Ο «Γιάννης ο φονιάς» παραλίγο… Κεφαλονίτης

Ο «Γιάννης ο φονιάς«, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου, ήδη από την πρώτη του εκτέλεση το 1976. Και είναι πρώτη η φωνή του Μανώλη Μητσιά που χάιδεψε απαλά ένα… φονικό, δίνοντας στο ελληνικό τραγούδι ένα μουσικό, πραγματικά θεατρικό, μονόπρακτο.
Για την πραγματική εκδοχή της ιστορίας (ή της μυθοπλασίας) πίσω από τους στίχους του τραγουδιού αυτού, έχουν ακουστεί πολλές εκδοχές. Εκείνο πάντως που για χρόνια δεν «χωρούσε» αμφιβολίες ήταν η καταγωγή του «ήρωα» του τραγουδιού, αφού ο Γιάννης ο φονιάς ήταν «παιδί μιας Πατρινιάς κι ενός Μεσολλογίτη«. Κι όμως! Ο… βιολογικός «πατέρας» του Γιάννη του φονιά, παραλίγο να ήταν Κεφαλονίτης. 
Την ιστορική και πολύ χαριτωμένη αυτή πληροφορία με αρκετά έντονο το δικός μας τοπικό ενδιαφέρον, μας δίνει ένα βιβλίο και μια συνέντευξη.
Με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου-αφιερώματος, έναν τόμο 700 σελίδων με τίτλο « – Όλα τα τραγούδια», μία ακόμη δηλαδή επανέκδοση των απάντων του μεγάλου ποιητή και στιχουργού, η Αγαθή Δημητρούκα, στιχουργός, συγγραφέας και μεταφράστρια που επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου και η οποία έζησε στο πλευρό του Νίκου Γκάτσου, παραχώρησε πριν λίγο καιρό συνέντευξη στην lifo και στον Αντώνη Μποσκοΐτη, όπου αναφέρεται στη στιγμή που ο Γιάννης ο φονιάς, από Κεφαλονίτης έγινε Μεσολογγίτης. 
Αλλά ας δούμε το σχετικό αυτό απόσπασμα από την συνέντευξη που έδωσε η Αγαθή Δημητρούκα στον Αντώνη Μποσκοΐτη*:
«...το πρώτο μάθημα στιχουργικής που πήρα από τον Γκάτσο ήταν με το τραγούδι «Ο Γιάννης ο φονιάς». Τότε εγώ πηγαινοερχόμουν από το Μεσολόγγι, αφού ήμουν στην τελευταία τάξη του εξατάξιου Γυμνασίου, και ο Νίκος ήθελε να τελειώσω εκεί το σχολείο, γιατί εδώ, με τα ξενύχτια, θα ήταν αδύνατο. Φτάνοντας η άνοιξη, είχα κλατάρει, δεν μπορούσα να διαβάζω στου Φλόκα. Ο Νίκος αναρωτιόταν τι να κάνει τον Γιάννη τον φονιά, Κεφαλλονίτη ή Μεσολογγίτη, γράφοντας πάνω στην υπάρχουσα μουσική του Μάνου. «Μην το κάνεις Κεφαλλονίτη» του έλεγα εγώ που προερχόμουν από το Μεσολόγγι, «δεν θα ‘χει αξία το φονικό, θα ‘χει γίνει από έναν τρελο-Κεφαλλονίτη». Αποφάσισε να τον κάνει «Μεσολογγίτη», λοιπόν, που θα έκρυβε κι έναν ηρωισμό η πράξη του. Με πείραζε πολύ μ’ αυτό. Το είπε πολύ ωραία ο Μητσιάς, αυστηρά, το τραγούδι!..» 
Σύνταξη-Επιμέλεια
Πηγή: www.lifo.gr

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0