Ειδήσεις για την Κεφαλονιά και τους Κεφαλονίτες

Κατηγορίες: Απεργία Κεφαλονιά Κοινωνία Κυριακάτικη αργία

Εμείς οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο βιώνουμε καθημερινά την αύξηση της έντασης της εκμετάλλευσης με όλες τις μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την επέκταση της εργάσιμης ημέρας, την ¨ενοικίαση¨ μας από δουλεμπορικά γραφεία, σπαστά ωράρια, μερική απασχόληση, απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό, επιπλήξεις και απειλές, την δουλειά τις Κυριακές και όλα αυτά συνδυασμένα με άθλιους μισθούς που ξεκινάνε από 180-200 ευρώ.

Η σχεδιασμένη και νομοθετημένη από όλες τις κυβερνήσεις Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάργηση της Κυριακής αργίας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα τα σημάδια της εξάντλησης θα αποτυπώνονται πάνω στην υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων. Πρόσφατα άλλωστε, θρηνήσαμε και συνάδελφο – θύμα της εντατικοποίησης εργασίας και της έλλειψης μέτρων προστασίας σε κατάστημα της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος» στην Πάτρα εν ώρα εργασίας.

Υπάρχει πλέον συλλογική πείρα και εμπειρία στον κλάδο ότι η ¨ανάπτυξη¨ των κερδών του εμπορικού κεφαλαίου κυριολεκτικά ανέτρεψε την καθημερινότητα μας, η ¨ανάπτυξη¨ κτύπησε στην καρδιά τη ζωή μας απαγορεύοντάς μας πλέον το αυτονόητο δικαίωμα στην προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και τον ελεύθερο χρόνο.

Εδώ στην Κεφαλονιά γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, η οποία με παρέμβαση του περιφερειάρχη έχει σταματήσει να υφίσταται μέχρι 30 Νοεμβρίου. Γνωρίζουμε τι σημαίνει επέκταση του ωραρίου πέρα από τις 10-11 το βράδυ για τον χρόνο που περνάμε με τις οικογένειές μας και το χρόνο που έχουμε για να ξεκουραστούμε. Η εμποροϋπάλληλος μητέρα δεν ¨δικαιούται¨ ελεύθερο χρόνο για να τον αφιερώσει στο μεγάλωμα των παιδιών της, ενώ ο ελεύθερος χρόνος όλων μας έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.

Η ¨ανάπτυξη¨ τους μετατρέπει τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τον τουρισμό, τις παιδικές κατασκηνώσεις, τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας σε πανάκριβα εμπορεύματα.ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣΟργανωμένα, με αποφασιστικότητα, με ταξική οργή ενάντια στα παράσιτα που ζουν και ευημερούν κυριολεκτικά από το δικό μας αίμα, δίνουμε την απεργιακή μάχη για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, κρίκος σε μία αλυσίδα συνδυασμένων αιτημάτων για τον εργάσιμο χρόνο και τον εργασιακό μας βίο, γραφόμαστε στο Σωματείο μας!Καλούμε τους συναδέλφους στο εμπόριο να δυναμώσουν και να οργανώσουν τις εστίες αγώνα σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη, μαζί με το κλαδικό τους σωματείο, δυναμώνουμε τη συμμαχία εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων, τον κοινό αγώνα με πολλούς κλάδους εργαζομένων που η πλήρης απελευθέρωση της Κυριακής αργίας θα τους επηρεάσει άμεσα.ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

✓ Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

✓ Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

✓ Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους.

✓ Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!

✓ Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

✓ Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.

✓ Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.

✓ Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Έναν χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεικές οικογένειες.
Κάτω τα χέρια σας από τις Κυριακές

δούλοι δε θα γίνουμε στις πολυεθνικές!ΤΟ Δ.Σ.

Σχόλια


Σχετικά άρθρα