τη δράση τους στις σελίδες του βιβλίου: η πολυμορφική Λίτσα (που μπορεί να είναι η νυν, η πρώην, η επόμενη) είναι πανταχού παρούσα και μαζί μουσικοί, φαντάροι, πασοκτζήδες, stalkers και υπάλληλοι, μεταξύ άλλων. Οι περισσότερες ιστορίες, είναι γραμμένες με σπαρταριστό χιούμορ αξίας που θα πει ευφυία, σαρκασμός και ουκ ολίγος αυτοσαρκασμός, σε ανάλαφρη μίξη, τόσο ώστε να έχεις στα χέρια σου ένα ανάγνωσμα που δεν προσποιείται ούτε ότι είναι κοτρώνα στο λογοτεχνικό πάνθεον ούτε ότι κάνει κάποια σημαντική τομή και πρωτοπορία. Αυτή η ρήξη με τη σοβαροφάνεια καθιστά αμέσως το βιβλίο έντιμο. Και διασκεδαστικό, φυσικά. 

Από τις ιστορίες, ξεχώρισα τον «Αγιασμό» μια ξεκαρδιστική αληθινή ιστορία ελληνικής πραγματικότητας, το… παραπλανητικό «Δυτικά των Αππαλαχίων Ορέων», τις «Διασταυρώσεις των σκύλων» με πρωταγωνιστή έναν διορισμένο επί ΠΑΣΟΚ και το «Αρμαγεδδών», την ιστορία ενός άντρα που αποφάσισε να παρακούσει τις συμβουλές της μαμάς και να κάνει ντους με τον θερμοσίφωνα ανοιχτό, οδηγώντας έτσι την ανθρωπότητα σε ενεργειακό όλεθρο. 
Ο συγγραφέας, γεννημένος το ’75 στη Θεσσαλονίκη αλλά μόνιμος κάτοικος Ολλανδίας όπου «επιβιώνει ως μουσικός και καθηγητής σαξοφώνου» σύμφωνα με το βιογραφικό του που διαβάζω στο αυτί του βιβλίου, φαίνεται να έλκεται από τον σουρρεαλισμό, ύφος που χαρακτηρίζει αν όχι την τεχνική της γραφής, τουλάχιστον την εξέλιξη των καλών ιστοριών «Ήταν πρωί τ’ Αυγούστου», «Το περίπτερο» και «Χίλιες και μία καληνύχτες» όπου ο χρόνος μοιάζει να παίζει κρυφτό με το παράλογο. Ο Αθανασόπουλος ρίχνει και μια κλεφτή ματιά σ’ έναν μελλοντικό δυστοπικό κόσμο με την ιστορία «Το χαρτί» ενώ το διήγημα «Η παραλία της γοργόνας» φλερτάρει με τον κόσμο του φανταστικού και των λαϊκών παραδόσεων οι οποίες διατηρούν τη γοητεία τους αγνοώντας την επιστημονική εξήγηση που δίνεται στο τέλος. 
Μία ιστορία που επίσης ξεχωρίζω από τις πενήντα που περιλαμβάνει το βιβλίο είναι αυτή με τίτλο το όνομα του πρωταγωνιστή της: «Ο Κυριάκος». Πρόκειται για μία ιστορία που σχολιάζει τη δημιουργία της εικόνας μας προς τα έξω, που δεν είναι απαραίτητα πάντα αληθινή αλλά λατρεύουμε να την προβάλλουμε όπως και να’ χει. Σε ποιες ακρότητες μπορεί να φτάσει ένας σύγχρονος – και λίγο σαλεμένος η αλήθεια είναι – άνθρωπος προκειμένου να υπερασπιστεί την παντοδύναμη ταυτότητά του στην οποία έχει επενδύσει τόσα πολλά για να φτάσει εκεί που έφτασε και να γίνει αυτός που έγινε; Αυτό είναι ένα ερώτημα εντός και εκτός σόσιαλ μίντια και το συγκεκριμένο αφήγημα προσφέρει μία απολαυστική απάντηση που αγγίζει το γκροτέσκο. 
Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι το βιβλίο κοσμείται από πολύ όμορφα ένθετα σκίτσα του Μιχάλη Σιγάλα. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την εισαγωγική ιστορία του βιβλίου κι εδώ μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συγγραφέα. 
Καλή ανάγνωση!
μεταφράστρια