Υγεία: Μεγάλες ελλείψεις στην Κεφαλονιά αναφέρει η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ

Σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα για τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης αλλά και άλλων νησιωτικών και τουριστικών περιοχών, αναφέρει η έκθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

Η χαρακτηρίζει «τραγική, απάνθρωπη , εξουθενωτική και άκρως επικίνδυνη» την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας της Ιθάκης ενώ κάνει λόγο για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο Γενικό (που, όπως αναφέρει, ξεπερνούν το 50%), προβλήματα στην χρηματοδότηση, ελλείψεις ειδικοτήτων κ.α.

Συγκεκριμένα, για τα δύο νησιά αναφέρει τα εξής:
Κ.Υ. ΙΘΑΚΗΣ: Τραγική, απάνθρωπη , εξουθενωτική και άκρως επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που βρίσκεται το Κ.Υ. στο νησί της Ιθάκης με σοβαρές ελλείψεις στα πάντα , γιατρούς, νοσηλευτές , αναλώσιμα υλικά, οδηγούς ασθενοφόρων, συντηρητής για το κτήριο , ιατρικά μηχανήματα. Εξυπηρετεί τους 3,5 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και 8.000 το καλοκαίρι.


Κ.Υ. ΣΑΜΗΣ: Πολλά διαχειριστικά και λειτουργικά προβλήματα από την 6η ΥΠΕ, τα οποία ενισχύονται από την έλλειψη οικονομικών πόρων και προσωπικού με αποκορύφωμα την αδυναμία μετακίνησης ασθενοφόρου από το Κ.Υ. Σάμης, που μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.


Γ.Ν.-Κ.Υ. Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο» ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ: Έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας μέσω της έλλειψης προσωπικού. Μεγάλη η έλλειψη σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό για να λειτουργεί ως νοσοκομείο και όχι ως Κέντρο Υγείας.


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (Αργοστόλι): Σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας, αλλά και χρηματοδότησης του νοσοκομείου. Το Γ.Ν.Κ. στο Αργοστόλι δεν έχει Αιματολόγο, Γαστρεντερολόγο, ΩΡΛ, ούτε Ψυχίατρο. Οι ελλείψεις προσωπικού όλων των κλάδων είναι τραγικές, ξεπερνούν το 50% σε μερικούς κλάδους. Και δεν φτάνει αυτό, με έγγραφο της 6ης ΥΠΕ ζητάει δύο κρεβάτια μονάδας ΜΕΘ πλήρης να μεταφερθούν στο Π.Γ.Ν.ΡΙΟΥ προσωρινά. Αλλά «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Στην πτέρυγα από ΔΩΡΕΑ «Βεργωτή», η Μ.Ε.Θ. και η Ψυχιατρική Κλινική δε λειτουργούν. Μειωμένος προϋπολογισμός για τα νυχτερινά αργίες κατά 40.000€