Αντώνης Αμπατιέλος: Από τις Φυλακές Αργοστολίου το 1953 στην αιωνιότητα το 1995. Σαν σήμερα ο θάνατός του

Ήταν 7 Αυγούστου του 1995 όταν η Κεφαλονιά, η Ελλάδα, αλλά και το παγκόσμιο Κομμουνιστικό και Συνδικαλιστικό Κίνημα έχανε μια εξέχουσα αγωνιστική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που για τις ιδέες του έμεινε φυλακισμένος 17 ολόκληρα χρόνια, εκτός φυσικά από τις διώξεις και τα κυνηγητά.
Πρόκειται για τον γνωστό Κεφαλονίτη κομμουνιστή Αντώνη Αμπατιέλο και σήμερα, ημέρα που έφυγε από τη ζωή, πολλά είναι εκείνα που θα γραφτούν ή θα ακουστούν για την σπουδαία αυτή μορφή των λαϊκών κινημάτων και τα οποία αξίζει να διαβαστούν. 
Εκείνο που ίσως όμως δεν είναι και πολύ γνωστό, είναι το γεγονός ότι ο Αμπατιέλος στους σεισμούς του 1953 βρέθηκε φυλακισμένος στις Φυλακές του Αργοστολίου, αφού προηγουμένως είχε συμπληρώσει μέχρι τότε σε διάφορες φυλακές πέντε χρόνια φυλάκισης από τα συνολικά 17 που έμεινε κρατούμενος για τις ιδέες στις οποίες ήταν προσηλωμένος και πιστός.
Στις φυλακές αυτές τον Αύγουστο του 1953 ήταν κρατούμενοι περίπου 350 με 400 πολιτικοί κρατούμενοι σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων, από τους οποίους οι περισσότεροι μελλοθάνατοι και 100 περίπου ποινικοί, οι οποίο και κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους στους καταστροφικούς σεισμούς από τις  φυλακές που έγιναν συντρίμμια. 
Για τον άμεσο κίνδυνο για την ζωή τους, μεταξύ των οποίων και του Αμπατιέλου αλλά και την προσφορά τους στους συνανθρώπους τους αμέσως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, εδώ αναλυτικά, από προηγούμενη δημοσίευση μας, πριν από δυο χρόνια. 
Αξίζει τέλος να αναφερθεί, ότι τέσσερις μέρες μετά τον κύριο σεισμό,  το ελληνικό κράτος,  έστειλε τους πολιτικούς κρατούμενος στην Κρήτη, με το πλοίο «Αθηνά», με μεταγωγή, μια μεταγωγή όμως χωρίς τις… προβλεπόμενες χειροπέδες, ως ένδειξη αναγνώρισης των υπηρεσιών τους στους καταστροφικούς σεισμούς. 
Κι είναι αυτή η στιγμή όπου «Ο Αμπατιέλος κυκλοφορούσε ελεύθερα πάνω στη γέφυρα», μέχρι να οδηγηθεί ξανά στα δεσμά του. 
Επιμέλεια:
Πηγή:
http://petrospetratos.blogspot.com
Περιοδικό “Η Κεφαλονίτικη Πρόοδος“,
τχ. 8, Οκτ.-Δεκ. 2013 (του ίδιου)