Σιορ Τάπας και Κόντες Ναννέτος 40 χρόνια μετά “ξαναχτυπούν”

Ο “Συμβολαιογράφος”, το έργο του σπουδαίου λόγιου Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή που εξελίσσεται στην Κεφαλονιά του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, έγινε γνωστό και αγαπήθηκε από το κοινό όταν ο σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης αποφάσισε να το διασκευάσει και να το μεταφέρει στην μικρή οθόνη (ΕΡΤ 1979-1980) με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως τον Βασίλη Διαμαντόπουλο στον ομώνυμο ρόλο και τους Γιάννη Φέρτη, Μιμή Ντενίση, Σταύρο Ξενίδη, Δέσπω Διαμαντίδου, Στάθη Ψάλτη, Γιώργο Δάνη, Ανδρέα Φιλιππίδη και Σοφία Σπυράτου. 
40 χρόνια μετά σχεδόν, το έργο αυτό που έκανε γνωστούς τους ιδιωματισμούς και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των Κεφαλονιτών πανελληνίως στους τηλεθεατές, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, αυτή τη φορά στο θεατρικό σανίδι, καθώς στις 14 Δεκεμβρίου ανεβαίνει στο Χώρα με τον Σταμάτη Φασουλή στον κεντρικό ρόλο και μαζί του τους Αντώνη Λουδάρο, Ευγενία Δημητροπούλου, Ρένο Ρώτα, Δημήτρη Καραμπέτση , Κώστας Φαλελάκη, Αλέξανδρο Πέρρο, Μαίρη Χάγια και την Όλγα Σκιαδαρέση. 
Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει εξολοκλήρου ο Πέτρος Ζούλιας,  τα σκηνικά η Αθανασία Σμαραγδή, τα κοστούμια η Αναστασία Αρσένη, την μουσική ο Παναγιώτης Αυγερινός και τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Την φωτογράφιση (όπου και η φωτογραφία αυτή) έχει αναλάβει η Μαριλένα Αναστασιάδου.
Η πλοκή: 
Στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης στην Κεφαλονιά, ο νεαρός Ροδίνης, γραμματέας του κόμιτα Ναννέτου, ζητάει από τον συμβολαιογράφο Τάπα δάνειο προκειμένου να παντρευτεί την αγαπημένη του, την κόρη του Βοράτου. Ο συμβολαιογράφος αρνείται να του το χορηγήσει αμφισβητώντας την αξιοπιστία του. Τελικά αποσπά το μυστικό ότι ο κόμης Ναννέτος τον είχε καταστήσει γενικό κληρονόμο του, κι όχι τον ανιψιό του Γεράσιμο Ναννέτο, ο οποίος είναι γυναικάς και καταχραστής περιουσιών, ενώ έχει φυλακισθεί και στο παρελθόν. Λόγω της διαγωγής του αυτής ο θείος του αρρώστησε και τον αποκλήρωσε. 
Ο Τάπας έχει μια κόρη, την Μαρίνα, την οποία υπεραγαπά. Ο Τάπας πληροφορεί τον Γεράσιμο Ναννέτο, μνηστήρα της κόρης του για τις προθέσεις του θείου του και τον προτρέπει να αποσπάσει την υπογραφή του για μια νέα , ευνοϊκή γι’ αυτόν διαθήκη. Ο Βοράτος ήταν ένα από τα θύματα του Γεράσιμου Νανέτου και τον γάμο ανάμεσα στην κόρη του και τον γραμματέα του επιθυμεί ο κόμης Νανέτος. Η διαθήκη του κόμη ανοίγει και καθίσταται κληρονόμος ο ανιψιός του. Όμως την επομένη βρίσκεται νεκρός ο κόμης και αυτομάτως καθίσταται ύποπτος ο Ροδίνης. Συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται. Στο δικαστήριο είχε παρουσιαστεί ο Τάπας κι επικύρωσε τη διαθήκη. Η κόρη του Τάπα μεταφέρεται από τον πατέρα της στο Ληξούρι, κοντά στη φίλη της Λουκία, κόρη του κόμιτος Καννίνου. Εκεί η Λουκία θα εξομολογηθεί στην φίλη της πως ετοιμάζεται να παντρευτεί τον εραστή της Μαρίνας, τον Γεράσιμο Ναννέτο. Τότε η Μαρίνα δηλητηριάζεται και πεθαίνει. Ο πατέρας της ο Τάπας επιθυμώντας να εκδικηθεί τον εραστή της κόρης του τον προσκαλεί σε γεύμα και του προσφέρει δηλητηριασμένο κρασί και τον σκοτώνει. 
Στο μεταξύ ο Ροδίνης ετοιμάζεται να οδηγηθεί στην αγχόνη, μα την τελευταία στιγμή κηρύσσεται αθώος. Ο Γεράσιμος Ναννέτος δικάζεται και νεκρός, ενώ ο Τάπας περνά από τα Επτάνησα στην Επαναστατημένη Στερεά, χλευαζόμενος από τον όχλο και τελικά σε ένα παραλήρημα γκρεμίζεται στη θάλασσα από ένα ψηλό βράχο προφέροντας το όνομα της κόρης του. 
Σύνταξη-Επιμέλεια
με πηγές & φωτο:
el.wikipedia.org
fb Θέατρο Χώρα
Αθηνόραμα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0