Το αμπέλι και ο ελαιώνας της Κεφαλονιάς στην ψηφιακή εποχή

Την πρώτη προέγκριση από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά έλαβε το έργο για την τουριστική ανάδειξη των παραδοσιακών ελαιώνων και αμπελώνων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, μέσω ψηφιακών εφαρμογών και τεχνολογιών αιχμής.

Το έργο είχε υποβληθεί στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΙΟΝ49 της Περιφέρειας Ιονίων
Νήσων, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 85.000,00 €

Ο παραδοσιακός ελαιώνας της Κεφαλονιάς και Ιθάκης αριθμεί περίπου 1.000.000 ελαιόδεντρα και αποτελεί
μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες στον τομέα της οικονομίας του νησιού. Συμβάλλει ακόμη στην
προώθηση της βιοποικιλότητας, την καταπολέμηση της απερήμωσης, την πρόληψη των πυρκαγιών και την
αντιδιαβρωτική προστασία του εδάφους. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, στον ορεινό όγκο του νησιού της
Κεφαλονιάς, είναι η ντόπια Κεφαλληνίας, η μουζελιά, η θιακιά ενώ στα εύφορα – πεδινά εδάφη του νησιού η
κορφολιά, η ματολιά, το σιμωτέικο κορώνι (περιοχή 21ας), το ντόπιο κορώνι, η κορωνέικη κλπ. Στην Ιθάκη η
ποικιλία που κυρίως συναντάμε είναι η θιακιά.

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είναι ιδανικοί τόποι για τη καλλιέργεια των ποικιλιών του αμπελιού που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ντόπιες, όπως: Ρομπόλα Κεφαλληνίας, Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, Μοσχάτος Κεφαλληνίας (τρεις ποικιλίες που δίνουν περίφημους ΠΟΠ οίνους), Τσαούσι, Αρακλινός, Γουστολίδι, Κορφιάτικο, Μοσχατέλλα, Μοσχούδι, Θειακό (μαύρο και άσπρο), Μοθωνιός και άλλες.

Η αμπελοκαλλιέργεια είναι η δεύτερη σε έκταση καλλιέργεια στην περιοχή μας με σημαντική συμβολή στο
γεωργικό εισόδημα. Αυτή τη στιγμή η καλλιέργεια του αμπελιού δεν ξεπερνά τις 13.000 στρ. Υπάρχει
σημαντική μείωση με το παρελθόν που συρρίκνωσε το αγροτικό εισόδημα αλλά και επέφερε σημαντική
αλλαγή στη φυσιογνωμία του τοπίου. Αντίθετα όμως αύξηση παρουσιάζει η παραγωγή της ποικιλίας Ρομπόλα.

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0