Ένα μεγάλο αγκάθι για το ΤΕΙ αλλά και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ένα μεγάλο πρόβλημα, που μήνα με το μήνα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον τροχοπέδη για την ανάπτυξη των τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου που θα λειτουργήσουν στην Κεφαλονιά.

Πρόκειται για την στέγαση των φοιτητών, η οποία κάθε χρόνο γίνεται και δυσκολότερη, κι όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο δυσεπίλυτα προβλήματα για τους φοιτητές του νησιού μας.

Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενοικίασης κατοικιών, και κυρίως η έλευση νέων υπηρεσιών όπως η AirBnb, δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη έλλειψη ελεύθερων σπιτιών για τους φοιτητές.

Η κατάσταση που ήδη έχει δημιουργήσει προβλήματα σε αρκετούς φοιτητές, αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη όταν, λόγω και της οικονομικής κρίσης, οι ιδιοκτήτες των κατοικιών προτιμούν να νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες παρά να τα μισθώνουν για όλο το χρόνο σε φοιτητές.

Τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα δεν ήταν ιδιαίτερα οξυμένο γιατί όταν τελείωναν τα μαθήματα, πολλοί από τους ιδιοκτήτες νοίκιαζαν τα σπίτια μόνο για τους θερινούς μήνες, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Με την μεγέθυνση της τουριστικής σεζόν όμως και με την δυνατότητα που πλέον δίνεται στους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν τα σπίτια μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τον Μάιο, τον Σεπτέμβριο, ακόμα και τον Απρίλιο ή τον Οκτώβριο, βλέπουν πλέον την ενοικίαση σε φοιτητές ως μία ασύμφορη κίνηση.

Ειδικά οι γκαρσονιέρες ή τα μικρά δυάρια που συνήθως επιλέγουν οι φοιτητές έχουν ήδη γίνει δυσεύρετα κάτι που φάνηκε και το προηγούμενο φοιτητικό έτος. Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται όμως ότι, τόσο το επόμενο φθινόπωρο, όσο και τα επόμενα χρόνια, το πρόβλημα μπορεί να γίνει εκρηκτικό.

Η φοιτητική εστία

Ήδη ο τ. αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής έθεσε το θέμα της δημιουργίας φοιτητικής εστίας στο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητος στην Λάσση. 
Από την άλλη πλευρά, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς, Παναγής Δρακουλόγκωνας, μιλώντας στα Κεφαλονίτικα Νέα, είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εφικτό, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αφού θα καλύψει μόνο μερικές δεκάδες φοιτητές την ώρα που οι ελλείψεις, σε Αργοστόλι και Ληξούρι μπορεί να φτάσουν τις αρκετές εκατοντάδες κλίνες.

Μια λύση, ενδεχομένως, να μπορούσε να προκύψει από μια μικρή μείωση του εκπαιδευτικού έτους, ώστε να μην συμπίπτει, κατά το δυνατόν, με την τουριστική σεζόν. Όμως κι αυτό φαντάζει αντιεκπαιδευτικό, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ενώ είναι αμφίβολο και το κατά πόσο, τελικά, θα μπορούσε να φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0